Měřil jsem latence 5G a překvapilo mě, že stále jsou mizerné, na několika lokalitách měřeno, a všude je to parametricky to samé, co funguje i přes 4G. Zpravidla interval 25-45ms pingu do nixu a rychlost nemastná neslaná taky. Netuší někdo nějaké bližší info, zda to valí nativně aspoň někde, protože jsem zatím použitelné 5G, které by se nějak lišilo od 4G jinak než marketingovou ikonkou 5G, nikde nechytil, ani v Praze.
5G v ČR - LATENCE stojí za starou belu
Tak ono je to zatím jen NSA...
Já si 5G zapínám jen v jedné lokalitě a to proto, protože mi tu Vodafone přiagreguje 700 MHz.
pozor na to že ty marketingové ikony s 5G jsou dvě. Ta co je pravé 5G jsem na telefonu viděl někde v Praze. Nicméně kolem D3 mívám běžně falešnou 5G a chodí moc pěkně.
jezdec ruzni operatori, ruzna pasma, ruzne konfigurace site. Pokud ma kolega O2, je v pokryti 3,7 GHz a ma spravny tarif, tak se na tyhle cisla snadno muze dostat.
S T-Mobilem, ktery 3,7 GHz nepouziva, merim se zapnutou "5G" siti mensi rychlosti downloadu nez s vypnutou (napr. 150-200 vs. 380 Mbps). Upload je se zapnutou 5G siti naopak typicky vyrazne lepsi nez s vypnutou (napr. 95 Mbps vs. 30-50).
jezdec 3.7 GHz se pouziva i pro mobilni data, pokud je signal a operator to dovoli.
Jo, telefony taky udelaji rozdil. Muzou podporovat ruzne kombinace pasem a technologii.
Ikona je 5G a dost casto je to ve skutecnosti "hodne LTE a k tomu trochu 5G". Uz tu padlo, ze u nas mame jen NSA, tj. ciste 5G nemame.
A pokud jde o latenci, 5G sice slibuje sub-1 ms, ale jen mezi mobilem a zakladnovou stanici. Pokud operator bude routovat traffic z CR skrz Bratislavu (zdravime na Roztyly), bude vysledna latence do Internetu vzdycky mizerna.
No tak nejsme na tom s MT připojením tak špatně jak si pořád myslíme!
Postřehy a vlastní dojmy tou dobou v Italii pohybujíc se mezi Ravenou - Venezie - Bibione - Trieste, když se tu objeví 5G je to zázrak, všechno jen 4G, ale zase všude, i v zapadákově za kopcem. 4G připojení od 10 do 22h katastrofa 0,4 až 3Mbits, v noci až 10Mbits, latence lítá od 50 do 400ms ve dne v noci. Na věžích operátorů je občas vidět i Andrew 24dB rogalo pro 2,4GHz . Je úplně jedno jestli mám v mobilu italskou Vodafone nebo českou Vodafone SIM v roamingu. Na 5G to jelo nejrychleji 15Mbits. Při dotazu, proč je to tak líné, odpověď prodejce MT hrubě přeloženo "mobilní data není prioritní pro větší použití, doma použij pevné optické připojení = connessione ottica a casa". Za optické připojení přes WiFi na apartmánu zaplať za každých 500Mbits 5€ při 20Mbits rychlosti --- UFF na to kašlu, jsem tu kvůli moři a odpočinku, ne kvůli internetu.
Optika kam se podíváš, všechno tažený zvenčí po barácích, sem-tam svařovací box bez krytu - pak je vidět ten krásný guláš vláken, sem tam se taky vlastní vahou houpající 15m kus optiky upadlý z rozpadlé plastové skobičky na zdi a tu a tam příčně tažená přípojka po fasádě mezi okny až do předposledního patra kde je kus zahradní hadice jako průchodka zdí aby se to na hraně prostupu nezlomilo. Říkám si "To je profi práce!" Celé to určitě místnímu celonárodnímu operátorovi zadotovala unie, občas aby se neřeklo je na nějakém tom boxu unijní samolep. V turistických zónách aby se neřeklo je to v zemi, sem-tam kouká trubka ze zemně a mizí v provrtané fasádě.
Jinak meziměsto je realizováno po sloupech kde ještě visí i původní telefonní kabely, možná stále funkční.
---- a my to vše musíme mít v zemi i tam, kde je to nereálné nebo dokonce technicky nemožné
Mam dojem ze se opakuje uplne stejny scenar uz od doby 3G. Vzdy kdyz to zavedou jako zhavou novinku funguje to perfektne. Potom co si lide vice zacnou kupovat zarizeni s podporou posledniho Gcka tak to zacne kvalitativne jit silne dolu. S 5G to pozoruji stejne...
zasmat se tvrzeni ze NordicTel jede 5G od pocatku je vice nez nutne. Samozrejme je to LTE, ale do krve vam bude kazdej z te firmy tvrdit, ze 5G. Nastesti temhle maniakum nic neplatim, ale jako dobry matros co "nuti" tvrdit neco co neni pravda a lze se to docist i z jinych zdroju, CTU nevyjimaje.
je to muj pocit nebo je to opravdu tak, že co začala trojka sdílet BTS a co zavedli 5G, šlo to s dovolatelnosti znacne do haje? Je hezke ze vsichni jednou data jak formule, ale snazim se dovolat zakaznikovi a tri pokusy ze ctyr dopadnou hlaskou ze volany neni dostupny, pritom SMS dojde, a na teprva ctvrty pokus to zacne vyzvanet. Ze by sdileni BTS tak zkomplikovalo vyhledavani ucastnika v siti az je z toho timeout? No a co nam tu u vsi zavedli LTE tak se ani mne nikdo nedovola, takze nucene SIM1 na GSM a SIM2 na 5G... data zenu pres SIM2 a hovory a SMS prez SIM1... Vymena MT zadny efekt situace stejna.
Vodafone taky, od modernizace mám dům v hluchém místě. Dřív nebyl problém, teď už je. Řešením pro mě je nový mobil a povolit vowifi.