U známého mám již delší dobu problém s jedním notebookem DELL, který se buď nechce vůbec připojit k wifi (Windows 10 píše hlášku "nelze se připojit k internetu") a když se do wifi připojí, tak je to nestabilní a často se samovolně odpojuje a pak se znovu pokouší přihlásit. O síle signálu to není (ledaže by byl moc silný - blízko routeru) a ostatní věci (notebooky, telefony) fungují normálně, jen ten jeden blbne. Síťovka v notebooku je Intel a připojuje se na router TP-Link a stejné problémy to mělo i s routerem Zyxel.
Máte s tím někdo zkušenost, co by to mohlo způsobovat (jestli driver ve Windows) nebo co?

radek_kovacik Jo, občas se tohle vyskytne. Pomůže obvykle změna driverů síťovky za novější/starší verzi, případně výměna síťovky za novou (perfektní Intel AX200 stojí do pětistovky, dá se sehnat i do m.2 i do PCIe). Dell naštěstí nepraktikuje whitelisty jako někteří další výrobci, AX200 běží ve všem (dával jsem do Dellu z roku 2011 i do fungl nových).

Díky za tip na novou síťovku. Zvláštní je, že po stažení originálních ovladačů od DELLu a pokusu o jejich instalaci mi instalátor napsal "tento softwarový balíček nemůže být nainstalován na tento počítač" a instalace se zrušila. Budu muset zkusit kontaktovat podporu DELL, co s tím.

radek_kovacik toto se objevuje poměrně často. V poslední době máme problém spíše s vysavači, které mají v sobě wifi, ale tak či onak v 95% případů stačilo přeladit wifi na jiný. kanál. V čem přesně je ale háček netuším. Zkus přeladit a uvidíš. Možná se ti problém vyřeší rychleji než s DELLem 🙂

jcltm Je to Intel dual band AC 7265, podle informací ze správce zařízení.

copik Jiný wifi kanál to nevyřeší, zkoušel jsem to s různými routery, které vysílaly na různých kanálech určených dle autoscanu a zlobilo to. Blbě se to zjišťuje, protože někdy ntb dokáže (dle informací majitele) jet třeba 2 hodiny v kuse a pak se začne odpojovat a není schopen se znovu připojit ke stejné wifi.

radek_kovacik Jo tak s touhle kartou jsem si taky užil, pomohla až výměna za AX200. Ovladače jsem zkoušel různé a nezměnilo se to. Rušením to není, dělalo mi to i v místě kde není široko daleko nic dalšího.

Tak jsem to risknul a po dohodě s majitelem jsem mu objednal tu AX200. Jsem docela zvědavý, zda se to tím vyřeší.
          Na supportu DELLu mi jen řekli, že neví, čím by to mohlo být, když jsem se ptal, proč jejich ovladače nejdou nainstalovat na dotyčný notebook, když jsou podle výrobního čísla pro něj přímo určeny. Nakonec mi poradili, ať zkusím jiné ovladače mimo DELL, ale balík přímo od Intelu tam také nešel nainstalovat a psal stejnou hlášku.

o 8 dní později

jcltm Takže nyní již můžu s jistotou říct, že to skutečně pomohlo. Původně jsem tomu dával tak 60% pravděpodobnost, že to pomůže, ale protože jsem již většinu ostatních možností vyčerpal, risknul jsem to a vyšlo to - majitel notebooku je spokojený, takže pohoda.
            Ještě jednou díky za tip.👍

Všiml jsem si, že výrobci notebooků aktuálně dávají AX201, tam je rozdíl pouze v připojovacím rozhraní oproti AX200?

radek_kovacik Perfektní, jsem rád že to pomohlo. AX201 má CNVi rozhraní, nedá se to zaměňovat s klasickým PCIe. Jinak to rádio je pokud vím stejné.

zkoušel jste tu AX200 někdo osadit do Lenova?
              co si pamatuju, měli nějakej HW block a moc nešli dělat záměny...

jenda_master Já dával AX210 do Lenovo P52s, což je vpodstatě T580, musel jsem flashnout nový BIOS a šlo to. Co jsem četl, tak i AX200 jde.

jenda_master Nezkoušel, s těmi čínskými krámy zásadně nepracuji. Navíc mají (některé nebo možná všechny) whitelist na vybrané modely síťovek.

📡 Telekomunikace.cz