Mikrotik, tři WAN pro tři virtuální servery s jedním intranetem
Typoval bych to na byvale UPC.
Ty davali k nejakym tarifum 3 dynamicke verejky pres DHCP. Proto tri kabely…
- Upraveno
Ano je to tak, ty tři kabely jsou tam kvuli UPC. Již jsem psal, že jsem zkoušel dát více IP adres na jeden eth, ale to prostě nefunguje, musí to být DHCP.
Jinak asi potřebuji více vysvětlit ten bridge "NAT 1:1 (3x DST NAT a SRC NAT)", protože jesm se to snažil večer přenastavit a skončil jsem úplně nefunkčním nastavením a obnovoval konfiguraci ze zálohy.
Momentálně je eth01_WAN-A přes maškarádu a ostatní dva WANy přes SRC NAT plus Route Marky.
Udělal bych to takto: 3x WAN, 3x DHCP client, a potom na dané rozsahy maškaráda na danou WAN IP adresu a potom v Mangle routing mark na danou routu (v routách bude 3x 0.0.0.0/0 na ipbrány a iface jako - x.x.x.x%ether1 nebo x.x.x.x%ether2 a daná routing mark) a samozřejmě tam musí v těch mangle být src. ip rozsahu. DST NAT už potom klasicky. Pokud chceš směřovat všechny porty na nějaký stroj tak potom NAT 1:1.
- Upraveno
Tak jsem asi udělal něco blbě, pravděpodobně ta část záznamu 94.112.40.1%eth01_WAN-A. Když to tam žádám, tak routa nefunguje vůbec. Bez toho je to ale asi stále špatně, protože mě se ve všech třech routách ukazuje jako reachable interface stále jeden jedinej interface (eth03-WAN-C) a funguje jen třetí maskarada.
Tu část za % jsem nikdy nepoužil. Co přesně ta syntaxe znamená?
Pri statickom routingu nema v jednej routovacej tabulke zmysel viac ako jedna default gateway (default moze byt len jeden, ak ich tam napchate viac, plati ta s najnizsou metrikou). Principialne ak chcete viac default gatewayov, tak musi byt viac routovacich tabuliek, a nejakym pravidlom (napriklad podla zdrojovej/cielovek IP) sa musi paket najprv zaklasifikovat do konkretnej routovacej tabulky (to je inak vcelku vopruz, ani neviem ci to mrkvotik zvladne).
Zrada bude tím, jak potřebuje DHCP pro konfiguraci té WAN adresy a sleje se mu to dohromady do jednoho interface, tak to pak vystupue vše pod jednou MAC adresou, což bude filtrováno. Stejně tak víc DHCP klientů na jednom iface mu nepomůže, bude to žádat se stejnou MAC adresou a tak fungovat jen ta poslední.
Mohlo by fungovat to použití tří WAN portů, kařdý port definovat jako samostatnou VRF instanci (respektive WANA s LAN jako main VRF instance a WANB a WANC port pak vyčlenit do samostatné VRFB a VRFC) a pak každý by měl fungovat nezávisle, přestože budou mít stejný IP rozsah/bránu. Pokud to pak chci házet do jedné společné vitřní LAN z wanb/wanc, tak k tomu musím udělat patřičné statické intra VRF routy. Asi se to tu řešilo historicky už několikrát.
Btw, naco sa tam pcha ten mikrotik? Ked su tam 3 servery, 3 porty a 3 ipcky, co brani tomu, aby sa kazdy server pripojil napriamo k ISP?
Nevím, ale píše, že tam chce mít i něco dalšího - NAS a mají se ty servery vidět i po LAN. Určiě je to možnost, že virutálům dám dvě sítťovky, jednu přivedu na ten kabelový modem přímo a každý virtuál si požádá přes DHCP o svoji vlastní veřejku a na druhé síťovce je propojím mezi sebou v LAN i s tím NAS na neveřejnýh adresách. Mikrotika tam mohu cpát třeba i kvůli firewallu?
- Upraveno
Kdysi jsem zkoušel mít kabely z modemu přímo do VM, ale vyžadovalo to 4 síťové karty ( 1 sdílená všemi VM pro LAN a po jedné kvůli veřejné IP - jiná konfigurace mi nefungovala), ale s MikroTikem a jeho firewallem to fungovalo o parník lepe. S MikroTikem je to odolnější i stabilnější.
Mohu poprosit o vysvětlení co je VRF instance? To jsem asi ještě nikdy neřešil.
- Upraveno
XEN neznám, ale nezdá se mi, že by to nešlo udělat s jednou síťovkou celé, pokud je podporovaná korektní bridge podobně, jak v KVM, VMware, ...
Ale pokud to chceš přes ROS, tak pod ROS6 by to mohlo být takto a ani nepotřebuješ 3x kabel (stačí 1x kabel od ether1 do modemu v bridge režimu):
/interface bridge
add admin-mac=02:00:00:00:06:01 auto-mac=no name=bridge-lan protocol-mode=none
add admin-mac=02:00:00:01:00:00 auto-mac=no name=bridge-wan protocol-mode=none
/interface vrrp
add interface=bridge-wan name=vrrp-wana priority=255 v3-protocol=ipv6 vrid=101
add interface=bridge-wan name=vrrp-wanb priority=255 v3-protocol=ipv6 vrid=102
add interface=bridge-wan name=vrrp-wanc priority=255 v3-protocol=ipv6 vrid=103
/interface bridge port
add bridge=bridge-wan interface=ether1 hw=no
add bridge=bridge-lan interface=ether2
add bridge=bridge-lan interface=ether3
add bridge=bridge-lan interface=ether4
add bridge=bridge-lan interface=ether5
/ip address
add address=172.16.15.1/24 interface=bridge-lan network=172.16.15.0
/ip dhcp-client
add disabled=no interface=bridge-wan
add default-route-distance=2 disabled=no interface=vrrp-wana use-peer-dns=no use-peer-ntp=no
add default-route-distance=2 disabled=no interface=vrrp-wanb use-peer-dns=no use-peer-ntp=no
add default-route-distance=2 disabled=no interface=vrrp-wanc use-peer-dns=no use-peer-ntp=no
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=bridge-wan
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=vrrp-wana
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=vrrp-wanb
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=vrrp-wanc
add action=dst-nat chain=dstnat in-interface=vrrp-wana to-addresses=172.16.15.11
add action=dst-nat chain=dstnat in-interface=vrrp-wanb to-addresses=172.16.15.12
add action=dst-nat chain=dstnat in-interface=vrrp-wanc to-addresses=172.16.15.13
/ip route rule
add action=lookup-only-in-table dst-address=172.16.15.0/24 table=main
add action=lookup-only-in-table src-address=172.16.15.11/32 table=vrfa
add action=lookup-only-in-table src-address=172.16.15.12/32 table=vrfb
add action=lookup-only-in-table src-address=172.16.15.13/32 table=vrfc
add action=lookup-only-in-table interface=vrrp-wana table=vrfa
add action=lookup-only-in-table interface=vrrp-wanb table=vrfb
add action=lookup-only-in-table interface=vrrp-wanc table=vrfc
/ip route vrf
add interfaces=vrrp-wana routing-mark=vrfa
add interfaces=vrrp-wanb routing-mark=vrfb
add interfaces=vrrp-wanc routing-mark=vrfc
WAN strana je ether1 s napojeným bridge-wan a nad ním je 3x VRRP fiktivní interface. Měl by ti získat 4x veřejku na brdige-wan (obencý odchozí z LAN provoz jde přímo přes brodge-wan) a pro každé to VRRP iface, které odpovídá těm třem XEN serverům. Ty jsou pak směrovaný na LAN IPčka 172.16.15.11, 172.16.15.12, 172.16.15.13. Pro tyto IPčka podobně provoz od nich je tlačen ven přes příslušěné vrrp-wana/b/c tak, že odchozí provoz má správné MAC adresy. Konfigurace potřebuje mít zapnutý IPv6 balíček, jinak nebude fungovat správně použitá konfigurace vrrp.
- Upraveno
Tak jsem provedl reset konfigurace a použil script. Výsledek je, že IP dostane jen bridge-wan a v Interface List sviti červeně tři záznamy vrrp-wana, vrrp-wanb a vrrp-wanc. Zřejmě problém s IPv6. Jdu se kouknout jak se zapína balíček IPv6.
- Upraveno
Tak jsem povolil IPv6 balíček:
/system package enable ipv6
Výsledek se tady na testovacím MikroTiku zdá funkční. Zkusím to předělat na ostrý MikroTik a dám vědět jak jsem dopadl.
Ještě mě napadá ohledně rychlosti přenosu, tak to bude asi gigabit dohromady na všechny čtyři IP adresy, bo je to vše na jednom fyzickým portu. No nedělám si iluze, ta stará konfigurace těžko zvládala víc.
Spoustu příspěvků jsem přeskočil ale
mít tři kabely zemi dvěma zařízeními je blbost, proč to nutně musí přidělovat DHCP? Proč nemůžeš ty tři veřejky nastavit staticky na jednom portu?
Nejde třeba udělat bridge na tom modemu aby se všechny adresy přidělovaly rovnou na mikrotika a modem tak sloužil jen jako tupý převodník ?
Konfigurace je pak velmi jednoduchá
dst-nat VIP1 --> Server 1
Server 1 --> SRC-NAT VIP1
dst-nat VIP2 --> Server 2
Server 2 --> SRC-NAT VIP2
route 0.0.0.0/0 gateway VIP3, preffered source VIP3
0.0.0.0/0 src-nat --> VIP 3
Případně mě kontaktujte v SZ a najdeme vhodné řešení
- Upraveno
Nastavit tři IP na jednom portu nejde, nebo tedy jde, ale nefunguje to. Vodafone si hlídá přidělené IP adresy a bez registrace IP / MAC to prostě nejede. Možná lze přidělit tři MAC adresy jednomu eth, ale to neumím a asi by to byl dobrej svinčík.
Modem od Vodafone v režimu bridge nic neumí a nelze na něm nastavit nic jiného než povolit nebo zakázat WiFi. Toto omezení (IP na MAC) jsem zkoušel obejít asi dva týdny a pak jsem ze zoufalosti založil tohle téma. V režimu Router je pak veřejná IP jen jedna přímo na tom modemu a tam se NAT spravuje hrozně. A jiný modem u Vodafone použít nelze, pouze ten, který dodají.
Tři kabely je jediná možnost jak mít tři IP pokud nejsou udělány virtuální eth.
VRF zkouším rozchodit poprvé a zatím se mi moc nedaří. Mám tam spoustu nastavení ve fireewallu se kterými se mi výše popsaný návod byje. Ale pomalu se tím prokousávám a zatím to vypadá dobře. Jen mám obavu, že Vodafone mi přidělí pouze tři IP a ten návod vyžaduje čtyři.
Pošli mi přesný model modemu. u Vodafone nejde zařídit aby zavedli pro všechny IP stejnou MAC?
- Upraveno
Chtěl jsem aby mi přiřadili IP každou z jiného rozsahu, tak jak to bylo za UPC a tak jak mi to až do nedávna fungovalo. Ale u Vodafone se mi nepodařilo zařídit prakticky vůbec nic. Chtěl jsem pevnou (statisckou) IP adresu, chtěl jsem otevřít všechny potry (vypnout nějakou jejich "chytrou" kontrolu, která neustále zavíra porty - prý kvůli ohrožení mých zařízení) a i další věci. No neuspěl jsem, odpověděli, že takové služby nenabízí nebo že je to standartní nastavení, které nelze měnit. A tak musím cca jednou měsíčně předělávat DNS záznamy u registrátora domén, neustále musím volat na Vodafone, aby odblokovali nějaký port atd. Jenže na mé adrese prostě jiný rozumný internet není - bezdrátový internet 20/2MB a 50/5 DSL nepočítám. 2 potažmo 5 Mega upload je pro mě absolutně k ničemu. Pravidelně (cca dvakrát do roka) obvolávám Netbox a další poskytovatele, ale je to bez šance. Kdysi se tu prostě usadilo UPC a tím veškerá konkurence padla a né neoprávněně. Za dob UPC mi vše fungovalo absolutně bezproblémově, nastavení MikroTiku přenáším už na pátý stroj po dobu cca 17ti let a až na pár výpadků (spíše elektřiny něž internetu) bylo vše k mé spokojenosti. Ale teď to tu vede Vodafone a je to jeden veliký problém.
- Upraveno
co zkusit cetin.treba ze by ti optiku natahnul.... vse je jen otazka pouziti a ceny.
- Upraveno
Takže je to tak jak jsem si myslel, Vodafone mi přidělí vždy pouze tři IP adresy. Momentálně mi fungují dva servery a přístup k internetu z vnitřní sítě. Když použiji terminologii z návodu, tak jede "bridge-wan", "vrrp-wana" a "vrrp-wanb". "vrrp-wanc" prostě neobdrží IP adresu. Nejde ten návod nějak upravit, tak aby nevyžadoval čtyři IP adresy, ale aby stačili pouze tři?
Druhá věc co mi nefunguje je VPN. Připojuji se kvůli správě přes pptp (android) nebo přes l2tp (Apple) a ani jedno teď nefunguje.
Každopádně mnohokrát děkuji za pomoc, už takhle jsem daleko dále a zase jsem si prohloubil znalosti práce s mikrotikem.
A co se týče Cetinu, tak to si asi nemůžeme cenově dovolit.