Dobrý den, jelikož se zde nachází spoustu lidí co provozují vlastní ISP, tak mi možná pomůžete objasnit routovací politiku mého ISP přímo z pohledu ISP. Je možné že pro Vás bude odpověď jednoduchá, ale mě jako uživateli to do hlavy moc nejde.

Můj ISP má připojení do NIXu a podle statistik na webu má ještě velkou rezervu. Všiml jsem si, že když se snažím dostat na některé servery v Praze, jejiž poskytovatelé jsou také v NIXu a mají uvedeno "Peering Policy: Open" tak podle traceroute to jde mimo ČR. Někam jde provoz přes Bratislavu, Mnichov a zpět do Prahy, jinam zase přes Fraknfurt a zpět do Prahy. Ze zvědavosti jsem se zeptal přímo poskytovatele a po pár dnech mi přišla odpověď že vše funguje správně a že to tak má být.

Je nějaký důvod proč by tohle mělo být lepší. Domníval jsem se, že se poskytovatelé snaží minimalizovat náklady a výměna provozu přímo v Praze mi připadá že by měla být levnější než to tahat přes jiné státy.

Děkuji.

Peering se neřídí jen podmínkou minimalizace cesty k cíli ale i finanční a politickou stránkou obou peerujících. Často se to může vyvíjet i tak že silnější z těch dvou si interní politikou vynutí pro určitě subjekty peering přes zahraniční konektivitu záměrně. Nechci přímo říkat aby protistranu "poškodil" ale aby například zhoršil user experience pro klienty té dané firmy nebo je to pro ten subjekt prostě jednodušší technicky či finančně například proto že už v NIXu třeba nemá volnou kapacitu to odbavovat. Svého času toho dělal také Zdeněk Cendra u některých českých webů které u něj hostovaly.

Nejmenovaná kabelovka se dlouhodobě pokoušela stát se "tier 1" operátorem, a záměrně tlačila co nejvíce přes zahraničí (tuším přes Nizozemí)

T-Mobile takhle tahal jednoho operátora kterému dával konektivitu i s veřejkama na slovensko a pak zpátky do čr .... takže z ústeckého kraje jsem šel do Bratislavy a pak propojem zpátky na TTC kde už to šlo korektně ke mě 😅

Jo, na tohle jsou odborníci například v O2. Větší bandu arogantnich debilů aby člověk pohledal.

No s T-Mobilem jsem resil blokaci par mesicu, nez se mi podarilo dorvat se na nekoho, kdo to odblokoval (blokace meho AS pri pristupu na jejich SIP).
    No Vodafone je v tom jeste lepe, uz 2 roky resim blokaci v jejich siti ... Nastesti (bohuzel pro ne) se to kousicek dostalo dal ... Blokace je tam bohuzel dal ...

Po x letech po konsolidaci GTS/TMCZ/Slovak Telecom se TMCZ konečně "podařilo" změnit trasy tak, aby jsme z Olomouce do Prahy nešli přes Bratislavu 😀
    Několik let byla jejich odpověď: "To je design sítě a nelze jej změnit (ani změnou typu služby."

📡 Telekomunikace.cz