Nevím, jestli jsem zvolil správně nadpis. V krátkosti na síti unifi, pokud si někdo se signálem -85 a horší pustí nějaký stahování, nejede celý AP. Napadlo mě nastavit, aby byla hranice na WiFi -75. Funguje to skvěle, až na to, že některé zařízení se připojí se signálem -60 ,což je fajn, ale za cca minutu i když leží na stole signál klesne na -77. Pokud je hranice nastavena na -75, spojení se rozpojí, pak zas připojí a tak dál. Hledal jsem jak u androidu,tak u iphone a jak se to zapíná/vypíná nenašel. Předpokládám že to bude nějaká vychytávka na ušetření energie.
Netušite někdo co s tím?

Co mám informace, je to nativní funkce která nejde nijak řídit, můžeš zjistit zda se to stane i v případě kdy je telefon probuzený nebo jen když spí. Každopádně by se to rozpojit nemělo telefon by měl výkon regulovat tak aby udržel stabilní spojení, problémy např. dělá i to, že jsi moc blízko ap / vysíláš nad limit protože telefon si pak myslí že mu stačí menší výkon, takhle to mám vysledované třeba je to kravina. Pokud snížíš výkon AP z HIGH na MEDIUM tak to dělá taky ?
Jinak by ti mělo stačit -80 pro odpojení a skutečně to při -85 nejede celé ap? tzn další zařízení jsou offline?

-80 odpojí AP, píšu že pomocí unifi automaticky odpojuji klienty nad -75 (na obrázku nastaveno na -79). U mikrotiku jsem to řešil scriptem, pár let zpět, prostě se snažím vyrovnat to, že pokud se někdo připojí na AP se signalem -85 a začne stahovat data, i klienti -50 jedou špatně.

Nebyla na tohle náhodou volitelná funkce "airtime fairness"? V novém designu Unifi Network už to nevidím, ale po přepnutí do původního by to tam být mohlo...

To vypadá že je něco trochu jiného, prostě chci docílit, aby se připojovali klienti o nějaké předem dané díle signálu, toto nastavení by asi možná mělo vliv na ty klienty se špatným signálem. Chci docílit toho, aby se na AP připojovali pouze telefony v okolí, to nastavení, co jsem dal foto je super, ale radost mi kazí ty telefony, co sami snižují o hodně signál. Muj telefon tohle nedělá, k tomu poklesu signálu dochází i ve chvíli, kdy někdo ten telefon používá.

jan2 Hele, prošel jsem několik (unifi ) sítí co spravuji a na žádné nemám na 2,4 připojené zařízení s horším signálem než -52 jedná se o desítky mobilů tabletů a a pár notebooků. Možná by bylo fajn napsat nějaká konkrétní zařízení která to dělají, a jaké máš AP a jeho FW
    protože pokud nastavíš AP aby vykoplo každého pod -75 tak ten daný telefon nebo co to je prostě nemůže ubírat signál do rozpadu spojení, případně by to měl udělat jednou a pak si pamatovat že tak nízko jít nemůže navíc pokud si ubírá tahle nízko je jasné že likviduje propustnost jednak sobě ale i ostatním, a nepřijde mi to jako normální chování

Treba pozriet, s akymi modulaciami to bezi. Cim vyssia modulacia, tym nizsi vykon. Ak by telefon pri polozeni na stol bezal s QPSK a postupne by vyliezol na MCS15, tak tam urcite ubudne niekolko decibelov.

pixall Cim vyssia modulacia, tym nizsi vykon

O co se tato myšlenka opírá? 🤔

zdeneksvarc Maji to obecne vsechny wifi (mrikni na specifikaci nejakeho mikrotiku) a maj to i profi radia. Jedna se o to, ze pri vyssim vykonu mas vice rozkmitane obvody a hure pak resis vysokou modulaci.

Nejen wifi, ale i profesionální mikrovlnné spoje!

je to všude ale obvykle se tato hodnota nepoužívá pro signalizaci signálu. Signál se většinou určuje na beaconu a ten pálí max výkonem na min modulaci.

hapi
          v realnej prevadzke pri linknutom spoji ukazuje vsetko (co mam v prevadzke) realny signal na tej modulacii, na ktorej bezi.
          UBNT M5/M10/5AC, SAF, SIAE...
          datasheety tieto hodnoty spravidla uvadzaju, vid naprikald https://dl.ui.com/datasheets/RocketAC/Rocket5ac_DS.pdf na poslednej strane - pri nizkych modulaciach average TX power +27 dB, pri najvyssej +22 dB.
          v praxi ten rozdiel moze byt aj vacsi. kto neveri, staci manualne prepnut radio na najnizsiu modulaciu a max vykon, a potom na najvyssiu modulaciu a max vykon, a porovnat silu prijimaneho signalu na opacnej strane v oboch pripadoch.

📡 Telekomunikace.cz