• xDSLVDSL
  • CETIN a rychlost max 20 Mbit, přitom sousedi mají 100 Mbit

To právě předpokládám, že jim to tam ukazuje hovadiny, přece když tahali kabel k řadovkám, tak snad tahali stejný ke všem, nevybírali si "hele tahle uprostřed se mi nelíbí, tam dáme tenší, slabší nebo cokoliv". Mám podezření, že jim to tam hlásí to, co si tam předtím objednal předchozí majitel, ten měl opravdu ten nejlevnější internet od O2 nebo od koho, co tam šel.

Přímo u CETIN jsem se ptal, jestli tam můžou poslat technika to změřit. Zatím bez odpovědi.

“Potrebujem alespon 50mbit “

Vypadáme tady jako technická podpora CETINu?

gawagandalf Snažit by se měli u frajerů v CETINu, jejich technická podpora pro BFU je na úrovni „Nikdo Vám nemůže dát víc, než my Vám můžume slíbit". Typicky sem BFU položí dotaz, dostane návod, jak by to mohlo jít vyřešit a jestli to pomohlo, už nenapíše. K tomu fóra nejsou. Doporučuju zive.cz, tam se dozvíte polopravdy od absoventů vysoké školy života.

Jinak rozumím, že zde nejsme technická podpora Cetin, ptám se na podobné zkušenosti, co to mohlo být, co pomohlo atd. Přeci jen, když jim budu opět volat, tak je fajn být aspoň trochu v obraze.

Kde aktuálně jsem, jim to hlásí na mapě 100 Mbit a vymáčkl jsem z toho 70. Není vše růžové, jak se zdá. Aby těch jejich 20 na nové adrese nebylo v reálu 10... 🙂

gawagandalf Nijak jsem nehodnotil Vás, ale tento typ dotazu a to, že velká trojka na to dlabe.

A ať Vám tedy poradím - tomu portálu nevěřte, ale buďte rád, že tam je aspoň nějaká možnost. Pokud by Vám to napsalo, že nemáme, tak jste v pasti, v CETINu by to rozjelo kolotoč úplně jiného charakteru a internet byste neměl nikdy. Teda od nich ... Rada se zřízením je nejlepší možná, vyberte někoho s terminátorem.

Z Cetinu mi psali, že lze použít bonding aspoň na těch 50 aktuálně, pak počkat do konce června, až tam provedou upgrade (nebo spíš opraví, co jim tam blbne). Jsem zvědav, na co se zmůže můj poskytovatel. Dám vědět, až to přijdou zapojovat a co zjistili.

pokud Cetin potvrdi nyni bonding na 50, tak to na 95% pujde... znamemu jela kdysi single 20tka jen tak tak a po navratu k xDSL na bondingu je realny link 58/12M, realne jede 50/10 zcela OK. Ale majzla na plne vytezovani UL, u xDSL je to bolest, serezat UL treba na 9Mbit a vse slape ja ma.

gawagandalf Taky mi na té přípojce o které jsem výše dali 50/5 na bondingu nejdřív jako max co jde. Stačilo se zeptat technika při instalaci, kolik mu to na jednotlivých párech jde (zde přes 60 Mbps na pár, cca 800 metrů vedení od rDSLAMu), napsat na CETIN jak se věci mají a do týdne zasvítila v mapě rychlost "až 100 Mbps" a šlo objednat zrychlení. A reálně teď těch 120/25 Mbps.
    Pro některé zde upozorňuji, že zrovna v tomhle případě se jedná o vesnici necelých 200 obyvatel + chalupáři, bez mobilního signálu a bez jediného lokálního ISP. Než tam CETIN postavil rDSLAM, byl vrcholem komunikace rozhlas a pevná linka (nešlo ani ADSL). Někde holt jiná možnost není a člověk je rád i za drahé a oproti FTTH/60G i celkem pomalé VDSL. Za bouřky to občas vypadne, Terminátor už se jednou měnil (odpálený bouřkou i přes to, že vedení je komplet v zemi, oproti vlastnímu modemu jde škoda naštěstí za CETINem), ale jinak bez problémů.
    Samozřejmě že pokud existuje lepší alternativa místního ISP v podobě FTTH nebo 60G, nedává ani 250ka VDSL smysl. Pokud je však jedinou alternativou patlal garážník nebo hvězdonet, pak je dost často VDSL to nejlepší co lze na daném místě mít.

jcltm tak nějak. Nechci žádné lokální wifi poskytovatele, má to tchán a jede mu to jak v létě na saních. Rychlost 60/60 je reálně 25/20, o bouřkách bez signálu, má tam možnost natáhnout 250/25 od Cetinu ale né, jemu to vyhovuje páč to má za 3 stovky měsíčně a nechce se s tím patlat. On to platí, ať si to platí, ale já bych se tomu pokud možno rád vyhnul velikým obloukem. Kabel je kabel prostě, optiku už zavádějí i do vesnic s podporou EU, tak asi oběhám sousedy, jestli by byl zájem a třeba se nějaký lokální garážník uráčí to tam přivést 😃

gawagandalf Zase zdaleka ne každý lokální wifi poskytovatel je patlal garážník co tě připojí skrz tři střechy, to celkem logicky dobře fungovat nemůže. Někteří ti ale dodají daleko kvalitnější konektivitu než VDSL - takové 60G ti dá v podstatě to co optika. Třeba 800/800 s odezvou 4 ms na VDSL fakt nedostaneš, zato na 60G od lokálního ISP klidně a dokonce možná i levněji. I dobře postavené 5GHz AC ti může často dodat lepší konekt než je 100vka VDSL. Jde ale o to, kde to je, možná kdybys tady aspoň napsal město nebo i ulici, někdo ti nabídne něco daleko lepšího než je VDSL.

jcltm ulice Rozsypalova, Heřmanův Městec. DSLAM je na křižovatce ulic Barákova a Pokorného. Zatím kde jsem co zkoušel, tak to nabídlo jen to DSL. Operátoři s 5G tam zatím nehrozí, 4G mají omezeno na 20-30 Mbit (a ta latence je bída a s např. Vodafonem nechce u nás mít už nikdo nic společného, O2 všude po fóru čtu, že také radši ani omylem...). Wifi jsem snad našel jedno a také nic moc, tuším to bylo 40 Mbit. Jestli má někdo nějaký lepší tip, předem za něj děkuji.

gawagandalf tak např: Heřmanův Městec, Rozsypalova 764 ---- CETIN a.s. (4084063)
            B OMEGA plus Chrudim s.r.o. (27525139)
            B Tlapnet s.r.o. (27174824)

Tak je možne že už tam nemaji kapapcitu.Nebo spatny kabel k tobe... potom je to jenom o penzích na vrub zakaznika...

gawagandalf myslis recenzie ktore pisu ludia vacsinou z nasratosti, ze nevedia co od vole. Recenzie maju vypovednu hodnotu 0.

📡 Telekomunikace.cz