mirmo80 zaujimal ma skor konkretny model toho tp-linku, ja si myslim ze problem bude skor v nom ako v mikrotiku (uz len podla toho ze hovoris ze na urcitych miestach to funguje). Keby to blokoval mikrotik tak by to podla mna bud islo alebo nie. Predpokladam ze na wifi pristup pouzivas len ten tp-link preto by som na tvojom mieste v nom skusil flashnut firmware openwrt / ddwrt pripadne novsi original firmware od tplinku. Ak nemas skusenosti s alternativnym firmware mozno ho nebudes vediet nakonfigurovat, tak sa skus na to opytat toho znameho.

Aj ked je sanca ze iny firmware moze pomoct tak ak je to tak ze miestami mas VoWIFI tak @jcltm mal pravdu a suvisi to so slabou wifi, ale podla mna stoji za to vyskusat aj iny firmware.

googler2 TP-Link je Archer C80 a áno, on je pre wifi prístup. Používam doma ešte jeden TP-Link TL-WR940N (pre druhú sieť) ale ani cez neho to nefunguje. Preto chcem vyskúšať vynechať mikrotik.

googler2 VoWifi se spustí, když jsou splněny obě podmínky: 1) slabý GSM signál 2) dostatečně rychlé WiFi připojení, přes které se telefonu povede navázat spojení se serverem operátora.
      Ta první podmínka není nutná, pokud se v telefonu manuálně nastaví "prefer wifi calling" místo defaultního "prefer mobile network".
      Jo a Samsungy a asi i další Android telefony se v Androidu 12 naučily i "backup calling" - volání přes mobilní data druhé SIM, když ta ze které/na kterou se volá nemá signál, což funguje taky přes VoWifi.
      Jo a mimochodem aspoň v ČR mají TMO a VDF whitelist na české IP. U nově přidělených rozsahů je tak možné, že VoWifi vůbec nikdy nepojede, dokud se to operátorovi nenahlásí.

googler2 Asi to tak bude, pretože aj v práci ideme na mikrotikoch a tam to ide. A zároveň ako AP tam máme cAP-y, takže môže byť problém v mojich tp-linkoch.
        Ale môj stav zároveň zodpovedá aj tomuto jcltm. Keby som doma vedel nasimulovať slabý GSM signál, potvrdilo/vyvrátilo by sa mi to.

Jj, openwrt poznám, ale zatiaľ som sa do toho nikdy nepúšťal.

mirmo80 jcltm neviem, ja co mam skusenosti s androidami, tak sa VoWIFI spustilo vzdy, ale je pravda ze v tych pripadoch som nikdy neskumal nastavenia cize je mozne ze zhodou okolnosti na nich bolo povolene preferovanie VoWIFI aj ked ako pisal @"jcltm" standardne to neni "default"

googler2 Ono mobil jako slabý signál vyhodnotí i to, když se telefon drží zuby nehty vysokého pásma LTE. Tj. uprostřed paneláku, kterému BTS svítí v podstatě do oken, taky VoWifi občas naskočí i přes zvolenou preferenci mobilní sítě.

mirmo80 este som si vsimol ze doma by si potreboval "nasimulovat slaby signal" takze GSM signal mas dobry a tym padom nemas dovod riesit problem s VoWIFI

googler2 Jasné, v podstate neriešim, že to nefunguje, ale či to funguje správne.

o 4 dny později

Dnes som to skúšal s kolegom z IT a správalo sa to u neho doma presne tak isto ako u mňa. Operátor ako ja a tak isto iPhone. Po aktivácii mu wificall na chvíľku nabehlo, potom zmizlo a zatiaľ sa neukázalo. Tiež ma doma mikrotik a dve rôzne wifi (rôzni výrobcovia). Takže by to mohlo zodpovedať ako písal @jcltm. Aktivuje sa to v prípade slabého gsm signálu.

Edit: Vyhrabal som doma jedno staršie AP D-Link, zapojil ho a výsledok je rovnaký - wificall nenabehlo. Čiže 100%-tne to nebude mojimi TP-Link-ami a pravdepodobne ani mikrotikom, keďže aj u kolegu sa to správa rovnako.

o 2 měsíce později

📡 Telekomunikace.cz