Zdravím,
potrebujem poradiť. Chcem rozšíriť domácu sieť, hlavne pokrytie WiFi signálu a potrebujem pomôcť s výberom hardvéru.
Prvý problém je, že mám optiku od Orange - router Huawei EchoLife HG8245W5 ONT, teda nie je ho možné vymeniť.
Druhý problém je, že bývam v 13. poschodovej bytovke (52 bytov), na 11. poschodí a podľa Wifi analyzéra chytám signál aj zo 7. poschodia, preto sa najviac spolieham na káble.
Rozmýšľal som, že by som WiFi signál rozšíril pomocou AP, ale nemám s tým vôbec skúsenosť. Najlepšie by bolo, keby AP podporoval WiFi 6. Podľa toho, čo som pozeral, tak sa mi pozdáva Ubiquiti UniFi AP 6 Pro, ASUS TUF-AX5400, Asus RT-AX58U. Byt má rozlohu cca. 70m², steny majú 15cm a sú železobetón.
Chcem sa opýtať:

1. Aký je rozdiel, medzi AP a routrom v AP móde? Ktoré riešenie je lepšie?
  2. Ako je lepšie zapojiť AP? Router -> AP alebo Router -> switch -> AP?
  3. Aké napájanie AP preferujete, PoE switch alebo PoE injektor?
  4. Keď má switch 4x PoE port, tak môžem do PoE portu zapojiť zariadenie, ktoré sa cez PoE nenapája?
  5. Keď chcem napájať cez PoE, aký kábel k tomu potrebujem?
    Prikladám obrázok pôdorysu bytu.
    Obr. č.1 obsahuje moju prvú predstavu o zapojení, kde som chcel ako AP použiť router v AP móde. Switch Netgear GS108E vlastním.
    https://www.rajce.idnes.cz/f1565338312
    Obr. č.2 je moja druhá predstava, kde by som musel dokúpiť AP a PoE switch, prípadne PoE injektor.
    https://www.rajce.idnes.cz/f1565338328
    Prípadne ako by ste to riešili vy?
    V spálni ešte pribudne TV a STB v detskej ťažko povedať.

Zdravím, AP bych volil určitě od UniFi, zrovna tenhle model se dost povedl.
1) Za mě preferuju čistě AP pokud na to jsou peníze.
2) Tak tady záleží kolik je potřeba portů na další zařízení, jinak to je za mě jedno
3) Záleží na situaci. Pokud bych měl v bytě jedno PoE zařízení, tak injektor, pokud bych měl na baráku i kamery a něco dalšího tak jednoznačně switch
4) Záleží na switchi, nejde říct obecně, ale u některých jde normálně PoE vypnout a zapojit i nePoE zařízení.
5) Hlavně měděný, ne poměděný hliník. A preferuju za sebe drát, ne lanko. Nejčastěji Solarix.

📡 Telekomunikace.cz