zdeneksvarc To kam dospela ESP scena je uz dnes za hranici i me fantazie 😄
AlexGyver ma zajimave projekty take. Co se mi jeste libilo, bylo Disaster Radio aneb v duchu survival/post-apo/prepare nekdo dela LoRa komunikatory, pripadne Meshtastics
Da se tim ale nahradit a vyrobit spoustu veci. Naposledy jsem si takhle vyrobil monitoring pro FV menice a regulatory od EPSolar, ktery nabizi pouze externi displej nebo bluetooth modul. Oboje zdaleka nesplnovalo pozadavky zakaznika; nastoupilo ESP32 + Modbus RS-485, nejaka ta chvile cteni v dokumentaci (registry) a na svete je modul, ktery pres MQTT odesila rovnou do HomeAssistant udaje z obou zarizeni. Nejen, ze to vyrobce nevyrabi, ale dokonce narozdil od BT nebo LCD umoznuje vzdaleny dohled (HA ma zakaznik dostupny skrze VPN).
Ad WiFi vs ZigBee vs cokoliv jineho - jakakoliv bezdratova komunikace je v tom smyslu hracka bez garanci. Vzdy hraji roli akorat okolnosti, ale zadny kriticky system nepobezi "na vlnach". WiFi nebylo nikdy stvoreno pro ridici nebo monitorovaci prvky jako jsou v IoT (viz obrovsky rozdil v spotrebe mezi rezii WiFi a ZigBee), zaroven tak ZigBee nevzniklo pro zaruceni bezpecnosti ale spis kvuli vyse zminene spotrebe.
Pomerne hezky to ukazuje autor tohoto clanku, ve kterem ukazuje praci s ZigBee produkty a obycejnym CC2530 SoC z Ciny za par korun. Ale obracene vzato ano, je to bezpecnejsi nez WiFi na kterou existuje uz tisice Proof-of-Work sra*ek viz ESP32 projekty vyse.