Ahoj, řeším wireless mesh aktuálně mezi dvěma hAP ax3. Pár let dozadu jsem ji měl rozchozenou ve firmě, ale to bylo na starších hAP ac, ještě se starými drivery, kde bylo dostupné nastavení WDS. To mi fungovalo bez problémů.

Na těch nových zařízeních to WDS nastavení ale chybí a netuším, jak jinak to nastavit. Google moc nepomáhá. Obě ax3 mám propojeny po kabelu. Jakékoliv další info dodám, pokud bude třeba.

Díky předem za pomoc.

Terminus technicus. Jde mi o to, aby se mi klienti na wifi nemuseli ručně přepojovat mezi AP, když se pohybují po firmě. Znáte to, voláte na telekonferenci, někdo potřebuje zasedačku, tak se přesouváte po firmě a bez "mesh" nebo WDS to prostě vypadává. Jak jsem to měl nastaveno na hap ac, tak to fungovalo jako víno, člověk mohl chodit přes celou firmu tam a zpátky a ničeho si nevšiml. A hlavně se mezi sebou ty AP nepraly, když byly v dosahu obě nastejno.

GPT tvrdí, že to lze přes CAPsMAN, to ale nejde s WifiWave2. Tak nabídlo fast roaming, opět to tam v nabídce nevidím. Skončili jsme u Mesh po kabelech... Máte s tím někdo reálnou zkušenost?

gawagandalf gpt nezná nic od nějakého data.

Nicméně capsman na wifiwave2 už možný je. Jenom některé věci ještě nemají GUI a tedy musíš přes CLI. Doporučuji verzi 7.8 kde odstranili problém s reasociaci capů po ztrátě CAPsMAN serveru třeba po jeho rebootu. Zatím to mám ale jen na doma, v produkci ne. Ale nějake problémy zatím neeviduji.
      https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/WifiWave2

gawagandalf Studuj chlapce ...
        WiFiWave2 a cAPsMAN funguje a za dalsi, WiFiWave2 ma funkcni 802.11k a 802.11r.

Puski GUI uz to jede, uz jsme nasazovali a ja dodelavam testy doma. Jen mi tam chybi par veci z puvodniho cAPsMANa 2.

Puski Chyba treba je, prace s identity pripojenych mikrotiku. Nemoznost generovat nazev CAP zarizeni na zaklade nazvu identity, nemoznost nastaveni radio name (dobry pro scan 😃 ).

Nějaká konkrétnější rada, návod nebo aspoň odkaz na fórum mikrotiku, kde to řešili a vyřešili? Jak vidím, z vás víc než "studuj chlapče" (v mém věku je to nejspíš už urážka oněch chlapců...) asi nedostanu, což... 😉

gawagandalf a to ti ten odkaz nestaci? 😃 kde tam mas komplet examle? 😃 zisi ... 😃 a pokud ti neni 80+, tak nekric nic o veku 😃 hromada z nas taky neni mladeho veku 😉

gawagandalf a kolik ze ti je? 😃 Protoze to jak obcas pises je dost na povazenou ...

iTomB jo to jsou ty mouchy co to má. Na to že se se chlubí novým talirem docela ostuda že to nemají dodělané

Puski Si myslim, ze talir dela jina sekce, nez FW 😉 Jeste jsem zapomel, neumi scan na pozadi 😭 ...
              @gawagandalf Copa jsi mi psal a pak smazal? 😃

iTomB jo ale je to pak jako vypustit nové nadupané auto co umí všechno a pak mu nenakonfogurovat palubní počítač 😂 kdo chce může si to dodělat přes konzoli 😂

Puski To co jsem popisoval, nejde ani pres konzoli ci jde i pres GUI. Vyhoda CAPsMANa na WiFiWave2 je ta, ze se to konfiguruje jako zakladni wifi a pak zapnes nad tim jen CAPsMANa. Jedine co je asi navic je Datapath a Provisioning.

iTomB jo vidíš hele teď jsem našel něco co jsem v GUI dlouho nemohl najít 😃 a to enablovani serveru jako takového. Tak jo GUI už to má, kdo by to hledal v Remote Cap proboha 😃 ale ta konfigurace identity při prvním přihlášení capu mě taky chybí. A jak říkáš konfigurace "sebe-sama" teď má mnohem větší logiku.

Puski Jedina skoda, ze to neumi zpetne CAPsMANa ... potrebujes tak 2 kontrolery. Mno dlouho nevysla nova verze, jsem zvedavej, co vse opravi ...

Puski To ale vypadá, že to není to, co potřebuji. Sice to umí konfigurovat druhé zařízení z toho master, ale klienti se mi nepřipojují na nejbližší dostupné AP, drží se toho prvního i když je v okolí dostupné druhé se silnějším signálem. Také je možné, že něco dělám špatně, ale moc možností konfigurace tam v tom menu pro CAPsMAN a CAP není.

gawagandalf při použití CAPsMANA ti odpadá proces autentifikace stanice při přechodu mezi APčkama, tedy přechod je téměř plynulý. I kdyby ti hovor vypadl na 1 vteřinu tak furt se ti naváže zpátky (předpoklad je samozřejmě že ta druhá ax3ka je jen tupej bridge a nepřiděluje svoje vlastní adresy)

Nevim jak presne fungují ty nové standardy ktere zmiňoval @iTomB ale taky by měli pomoci. Pokud tě teda podporuje klientské zařízení.

Držení se jednoho AP je ale dle mě spíš věci daného klienta. Hlavně některé Apply to dělají rádi. Má signál -90 a na druhém AP -40. Ale když ho ručně kicknu tak se stejně připojí na to se signálem -90. Možná mají Amíci obraceně i + a - 😂

Puski Je to teda už asi 3-4 roky zpátky, co jsem to měl nastaveno na těch hap ac, ale tam to fungovalo s jakýmkoliv zařízením, že se automaticky přeplo, respektive ten mikrotik manager ho vykopl z toho slabšího AP a donutil ho připojit přes to silnější (přes WDS? - nechytejme se prosím za slovíčka, nepamatuji si to přesně, fakt je to dávno co jsem si s tím hrál, běhal jsem s notebookama a mobilama po firmě a zkoušel to, zároveň jsem to hlídal na APčkách v registration tabu a bylo krásně vidět, jak se to přepojuje, při přepojení došlo ke ztrátě max jednoho ping packetu, jinak hovory a realtime traffic bez problémů).

Teď mám sice nastaven ten capsman, ale jakmile vykopnu např. tiskárnu z toho silnějšího AP (např. rebootem AP), připojí se na slabší a zůstane tam i když to silnější AP sedí 10 cm od tiskárny. Rozdíl RSSI je -14 a -75, a ona se prostě na to AP vedle sama nepřepojí. A různé mobily a notebooky dělají prakticky to samé. Dokud nevypnu a nezapnu wifi interface, tak se nepřepojí.

Co dělám blbě? Nebo to prostě ten wifiwave2 nepodporuje?

📡 Telekomunikace.cz