pepulis
Pokud máš možnost si zajistit školení, tak neblbni, jdi na školení a potom vymýšlej.
Zrovna hasiči a MP jsou blázni, kteří to dělají přesně tak, jak při práci ve výškách nemáš postupovat:
žádné dvojí jištění, místo pořádné brzdy třeba ten grigri - a jsi jednou nohou v průseru. Oni si to mohou dovoli, protože tam se extrémně tlačí na rychlost při zásahu. Ale zachraňovat bych se od nich z výšek nenechal.
Školení není jen od toho "jsem si vědom", ale zejména proto, abys to dostal do krve. "Jsem si vědom", "myslel jsem", "Franta říkal" tě nahoře neudrží.
Slušný instruktor ti nikdy papír nenapíše jen proto, že se znáte. A věř mi, že i když se s některými znám léta, oni by se ten papír neodvážili napsat jen tak a já bych si netroufnul ho chtít. Právě proto, že se při zkoušce zjistí, jestli to v té "krvi" v sobě máš nebo ne.
Když nechceš utrácet za výstroj, tak domluv s někým kdo to dělá, nech si udělat práci za rozumné peníze a neriskuj své zdraví. Blbých pár tisícovek ti nestojí za to, abys se zbytek života odrážel na vozíku. Nebo si třeba "jen" nevyčistil zuby pravou rukou. Po úrazu zjistíš, že máš dost času přemýšlet na tím, jestli ti stálo těch ušetřených 30 000,- za to, že jsi 3 měsíce v nemocnici, nebo že se učíš znova chodit.