Zdravím mám problém s jednym PtP spojom powerbeam 400 AC, linka v určitých časoch sa výrazne zhoršuje. Tie časy niesu vždy rovnaké. Viď obrázok

Frekvencia na ktorej vysielajú je voľná (nie je rušená iným vysielačom)

To že nic nenaskenuješ, neznamená že tam není rušení. Přeladění nepomohlo?

Skúšali sme rôzne frekvencie na ktorych nenaskenovalo nič. Nízke aj vysoké frekv.
Áno robí to na každej

To moze mat destiaky roznych pricin....to bybolo na dlhu debatu, skumanie a patranie...neviem či to tu na fore vyriesime. Ak spravne vidim pada aj signal ? spolu s modulaciou? To už je vec ktorej sa dá chytiť....ale chcelo by to fotky trasy...atď.... prip napis pm 🙂 mozeme skusit podumat.

Viditelnosť medzi vysielačmi je 100% viditeľná takže žiadna prekážka. Dialka medzi nimi 4.35km.

je to divné že obom stranám to padá rovnako...to je somarina aby obe strany stratili ronomerne signál 🙂... ATPC a podobne somariny v nastaveniach vypnute?

Jak je udělaná instalace? Jak vysoko je AN?

No nevím. 4,5km a podle capacity asi 80Mhz kanál? Nereálné aby bylo stabilní. A to máš asi ještě výkon na maximum.

Mno ze nic nenascanujes, neznamena, ze tam nic nebezi ... Klidne to muzou byt odrazy, analogove ci jine modulace, jina sirka a posun ...) Klidne to muze byt castecne zavisle na nejake teplote ci odrazu (mokry povrh ma jinou odrazivost RF signalu, nez suchy ...). Ja neco podobneho resil u plechove strechy, kdy signal sel skoro po smeru strechy. Pozdeji, kdyz uz jsme vymenili vse mozne za nove a podobne chovani bylo cca stejne, tak jsem dospel k nazoru, ze je to zavisle na teplote plechove krytiny a jejiho prohnuti dle teploty 😃. Vznikali tam odrazy na dane frekvenci (obcas se ta frekvence posouvala jinam ci zpet kde to treba bylo pred nekolika tydny). Pak nemuzes nic nascanovat, protoze ruseni si zpusobujes sam, mas tam sve data se spozdenim 😃. Dost blbe se tohle hleda bez analyzeru, je to uz o pozorovani a sledovani chovani atd.

preto som pytal fotky montaze 😉 rušenie na zisk signalu vplyv nemá. Musi to byt niečo ....čo dokáže ovplyvnit signal 🙂 tj mechanicke, teplotne...atd...

• gemb replied to this.

4,35km a PTP spoj mezi vysílači na 5Ghz? Tak to klobouk dolů... Bych chtěl vidět jaké tarify se za tímto spojem poskytují... Nedávno jsem instaloval Racom Ray3, 1Gbit, 24GHz na vzdálenost 3,5km a jen jsem trnul jak to bude fungovat v reálu jestli bude služba zajištěna bez výpadků dle výpočtu trasy i při horším počasí....

To je jednoduché, někde po cestě je stavba a jezdí tam jeřáb. Ráno tam, večer zpět :-)

ludvik Toto som ja realne zazil.... Velky sajt, priehradovy stoziar na budove. Uplink na licencaku a cez den sa mi to v nahodnych intervaloch uplne rozpojilo na par minut a zas spojilo.. Viac krat za den takto. Z domu od PC som nic nezistil ze preco. Ked som prisiel na miesto tiez vsetko OK. Nakoniec bol problem ze oproti na budove opravovali strechu a zeriavom si vykladali material na strechu. Presne ramenom zeriava sa pohybovali v mojej strielanej trase licencaku.. Takze stava sa aj take... A hladas chybu ako blazon ze preco ??? Skratka take nieco ta ani len nenapadne.

midnight_man narusena fresnelka jak u teba....signal sa "taha" po poli kde narastla nejaka kukurica a ked bola mokra po dazdi lebo rose signal bol inde.

Dělalo to i v zimě když mrzlo?
        Docela zákeřná závada je od vosiček - potvora zazdí odtokovou díru dele v anténě a uvnitř se udělá kaluž. Jakmile to sluničko odpaří a začne se to rosit, tak signál spadne na několik hodin. Když se odpaří všechno, tak to zase jede.
        Doba záleží na pozici antény proti Sluníčku. Když celý den mrzne nebo je zima a prší, tak to překvapivě jede.
        Dříve tím trpěly prowaxy, některé druhy sektorů a trpí tím všesměry od ubnt.

ake stare su tie radia, nie su to jedny z prvych ? Ked to klesa, neklesa aj teplota vonka ?

Pardon za OT, nemám radu, som len v nemom úžase, čo všetko dokáže ovplyvniť cestu signálu. Žeriav, to ešte chápem, fyzická prekážka, ale také veci, ako mokrý a suchý povrch, osa v anténe 🙂, teplota plechovej strechy... Fakt husté.

mirmo80 A to možná nepamatuješ dobu laserů. Měli jsme tři spoje, jeden jen relativně kousek nad střechami paneláků. Dlouhou dobu to bylo v pohodě. Pak na jednom rekonstruovali střechu a v rámci toho i odvětrávání. Nasadili tam takové ty samotočící koule. No a jak byly lesklé a občas to chytilo i slunce - laser šel do kolen.
          O holubech, co přistávali na jednotce ze směru čočky ani nemluvě ...

Mimochodem ten jeřáb jsme měli relativně nedávno. Ale naštěstí, jak byl příhradový a asi nepřekážel úplně - jen padala modulace na alcomě.

📡 Telekomunikace.cz