iTomB Sry, já jsem chtěl odpovědět mu
Ale pravda, na 60G jde saturovat daleko více lidí, pokud to není panelák.
Taky mám teď 60G 100/100Mbit a přes víkend jsem tahal zálohy, a jelo to tak 50Mb, ale to není problém technologie, ale jinde
CETIN a rychlost max 20 Mbit, přitom sousedi mají 100 Mbit
- Upraveno
Ja by som s kludom radsej to dsl. Na slovensku je to sci fi - vdsl nad 100Mbit, bonding sa nerobi. Ten kto ma stastie ma vdsl nad 60Mbit maximalne. Poviem uprimne. Na dsl je jediny a hlavny limit telefonny kabel nic ine. Kazdy dslam je na optike. Mikrotik 60g s limitom 8 klientov per sektor, limitom vzdialenosti, max 2 pouzitelne frekvencie... limit pocasia. Dalej limit uplinku sajtu, v idealnom pripade tak na 2x hop....proste vdsl bonding by som si s kludom dal. Ale sme prevazne na wisp fore takze dsl tu nemate moc radi
- Upraveno
gemb Dobře postavená 60ka co ti dá 99 % času rychlosti přes 800/800 s pingem do Prahy 4 ms je za mě o několik levelů výš než VDSL, kde ti i u vedení v zemi odpálí větší bouřka modem (a může s sebou vzít i něco dalšího - kolik z vás má přepěťovku např. https://www.elima.cz/v/64915/a07120-dl-vdsl3-prepetova-ochrana-vysokorychlostnich-linek-adsl2-vdsl2-vdsl2-vdsl3-saltek - na bonding třeba dvě) nebo ti to minimálně na pár desítek minut spadne.
Mám na monitoringu jak 60G PtMP přípojku tak VDSL a mohu říct, že ta 60ka padá míň než to VDSL.
- Upraveno
Puski V mém případě jsou ty 60G přípojky o kterých mluvím PtMP na Mikrotiku.
gemb Když použiješ 60° sektory, tak máš kolem dokola 6 sektorů. Když dáš na každý řekněme průměrně 6 lidí, máš 36 klientů na sajt + nějaká ta 5ka pro pár hůře dostupných domů. Jasně, sajtů musí být víc a blíž k sobě. CubeG dá proti wAP stejně spolehlivě max 300 metrů a nRAY bych na víc jak 500 metrů na klienta taky nedal.