ahoj lidi 🙂 mám takovej laickej dotaz ohledně odezvy

když si např. v aplikaci WinMTR udělám výpis trasy k určitýmu cíli, tak v síti mýho isp dochází obzvlášť na některejch konkrétních hopech k opakovanýmu zvýšení odezvy až na hodnoty v řádu stovek nebo tisíců milisekund, ale obvykle po cca 10 až 20 sekundách se to zase vrátí do normálu na jednotky nebo maximálně desítky milisekund a tak se to pořád nepravidelně opakuje bez ohledu na denní dobu, klidně ve 4 v noci 🤔

zatim sem se s tim ještě nesetkal, tak se chci zeptat, jestli to je v sítích obvyklej jev třeba z důvodu ochrany proti útokům, nebo by tam moh bejt nějakej problém, jedná se o kompletně optickou síť ftth a k tomu jevu dochází až na páteři 🤔

když by to byla ochrana proti útokům, tak by to podle mě házelo nonstop timeout nebo by ta odezva byla stabilně vysoká, ale tohle kolísání mezi jednotkama až desítkama milisekund a pak najednou k tisícům mi přijde zvláštní 🤔

když tak tady sou obrázky, jak to vypadá - první hop je ont, druhej switch ve sklepě, třetí olt, poslední hop na obrázcích je poslední hop v síti mýho isp

Za prvé bych se ujistil, zda je trasa opravdu kompletně optická. On občas někdo tvrdí "připojení na optice", ale někde na trase je rádio kdoví jaké kvality ...

Vetsinou to dela control plane policer routeru, je to zhruba popsano v teto prednasce na stranach zhruba 32 az 36:

https://www.arin.net/vault/participate/meetings/on-the-road/presentations/orlando2015/turkbergen_traceroute.pdf

Zjednodusene receno, kdyz vam pri tracert/mtr odpovida kazdy jednotlivy hop, neprochazi to skrze linekartu, ale pada to na CPU toho daneho routeru.. a ten ma obsluhu icmp az nekde na poslednim miste.

To typicky plati pro skutecne HW boxy.

@svestka síť by to měla bejt skutečně optická v celý svý trase 🙂 jenom po akvizici tam přibyly 3 - 4 hopy navíc
@dan_24 tam je to pěkně vysvětlený, takže snad to opravdu bude jenom nižší priorita 😊 dík za info

📡 Telekomunikace.cz