Zdravím, mám tu na stole prastarou RB333, která byla používana jako jednoduchý access point s R52n-M kartou. Po několika letech provozu se odmlčela a už nechtěla bootovat. Po otevření case jsem v ní našel a vyměnil 2 nafouklé kondenzátory poblíž napájecích obvodů u miniPCI slotů. Vyndal jsem WiFi kartu a RB následně začalo bootovat nicméně se do něj nedaří nacpat RoS. Připojil sem se na sérový port a při bootu vždy bezproblému od netinstallu dostane IPv4 adresu, chvilku čeká a pak se objeví chyba "failed to resolve mac address" a bootovací cyklus se opakuje. RB normálně reaguje na vstupy přes sériovou konzoli, bezproblémů jsem naformátovat NAND pamět a udělal test RAMky (obojí OK). Nicméně netinstall nevidí dané RB a tudíž do něj nelze nalejt systém. V ARP tabulce na přimo připojeném kompu je normálně vidět MAC adresa RB s vazbou na správou IP a firewall na stanici je vypnutý.
Pro NetInstall jsem použil postup https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/Netinstall jako už párkrát u jiných RB tam to vždy zafungovalo.

Není to nic kritického prostě jen for fun bych chtěl zjistit v čem by mohl být problém.

V první řadě bych vyměnil ty kondy pokud ji chceš vůbec řešit, za druhé co v tom bylo za ros páč si nejsem vůbec jistej jak je to s tímhle PowerPC a roskem. Každopádně musíš mít zverzovaný netinstal + patřičné ros (co v té desce byl). U PPC mi to dělalo problém.

Jo oba kondíky jsem vyměnil (je to v původním postu) byť druhý dle RLC metru ukazoval že je ještě OK. S tou verzí to bude trochu oříšek protože to neví ani původní majitel, ale přes sériák se tam zahlídnul "routerboot 6.49.2" tak zkusím tu. Pravda že jsem zkoušel 6.30 , poslední 6.X a pak poslední 7.X u všech se to chovalo stejně. Zkusím 6.49.2 a dám vědět.

Kdepak, nechytá se to ani s netinstallem 6.49.2. Stále stejný problém "unable to resolve mac address".

Taky nic, zkoušel jsem verze netinstallu a RoS až do 3.30 a ve všech případech se to chová stejně. K tomu ARPu v odkazu, tím dotyčný myslí nastavení statické ARP na adresu kde beží netinstall server?

fang Nastavil natvrdo na počítači pro IP adresu, co dostane routerboard od netinstallu MAC adresu pro eth1 co je napsaná na štítku routerboardu.

Jako nepřijde mi že by v netinstalu měl RB rozdávat adresy vzdz b měl běžet na 192.168.88.3 jestli se nepletu.

Vyzkoušeno a stále bez úspěchu stále stejný výsledek "unable to resolve mac address". Založil jsem na to ticket na supportu, uvidíme jestli k tomu něco řeknou nebo rovnou pošlou do háje že to mám dát do elektroodpadu.

fang Za ten cas co jsi tomu venoval, by jsi mel x krat vykonejsi, gbit router 😃

To jo chápu to moc dobře 😃 , je to spíš pokus "for fun". Další destruktivnější krok s odpájením flash paměti a naprogramování v programátoru bych si nechal až když nebude kudy, pokud to bricknu tak to nebude vadit.

📡 Telekomunikace.cz