Zdravím Vás pánové, potřebuji teď postavit spoj na cca 3km (antény 40/60 - jedna strana musí být 40...), kde již stávající Ray3 24GHz kapacitně nestačí. Strávil jsem nad tím nějaký čas a dle toho, co na trhu máme mi z důvodu nějaké rezervy (a pokud nechci licenci) nejlépe vychácí 80GHz. Je mi jasné, že na 3km to bude na hraně ale do půl roku dostanu optiku na další sajt, odkud to bude jen 2km.
Řeším teď ale dilema, jakou technologii zvolit. Kapacitu bych nyní potřeboval cca 2Gb/s s výhledem na 5Gb/s. Nabízí se tedy Ericsson a nebo nový Racom Ray3. Dle konzultace s vývojáři Racomu a techniky z Vanco jsem se dopátral, že parametry by měly být přibližně stejné a vyvodil jsem z toho následující rozdíly:
-Ericsson má o cca 1dB vyšší výkon
-Ericsson má údajně malinko citlivější přijímač
-Ericsson ná trošku menší antény při údajně stejném zisku
-Racom již znám a jejich GUI je přehledné
-U Racomu mám trochu strach z "porodních bolestí" i když je to údajně stabilní..

Máte prosím někdo zkušenost s oběma spoji? Nebo nějaký argument, který ukáže jednoznačně pro co se rozhodnout? Potřebuji již spoj vyměnit a mám dilema co zvollit. U Racomu se mi líbí interface a za ty roky co jejich spoje používáme (a máme jich cca 15ks) jsem spokojen s robustností i provedením. U toho Ericssonu se mi zase na tu vzdálenost líbí malinko lepší citlivost a taky si říkám, že by mohl bý již odladěný.

Předem moc děkuji!

• krb replied to this.

drakgon S Ericssonem v 80GHz nemam problem, u RAy3 v 80GHz je asi na obecne zavery brzy, ale zatim take bez problemu.
    U RAy3 mi vadi pouze 2 porty, nema napajeci konektor zvlast. Musim rict, ze s JRC parabolami se mi pracuje o chlup lepe, ac jsou vetsi a ziskove podobne/stejne. Ericsson je zravejsi - nejakych 52W. Nastaveni je taky hezci v Racomu.
    Realne se myslim, ze v provozu nebude moc rozdil. Jak bude hodne chcat, padle oboji. Nejaky drobny rozdily v citlivosti nebudou hrat roli.

krb Takže by ses toho Racomu nebál? Nebo jsem správně pochopil, že ho už provozuješ? Na jakou vzdálenost to máš? Myslíš, že se to úplně rozpadne i na ty 2km? Nebo to jen podřadí? Ty konektory to asi bude mít stejně jako Ray3 17 a 24 že? To znamená 1x SFP a 1x RJ45 a pokud chci napájení, tak musím dokoupit tu redukci do RJ-45?

drakgon nemame 80ghz racom ale urcite by som do toho siel, minimalne ta ergonomia a nastavenie je proste tak ako ma byt. Pokial by si nemal taky limit v antenach tak by som tam mrskol AF60XR, ale to je vacsia antena...

drakgon Ahoj mám již 2 spoje 464m a 4,37km.
          Spoj na 464m spadnul 1x když se na něm v zimě ve větru nalepilo několik cm námrazy. (spoj byl před produkční)
          Spoj na 4,37km nezažil ty bouřky zkraje léta, ale v těch menších deštích se nerozpadá.

RJ45/DC redukci nepotřebuješ, pokud napájíš po POE, jen pokud napájíš po "dvojlince".
          Za mě je nej + , kvalita a dlouhodobá dostupnost servisu u Racomu.

julian Děkuji za zkušenosti. A teď co byly ty deště a bouřky, tak ti to nepadlo? Po dvoulince budu napájet určitě, protože tam povedu optiku pro 10GbSFP+... Takže redukce být teda musí... Máš i ten Ericsson? Pro srovnání...

gemb Taky mám rád Racom.. ten AF60XR má jak velké antény? 60cm? Myslím, že na tak důležitý bod je vhodnější spoj typu Racom/Ericsson ne? Přeci jen je to na jiné úrovni... Jakou má ten to AF60XR propustnost? To je 2,5Gb/s Fullduplex?

• gemb replied to this.

drakgon Ma to napajeni pred PoE. Takze pokud napajis po dvoulince z nejakeho prumyslaku, tak bud redukce primo v rj45 nebo naopak pres poe injektor. Ale to asi znas z jinych frekvenci RAy3. Sasi to ma stejny.
                Vetsi deste ty nase spoje jeste nezazily, takze uplne srovnani s Erikem nemam.
                Vsechny spoje mame do 2km. Ale u 80ghz neni zaruka nikdy, ze to dest prezije. I spoje do 1km se rozpadnou, kdyz dobre prsi.
                Do UBNT bych na tranzitu nesel. Obecne je pak problem s pps. Nicmene vyslovene s XR zkusenost nemam.
                Poptej si obe varianty s pozadovanou propustnosti. Mozna rozhodujici bude prave cena za danou propustnost.
                U Erika se da pripadne vymyslet i multiband. Coz u tebe asi nebude rozhodujici.
                S SFP+ moduly jsem taky nikdy nemel problem, sezralo to vsechno, co jsem jednotkam strcil do sachty.

drakgon zalezi ako moc dolezite to je ale za posledne roky nemame absolutne ziadny problem s "profi wifi" spojmi kde ja zaradujem aj UBNT 60tku. Kedze ako zariadenie nieje uplne okruhle rozmery su podla datasheetu 779 x 664 x 383 mm coz je teoreticky 60cm nepravidelna antena. Ak ti stacia 2Gbit tak preco nie...ja uz uprednostnujem len taketo veci a to hlavne kvoli pomeru cena/vykon. Za cenu cca 45% z racomu (prip inych) mas 2Gbit, ma to SFP+, spotreba 15Watt cca a nejaka akoze 5GHz zaloha. Pokial tento smer nevyhladavas a je na to dostatocny rozpocet a je to moc dolezite zostan pri racome, v tomto smere mas aj moznost rozsirenia na viac ako 2Gbity ako pri UBNT, tolko moj postreh.

drakgon
                Ten spoj na 4,37 jsme instalovali v srpnu a od té doby nepadnul (Praha).
                I když použiješ SFP+ tak stejně můžeš napájet po RJ45 přes normální POE...)
                Vedle Ray3 máme v síti 80GHz/10Gbps od Ceragonu IP50e a Siklu.
                Siklu v posledních verzích má nejmenší spotřebu = cca 30W (nikde to nepíšou, ale taková je realita) a příkladnou dostupnost, v minulosti byl problém v anténách, ale nyní jsou na ně ty samé Jirouse, co jsou k Racomu, minusem je stále neuvěřitelně pomalý www mgmt.
                Ceragon IP50e je žravý asi cca stejně jako Erik a podle mě nemá tak dobré reální MW parametry jak se píše v specifikacích, na druhou stranu ani o jednom od nasazení nevíme a to je velký pokrok oproti IP20e.
                Erik nemáme, nějak mě nezaujal.

Ale co jsem se naučil, že mnohdy je realita odlišná od .pdf Siklu má být popírově horší, ale má snad nejlepší dostupnost, Racomu věřím, že co je na papíře odpovídá realitě.

Taky jsem chtěl doporučit Ceragon IP50. Máme v 80 a nevíme o něm. Při bouřkách si přitopí ale nevypadne

Já mám i eriky i rqcomy v 80g a raději bych šel do racomu…

crazyape Ahoj, děkuji za info a názor. Já se tedy taky kloním k Racomu, na druhou stranu jsem s Ericssonem nikdy nepracoval... Co tě k tomuto verdiktu vede? Interace, provedení, CZ servis, nebo máš přímé porovnání z provozu? Na jaké to máš prosím vzdálenosti? Umí si se špatným počasím poradit oba stejně, nebo je v tom rozdíl? Předem děkuji

ak baziruješ na pohodlnosti, prehladnosti a jednoduchosti nastavenia vyhrava racom. Ak je ti to jedno a poradíš si s rozhraním erika, šiel by som do erika 🙂

midnight_man mas zkusenosti s oběma? Myslíš tedy ze erik bude rádiové vyladenejsi?

Používáme obojí a na 3 km ti padne jak Racom, tak i Ericsson. V instalaci, správě a jednoduchosti spoje vede Racom, servis a vývoj u Racomu je v ČR, Racom žere o 15-25W méně než Erik, v možnostech konfigurace a počtu portů vede Erik, ceny jsou asi tak nějak podobné, záleží na konfiguraci. Erik má za nás hrozné paraboly, jen jeden třmen pro uchycení na stožár - Racom u Jirous parabol má třmeny 2, navíc i přes používání vazelíny se nám paraboly u Erika zadřely, takže při přesunu spoje jinam musela pomoci flexa, to se nám u Racoma nikdy nestalo. Erik už má za sebou několik let produkce, takže je to silně vyladěný spoj, Racom 80G jen pár měsíců a ze začátku měl problémy s nefunkčním vyšším MTU, nefunkčním STP, občas si špatně řadil modulace, vše ale podpora aktivně řešila a opravu ještě poslala v ten samý den. Sice nás Racom na začátku nasr*l (holt jsme si neměli jako nedočkavci kupovat hned první produkční kusy s RC verzí FW) , tak i přesto by byl další 80G spoj od Racomu. .

Erik je radio ktore tu neprišlo včera...je to "nasaď a zabudni"......Racom som v ruke nemal ale interface je stale rovnaky 🙂 takže tá jednoduchosť a vernosť značke vedie...
                      Z logiky veci je jasné že racom bude ešte chvilu "ladit" tie spoje...
                      kdezto erik to ma davno za sebou...

midnight_man tomu právě rozumím, otázkou je, jestli těch "much" je tam ještě hodně...

zzam Děkuji za vyčerpávající odpověď. Ty paraboly by určitě byly lepší se dvěma třmeny... Já odobně měl nejradši Arkivaroty od LEAXu, ale ty už asi nebudou... Když tedy tvrdíš, že i přes pár nějakých porodních bolestí by jsi bral opět Racom, než Erik, tak chápu dobře, že nyní již žádné zásadní chyby ten spoj nemá?

• zzam replied to this.

Eriky jsem stavěl v De pro t mobile a vše sedělo jak bylo v Doku... Stavěli jsem i na 6km v plném dataratu ale 60 antény

drakgon V tuhle chvíli si myslím, že spoj od Racomu silně vyzrál a není se čeho bát. Na nejvíc vytíženém místě přenáší i 3Gb dat, běží přes to R-STP pro zakruhovani sítě, přenáší MTU 9000, qinq. Premyslim, co víc operátor od spoje potřebuje ? Pokud jsi před nákupem spoje, tak dnes mi přišlo do mailu, že 02. listopadu Racom pořádá webinář, který se bude čisté věnovat jeho 80G produktu, navíc všem zúčastněným nabídne testovací spoj za zvýhodněnou cenu.

📡 Telekomunikace.cz