Ahoj,
někdo nějaké zkušenosti a nebo tipy pro tento nový sektor? Chystám se instalovat první tento kousek a zajímám mě, zda někdo zaznamenal nějaké rozdíly oproti WAPu....
MikroTik CubeG-5ac60ay-SA, CubeSA 60Pro ac
Zkoušeli jste pro AP použít CubeG-5ac60ay, Cube 60Pro ac?
Má 11°, ale nevím jestli je možné použít jako AP ikdyž má L4 licenci. Myslím ČTÚ.
Máte někdo reálnou zkušenost s PtMP v konfiguraci CubeG-5ac60ay-SA(jako sektor) a CubeG-5ac60ay(jako klient)?
Zajimá mne vyzkoušený reálný dosah (tak aby k přepnutí na 5GHz backup docházelo jen při velmi vysokých intenzitách deště).
Jak je to dnes v ČR legislativně s možností použít k tomuto sektoru jako klienta nRAY?
JK
magic technicky jsem zkoušel z té klientské ay jednotky udělat AP pro další 2 jednotky. Prakticky totožný směr a vzdálenost do 200m. Samozřejmě se to díky L4 spojilo, ale absolutně nepoužitelné, klidně 10-20 výpadků spojení v 5 minutách. Když jsem vždy jednu klientskou stanici odpojil tak to fungovalo normálně. Jak jsem přidal druhou tak katastrofa. Není to na to si myslím stavěné, byť to licence umožní. Teď mi přišli 2 ty sektory tak to vyzkouším. Ale 1 už posílám na reklamaci, po zapnutí 60g karty jde procesor do kopru, druhej kousek to nedělá. No kvalitka
CubePRO jako 11 stupnový sektor se dá použít, ale jak psali výše není to softwarově doladěné. Čili časté odpojování klientů.
CubeSA 60Pro ac - zkoušeli jsme vzdálenost klientů okolo 600 metrů. Kanál 5, čili klienti musí být CubePRO. Jeví se to stabilně a při opravdu prudkém dešti to přepíná na 5Ghz. Jediné co je škoda že ta 5Ghz záloha je pouze SISO a ještě má mizerný signál.
Myslím že tam je z výroby - bonding
https://postimg.cc/jnCtMksX
Ano je tam bondig vyzkouseno na Cube 60G ac a funguje fakt dobre.
Mne by zajimalo, zda se da ten nRAy PRO provozovat na 1.2km jestli se to vubec spoji na 60GHz, nechce se mi to zkouset :-)
Pardon chtel jsem napsat Cube 60Pro ac, takze co rikate 1.2km?
- Upraveno
https://imgur.com/a/ktQCEpb BT len 170Mbit lebo subezne bezi spoj taktiez na 66000 cube pro som len testoval signal na tu vzdialenost
Ony ty plastové čočky jsou asi dost dobré řešení...