Nové Ubiquiti Wave Professional 60GHz (2023)
68k, 6km, 2.2gbit/s jedným smerom, naraz oboma smermi 1.6gbit
Dnes naskladnili v Tesse tak kúpte kto chce kým ešte sú.
Moj prvy test wave pro na stole. Cize max celkovy link 3,3Gbit, resp kazda strana v jednom smere je obmedzena na 2,7Gbit.
Maximum v oboch smeroch sucasne mi to dalo 3,1 Gbit, jedna strana 1500, druha 1600Mbit. Jednym smerom max 2,4Gbit.
Test medzi 2x rb4011 cez sfp plus, sfp bez chyb, jedna strana 10G 1310nm EDGE, druha strana 10G 1310 MaxLink. Co sa tyka odozvy aj pri maxa zatazeni spoja cpu neslo nad 50 percent a odozva sa drzala v najvyssom zatazeni v priemere do 4ms. Inak pri takej rozumnej max zatazi nap 2G jeden smeru a druhy 0,5G to bolo okolo 2,5ms. Odozva sa zvysi pri vyuziti oboch stran, ak sa dal btest len jeden smer napr 2,2G tcp tak odozva v pohode 1,5ms a hlavne bez spiciek, co bol problem pri wave lr a nano. Tuto je istotne nejaka akceleracia a nejde to cez cpu.
Ako najvacsi problem vidim prave fyzicke pouzitie sfp plus na antene. nie je tam dostatocne velky kryt, ak tam date kabel tak nie je ho ako upevnit, drzi len za lc konektor a pripradne ak to ma dlhu izolaciu pri konektoroch nebude sa dat ani zavriet kryt, toto malo byt hlbsie proste. Inak perfektne pouzitelne hned po kupe, s fw 3.3.0.
a ted to zkus v realu na treba 4km.
kozlicek budem to davat na 3,5km. Potom dam.aj vysledok, kazdopadne ocakavam takmer rovnaky vysledok. Neni dovod aby to neslo. Na 3,7km mame Wave LR a chodi to nadmieru dobre, hlavne za tu cenu. Ja to berem ako slusnu nahradu za 80GHz 1 a 2,5Gbit spoje. Signalovo budes na podobnych hodnotach, spotreba super, napajanie aj 24volt, aka taka zaloha a cena smiesna za to co to vie. Airfiber 60 xr ma voci tomu minimalnu vyhodu. Tam ma 60tka o 2db lepsi zisk a o 4db lepsi na 5ghz, inak je to drahsie, vacsie, tazsie a mnohe kusy problemove.
julian Ved to som presne hovoril, prve spoje 80GHz ktore vedeli 1Gbit, pripadne neskor 2 az 2,5Gbit. Idealna nahrada za to. Samozrejme dneska uz tieto 2,5Gbit 80tky ako je IP20E nema zmysel kupovat, na 2G tam hodi kazdy wave pro a dovi...ma to len plusy, pripadne aj na zakaznika PTP, hned to bude lepsie vychadzat a bud sa to premietne do marze alebo do lepsej ceny a konkurencie schopnosti...moznosti je dost. Toto 80tky nedokazu. Pre mna je rozdiel dat necelych 1000 eur za spoj a 3000eur. Je len otazka casu kedy 60tky budu prenasat bezne aj 5 a viac Gbit a 80Gbit FDD 10Gbit bude na ojedinele situacie...take TDD siklu ani nehovorim, to je pre mna bezvyznamny srot.
- Upraveno
Neumím si představit že na spoj kde běhá 1200-1500Mbit ve špičce dám wave. To prostě bude bída obzvlášť když si popsal testování s využití btestu. Ta jednotka navíc už není zase tak levná když počítám spoj za lehce přes 30k. Nemám problém s 60GHz pásmem ale s tím HW přes který to jede tedy wifi + cpu + mizerná optimalizace ze strany UBNT.
Nemá to náhodou mít 5.4Gbit?
Udavane je 5,4G co je asi sucet 2,7 + 2,7. A dalej 2,7 duplex, co realne nie je, teda zatial nie. A kto nechce nemusi pouzivat. Ja pouzivam, 60ghz o 2 roky skor nez bola legalna, hnal som cez to vselico...rovnako aj ini ludia tu. Kludne kupujte 80tky.
A jak se to chova při třeba 200k paketů reálného provozu a víc?