Zdravím Vás pánové, potřebuji teď postavit spoj na cca 3km (antény 40/60 - jedna strana musí být 40...), kde již stávající Ray3 24GHz kapacitně nestačí. Strávil jsem nad tím nějaký čas a dle toho, co na trhu máme mi z důvodu nějaké rezervy (a pokud nechci licenci) nejlépe vychácí 80GHz. Je mi jasné, že na 3km to bude na hraně ale do půl roku dostanu optiku na další sajt, odkud to bude jen 2km.
Řeším teď ale dilema, jakou technologii zvolit. Kapacitu bych nyní potřeboval cca 2Gb/s s výhledem na 5Gb/s. Nabízí se tedy Ericsson a nebo nový Racom Ray3. Dle konzultace s vývojáři Racomu a techniky z Vanco jsem se dopátral, že parametry by měly být přibližně stejné a vyvodil jsem z toho následující rozdíly:
-Ericsson má o cca 1dB vyšší výkon
-Ericsson má údajně malinko citlivější přijímač
-Ericsson ná trošku menší antény při údajně stejném zisku
-Racom již znám a jejich GUI je přehledné
-U Racomu mám trochu strach z "porodních bolestí" i když je to údajně stabilní..
Máte prosím někdo zkušenost s oběma spoji? Nebo nějaký argument, který ukáže jednoznačně pro co se rozhodnout? Potřebuji již spoj vyměnit a mám dilema co zvollit. U Racomu se mi líbí interface a za ty roky co jejich spoje používáme (a máme jich cca 15ks) jsem spokojen s robustností i provedením. U toho Ericssonu se mi zase na tu vzdálenost líbí malinko lepší citlivost a taky si říkám, že by mohl bý již odladěný.
Předem moc děkuji!