Napadá někoho nějaké řešení ?
Máme jeden spoj (10GHz MP600X), který je na 3,3Km. Jede z jednoho kopce na druhý. Mezi tím je menší kopec. Od strany A je cca 1,7Km překážka (vrchol prostředního kopce). Podle tabulky to ukazuje poloměr 5.2m. Což si myslím, že tam není. Řekl bych cca 2-3m.

100Mbps tam není problém protlačit (60cm/60cm). Zatím s tím nebyl problém. Problém nastává teď, když potřebuji více. Představa je 250/300Mbps. Spoj je hrozně nestabilní.

Jiné dostupné místo není možné a strana B musí být max. 60cm

Dej tam 24Ghz mělo by mít užší ... 🙂 nebo zkus otočit polarizaci.

Zkusit otočit polarizaci, ideálně horizontal.
Prodloužit stožáry a zvednout obě antény co nejvýš nebo koupit spoj v jiném pásmu.

Polarizace je horizont.

k3ny JJ do budoucna určitě taky možnost (pokud jsou rozumně stabilní konstrukce stožárů).
Před koncem roku jsem bral 2ks Siklu EH-8010FX, které na mě z pohledu dostupnosti / citlivosti překvapivě dělají z aktuálně dostupných spojů nejlepší dojem. Vedle toho jsou z 10Gbps spojů asi i aktuálně nejlevnější a pak mi nyní dorazily v HW ver.C0 a asi mají o dost menší spotřebu (podle UPSek o cca 15-10W méně jak Ceragon IP20e), tedy cca 30W.

Siklu EH-8010 s 60 kama anténama dá v pohodě 4 km.

Errik taktéž s HP licenci a 60 anténám.

s_a_m To Siklu mohu potvrdit, že to dá (pravděpodobně velmi podobně i ten Erik), dostupnost záleží na místních podmínkách, dle kalkulaček bude průměrná nedostupnost cca 45min/rok. Trochu mi vadí, jak ti renomovaní výrobci ale mnohdy neplní ty slibované parametry, jak pak máme mezi výrobky porovnávat? Tvrdí že mají +20dBm a citlivost lepší jak -70 a při slejváku se ukáže, že líp drží úplně jiné pojítko... Opravdu se v tomhle ohledu těším na Racom, nevím sice jaké bude mít parametry, ale vím, že budou pravdivé.

julian racom fakt bude ? zatim je to takova pani Kolombova, vsichni o ni mluvi ale nikdo ji nevidel 🙁

Kazdy ma inu toleranciu dostupnosti pri radiových spojoch 😉 Každý má iné podmienky okolo seba...niekde idú 60tky celý rok....o 100km dalej 3x cez zimu dole... atd atd atd, tych faktorov je mnoho!

máme HP alcomu na 5km a padne 3x do roka. (mp600 v 10G dělá backup)
        Siklu EH-8010FX mám velice rád... máme na síti 3

1. 1,7km - 10Gb - nemám statistiku o tom jak drží rychlost, ale za rok a pul nespadl nikdy
        2. 2,8km - 2Gb - půl roku nasazené - nespadl nikdy
          3 0,8km - 2Gb ....

viktornovotny Ano, ale tomu se snad nikdo uz nedivi, vsichni si pamatujeme jak se dlouho cekalo na Ray3. A nakonec jsme se dockali a spoj je to myslim po certech dobry.

80GHz spoj bez zálohy nad kilometr je blbost. Letní průtrže jsou nevyzpytatelné a v našich podmínkách jednou (a stále častěji) přijde na každého. Spoj 1100m , zlínsko, letní průtrž. Petr.

Ray 80 bude letos. Zatím dodržují vše jak říkali.

pin To máš na nějaké kombinaci antén? 60/30? Nebo na 60/60 - pokud na 60Kách tak ti tam někde chybí cca 7dBm.

📡 Telekomunikace.cz