Ahoj zkušenějším,

nasazujeme do jedné lokality novou GPON Huawei a rád bych se optal na názor s konfigurací TCONTů. Vize je taková, že v OLT budou zatím dvě karty po 8 PON portech. Na každém portu splitter 1:64 a z něj jedna ulice.

Na každý port máme separátní VLAN pro data, kvůli přehlednosti atd. Na více místech jsem četl, že čím méně TCONT, tím lépe. Nejsem v tomto žádný profík, proto prosím o názory, zkušenosti.

Je lepší použít na každý PON port na OLT jeden TCONT, nebo použít jeden TCONT třeba na jednu GPON kartu? Dávat jeden na vše se mi zdá už hodně a zpětné předělávání s klienty bych si rád ušetřil.

Jen ohledně přehlednosti mě napadlo TCONTy číslovat podle pozic, ale to pak nepůjdou za sebou a nefungovalo mi to. Je nutné, aby byly TCONT číslovány 2,3,4,..... nebo lze číslovat třeba 41 , 51 atd.? Vím, že max je 128.

Všem díky

Pri TCONTu volis typ. Je 5 typu TCONTu volis to dle zpusobu alokovani kapacity a nasledne to pridelis konkretni DBA profilu. My pouzivame vsude typ 4.

Krom toho mi pri takovem poctu klientu nedava moc smysl proc na kazdy port davat jinou vlanu? Ze zasaby jsou ontcka vuci sebe izolovane, takze se nevidi coz resi takmer vsechny problemi s bezpecnosti.

![https://imgur.com/a/9g81o28](https://)

1. You don't need to use separate VLANs for each port.
    You can have 1 VLAN for single functionality (like Internet access) per OLT. Ofcourse - OLT must provide customer separation so customers can not communicate with each other directly, just need to go to BRAS/BNG and way back.

And with professional solutions (Huawei is) you can have this - I'am not sure if not by default.
(in opposite, Dasan requires additional configuration)

And also it is good to enable some security features like allowing only DHCP assigned addresses.

1. About T-CONT's - it is something related to ONT->OLT uplink transmission. It defines some guaranteed parameters and access to uplink. It doesn't matter what T-CONTs you use. Just use the same number for one service (like internet access VLAN).

More simple configuration - less problems.

Ahoj,

díky za rady. Zjednoduším to tedy tak, že na jednu VLANu dám 4 PON porty. Víte prosím jak je to s těmi TCONTy a jejich číslováním? Jsou tam prosím nějaká omezení a pravidla, že musí jít za sebou? Pokud jsme dal TONT 3,4 tak mi to hodilo. Pokud jsem dal třeba 41 a 51 tak ne.

Jinak typ 4 u DBA je mi jasný, ten mám zvolen také.

fikus jses si jistej ze mluvis o cislovani tcontu? Ten se necisluje. Volis jen typ.

kdavid

Ahoj,
      tak to bude možná toto, já myslel, že toto je jen značení tcontu 😀

ont-lineprofile gpon profile-id 841 profile-name "VLAN_841_NET_GPON_0/4/0-3"
      tcont 2 dba-profile-id 10
      gem add 841 eth tcont 2
      gem mapping 841 0 vlan 841
      commit
      quit

a může to být číslo do 128. Takže to je typ? Já právě myslel, že typ je jen u toho DBA profilu. Takže typ tcontu určuje profil pro upload? To bude tedy asi celý problém.

Takže zjednodušeně typem tcontu nastavují pásmo ONT pro upload a typem profilu DBA pro download. Takže jsem si to spíše snahou o přehlednost jen zkomplikoval... Takhle to je vždy když se nepoužije již funkční konfigurace.

T-CONT is just hardware resource number. Hardware resouce on ONT side.
      Number of T-CONT's depend on hardware capability of ONT's GPON chipset, but usually even 8 would be enough to cover quite advanced configurations.

As an example:
      Realtek RTL9601D supports up to 16 T-CONTS (16+1 in fact)
      Older model - RTL9601B support up to 8 T-CONTS
      RTL9607C - 32 T-CONTs
      Econet EN7526/EN7528 - 32 T-CONTs (similar chipset to RTL9607C, but realtek supports also 2.5Gbit LAN port option)

There is sometimes interoperability issue related to T-CONT numbering.
      Some software uses number from 0x0 and others start 0x1
      So best way is no to use number 0, as it might be problematic with some ONTs.

And - I still recommend to use one VLAN per OLT per service.

Děkuji za rady.

📡 Telekomunikace.cz