honzam gemb Na těch 100Mbit je nejzajímavější to že nemají twist páry ale prostě jenom rovné vodiče. To je ten důvod proč se to s nimi tak "sralo"
gemb honzam jop presne tak a este k tomu vselijako cinovane na piny konektoru...preto je zbytocne tomu venovat cas...
iTomB honzam Ne na vsech ... Jsou asi 3-4 druhy. Nedavno jsme je kuchali a koukali se na ne. Uplne stare meli rovne draty, ty novejsi uz ne.
jcltm iTomB Nebyly by z toho kuchání nějaké fotky? Docela by se to sem pod to myslím hodilo. Já jsem dohledal jenom dva druhy těch 100mbit - starší šedý a novější bílý (podobný tomuto gbit).
iTomB jcltm Ja to jen ukazoval technikovi, stiply jsme kabely a koukali ... Muzu zkusit najit vsechny modely a pripadne kuchnem. Ale minimalne ten stary, novejsi, pak novejsi stinenej.
jcltm iTomB Tak jsem našel dohromady tři verze toho 100mbit od Mikrotiku. Docela by mě zajímalo jestli to jsou všechny nebo jestli byly i další varianty...
gemb jcltm toto 100m poe co si pametam z rokov 2014 az 2016 co som montoval mikrotiky bolo ine. Bez rozoberania sa to da zistit podla konektoru rj45. Ak je v konektore farba zil cierna, zelena, cervena a tusim biela tak je to uplna shitka ktora nema na tej datovej casti injektora krutene pary ale len obyc ploche droty. Robievalo to sem tam problemy.
jcltm gemb Dobré vědět. V krabici jsem takové ale bohužel nedohledal. Jestli ho najdeš, bylo by fajn kdybys ho kuchnul a nafotil.
jcltm gemb Tak jsem nakonec našel i dva exempláře tebou zmiňované nejhorší verze. Od jedné z těch výše rozebraných se liší na první pohled jen "pevnějším" datovým kabelem a barvou vodičů (je vidět v konektoru). Vodiče nestíněné, měděné lanko, nekroucené, kabel připájený rovnou na konektor. Jak toto zvěrstvo mohl vůbec někdo navrhnout mi není jasné. A vůbec se nedivím, že po tomto nikdo adaptérům od Mikrotiku nevěří 😉
jcltm Takže tady je nové gigabitové PoE Mikrotik (šedo bílé s modrou LED, nová revize RBGPOE). Ja již bylo řečeno, mínus není na rozdíl od starší verze spojeno s kostrou. Kryt je rozebíratelný bez nutného poškození a vnitřek není zalitý plastem. Plošný spoj je navržen podstatně lépe, kvalita pájení výborná, spoje lesklé jak zrcadlo (že by olovnatá pájka?). Přívodní kabel opět pevný celoměděný twist stíněný fólií + opletem. Spoje s kabely zalepeny jakýmsi lepidlem pro větší odolnost. Tlumivky tentokrát nastojato s jinak uspořádanými vývody, i když na stejném podkladovém prefabrikátu jako u starší revize. Integrovaný obvod v pouzdru SOT26 s označením tE5 slouží pro konstantní svit LED diody při různém napětí, podrobnější specifikace se mi nepodařilo dohledat. Tento adaptér bych se asi už nebál nasazovat, i když se mi tedy příliš nechce věřit té nestandartní konstrukci s kondenzátory - pokud se časem prorazí, což je pravděpodobnější než v případě transformátorů, projde napájení na vstupní konektor.
jcltm Jinak gigabitové UBNT netřeba rozebírat, to se dá na netu bez problémů dohledat - obsahuje plnohodnotný transformátor s vyvedenými středy, tak jak to má podle standardů být.
jcltm Takže tady ještě dvě odlišné verze 100mbit mikrotik adaptérů co jsem nakonec našel. Kvalita pájení u obou v pořádku, u obou twist. V jednom případě stíněno jen folíí, v druhém případě i s opletem. U jednoho jako propojak PCB, u druhého připájeno přímo na konektor.
iTomB jcltm No myslim ze jsi nasel vsechny. Ja teda kuchal jen kabel a koukal na krouceni/stineni. Muzes jeste udelat foto u kazdeho te elektroniky? Dik Tom
jcltm iTomB Jak přesně myslíš foto elektroniky? U těch 100mbit nic v podstatě není, u jednoho malé PCB jen jako propojka, u dvou dalších rovnou vodiče připájené ke konektoru (funkce je stejná, vždy dva páry data a pak po spojené páry napájení). Kostra vždy připájená k tělu konektoru. Fotky jsou myslím celkem kvalitní v případě otevření na PC nebo otevření v desktopovém módu v mobilním Chrome. Pokud chceš opravdu detail, mohu to nafotit lépe.
hapi ví někdo co je zač ten transformátor? nebo nějakou náhradu za to? to je jako např. TDK ALT3232M-151-T001 ?