Řekl bych že ten "problém" (ve finále to asi ani problém není) je způsobenej typyckým (pro mne) "nevyzpyteleným" chováním QickSetu. On se totiž neukládá/naplikuje po sekcích, nýbrž celý! Takže ve chvíli, když se dle návodu ve QuickSetu zadá nastavení ohledně WiFi, tak se ale do nastavení uloží i veškeré zbývající sekce. Když vezmeme ilustraci z toho návodu, tak jsou to tyhlety:
Z čehož je jasně vidět, že po kliknutí na "apply" se do konfigurace uloží následující věci:
- "Internet -> Automatic" --> tahle věc udělá ten DHCP-Client (předpokládám nad ETH1)
- "Firewall Router" --> tohe vygeneruje základní firewall pravidla
- "LocalNetwork --> ..." --> tohle udělá to, že to vyrobí bridge na porty eth1-4, na něc to strčí IP 192.168.88.1, vytvoří to DHCP server s rozsahem 192.168.88.10 - 192.168.88.254 a vyrobí jedno pravidlo v NATu (to které se poté v tom návodu zakazuje)
Za předpokladu, že je předchozí konfigurace prázdná, tak je součástí aktuální konfigurace pouze to, co se naklikalo v QuckSetu. Pokud už ale na routeru nějaká konfigurace je, tak se to do té konfigurace "nějak" doplní, zkříží se to a umí to vyrobit solidní problémy. A ve chvíli, kdy je na routeru něco malilinko jinak, než to vygeneroval ten Quick Set to pak ukazuje kraviny (což ve finále dává smysl, komplexnější nastavení nelze zahrnout do 20ti položek, tak se snaží něco "odhadnout", ale moc se mu to nedaří). Doma mám v QuickSetu toto (úplný kraviny, jenom pro ilustraci - úplně jiný rozsah DHCP serveru, než je lokální adresa 🤔 ):
Doma na routeru, kde mám dost specifické nastavení (2 přípojky, nějaké manglování, více NATů, víc subnetů, asi 20 VPNek,...) chtěl jednou taťka změnit Identity (název zařízení), nemohl to ve WinBoxu nějak najít, tak to udělal v QuickSetu. Ve chvíli, kdy to ve QuickSetu uložil, se jakási "zmršenina" kterou QuickSet vyčetl se nějak zkombinovala se stávající konfigurací a totálně se to dojeb*lo. Nešlo se k MikroTiku ani připojit, musel jsem do něj jít přes seriák. Takže od této chvíle se QuickSetu vyhýbám ooooobrovským obloukem a nechci jej ani vidět 😅😁
Takže:
@van91 Vůbec neřeš co ukazuje QuckSet, jakoby nebyl. Při mírně odlišných konfiguracích, než jsou ty jeho předdefinované to ukazuje blbosti 😉. Jenom aby ještě nedošlo k mýlce - on ten QuckSet není nijak důležitý/závazný! Je to "defacto" jenom generátor nejzákladnějších konfigurací --> do těch okýnek ve QuickSetu něco naťukáš a tím, že to uložíš se vygenerují nějaké řádky nastavení do těch "milionů dalších okýnek" ve WinBoxu. A až ty řádky, pravidla, volby v tom "milionu dalších okýnek" jsou závazné. To je to pravé nastavení, které má na něco vliv.
Pokud ale v té plné konfiguraci je něco, co quickset nezná (což je skoro úplně vždycky), tak potom následně ten QuickSet ukazuje blbosti, což ale nevadí (pokud se neklikne na apply !!! - jinak je to ten případ jako u mě doma 😉 ).
K tomu tvému konkrétnímu případu:
Moho by dojít k mýlce, že v tom quckSetu jsi nastavoval pouze WiFi. Cože ale není pravda, tím že jsi použil QuickSet, tak se do té konfigurace vygenerovalo mnoho dalšího nastavení, které by jsi jinak musel dělat ručně - např.: LAN IP, Lokální rozsah, DHCP Server, NAT (který se stejně potom zakazoval), firewall atd.. A prostě v rámci tady toho "Home Dual AP" presetu je i vygenerování DHCP-Clienta na ETH1. Ten preset je totiž pro vytvořený pro klasické nastavení, kdy "internet" je přímo na ETH1 (my ho máme sice na ETH1, ale ve vlaně848 a ještě v PPPoE tunelu). Takže ten DHCP-Client se vytvořil tím, že jsi použil QuickSet i přestože, že nám je vlastně úplně k ničemu.
A to "Static" v tom QuickSetu, který vidíš je nejspíše zapříčiněno tím, že jsi přidal ten PPPoE interface potom. Ten QuickSet tomu už potom úplně nerozumí a proto vymyslí kraviny 😉.
Takže vůbec si toho QuickSetu nevšímej, ideálně ho ani nepoužívej 😉 .
PS: Omlouvám se, pokud jsem se příliš opakoval a zároveň se omlouvám zdejšímu odbornému publiku za mé neodborné vyjadřování 🤭
EDIT:
van91 Zajímalo by mě kde se dostal k hodnotě mru 1480
To je asi nějaká automatika 😀😅 . Ale už mi to 3 roky takhle funguje (i na víc místech), tak to neřeším 😅 (mělo by tam být něco jiného 🤔 ?)