No uvidíme, mám tu připravený dva athlony LE-1640 na hlavní shaper tak uvidíme kdo se bude smát na posled.
Tím jsem se nijak nechtěl zastávat Inetlu(či AMD), ale jen jsem chtěl upozornit na to, že uvést jen firmu bez nějakého konkrétního modelu je pěkně idiotské.
AMD má přeci řadič pamětí v CPU a ramky jsou tuďíž připojený přímo do CPU takže nižší latence a podle testů i větší propustnost
nene, AMD má paměťový řadič v CPU, intel v chipsetu takže jsou menší latence
Jenže není možné vzít nějaké letákové údaje z různých PCTuningů,Živě,apod. a následně je logicky vyhodnocovat a obecně aplikovat. Toto samozřejmě platí pokud se načítají data(instrukce, argumenty instrukcí) z RAM a následně se vyhodnocují...o tom prostě není sporu. Jenže když přijde paket na kartu, tak se bufferuje a až se zaplní buffer na kartě, vyvolá se přerušení procesoru, procesor dá instrukce DMA řadiči a ten je následně kopíruje z karty do RAM (přes PCI do SouthBridge, ze SouthBridge do NorthBridge a pak se v NB vytvoří příkazy pro RAM a pakety se tak uloží v RAMce) a procesor si při tom může dělat svoji práci. Jenže takto, když se integruje NB do procesoru se při kopírování přes DMA řadič zabere HyperTransport a procesoru se tak ztíží načítání třeba hlaviček paketů z RAM do registrů k následnému zpracování. Tím se prakticky zabije princip DMA(teda tak z půlky...procesor se sice nemusí nějak aktivně instrukcemi zabývat kopírováním, ale kopírování mu zabírá sběrnici). Je dost možné, že při takových obrovských přenosových rychlostech jakými HyperTransport vládne se to moc neprojeví, ale na mém AMD se při masivních I/O operacích(načítání z disku) začíná trhat myš a kompletně celý systém a někdy se dokonce kousne na jednotky sekund dokud disk nedopracuje(to se mi na mém, o dost méně výkonějším Celeru v životě nestalo). Nemám to sice nějak potvrzené, ale podezřívám právě řadič paměti v procesoru. A navíc při tak kravských velikostech vyrovnávacích pamětí v procesor(L1,L2, teď snad už plánují i L3) bych řekl, že se to moc neprojevuje, protože kód je v podstatě furt stejný jen pro jiné hlavičky paketů, takže je to na routeru platné asi jako MMX,SSE,SSE2 a 3DNow instrukce. Zde bych se právě zastal Xeonů a jejich I/O Acceleration Technology. I když benchmarky říkají, že je to na nic, tak věřím, že se to časem odladí.
BTW:řadič paměti v procesoru by u Intelů měl být od Nehalema.
a v neposlední řadě bych řek že musí bohatě stačit
A já bych řekl...
+ úspora nákladů za elektřinu oproti jakýmukoli C2D.
No tak AMD teda zrovna šetřením energie pověstné nejsou. Můj notebook s Turionem se dovede vysmažit až na 90˚C, takže o nějakém šetření vůbec nemůže být řeč. I když radši mlčím, protože znova uvádím jen jméno firmy.
Jooo kde jsou ty časy kdy si lidy kompilovali linuxový jádro přímo na HW a stačilo jim pro shaper 400MHz celeron a utahnuly to co mi těď na C2D s mikrotikem. Pak se tady lidi klepou strachy když jim běží CPU na 25% což je dost malí zatížení. Lidi jsou moc rozmazlený.
Neznamená, že když se nacházíte na fóru kde většina ani neví o čem mluvíte se to nikde jinde nepoužívá. Já měl tu čest dostat z RB153 na routing kolem 86Mbps a to sem se na nějaké optimalizace těžce vyprdnul.
Má to makat tak ať klidně na 70%.
A 30% procesorového času se to bude flákat. Když makat, tak na 100%.
Ja sem pro, at to maka na 70%, ale at to nenatahuje pingy. Pokud mam vytizeni do 10% tak mam pingy mezi prijimacem a vysilacem 0-1ms pokud jedu na 50% uz jsou o 2-3ms vyssi a obcas tam ve spicku skoci i trebas 8-10ms. A to je pro me dost.
Jenže to není z toho důvodu, že by nestíhal CPU, ale protože se plní buffery. A přesně z tohoto důvodu byl navržen nStreme.
ja bych rekl, ze oboje, jak CPU , tak i RAMka je pripojeni do MB a komunikuje pres desku
Jenže u AMDček s řadičem paměti v procesoru jsou na desce jen spoje z pinů na patici procesoru k patici RAM a nejsou mezi nimi nějaké významnější aktivní prvky.
radic pameti v cpu muze byt vyhoda ale obavam se ze pri nejakem routovani paketu se pamet moc nevytezuje
Ba naopak. Všechny data co tečou po síti nemůžou zůstat na síťovce a musí se někam ukládat. A to někde je RAM, takže se vytěžuje více než u nějakého hraní nebo statických výpočtech.
takze to je hlavne o PCI,PCIE a sitovkach.
Je to o všech komponentách a jejich dobré spolupráci. Na co někomu je třeba C2D jedoucí na 50%, když už mu třeba PCI nepustí větši datový tok?
pri velikosti dnesnich L2 kesi dost mozna ani do ram nemusi protoze ty pakety nikde neskladuje jedine kdyz se omezuje tak nejake podrzi v queue.
Omyl. S daty v paketech se třeba vůbec nepracuje a na síťovce být nemůžou.
Nemůžeš srovnávat 100mbit síťovou kartu s 10-20 GB rychlostí Hypertransport sběrnice u AMD.
A stejně tak se nejde prostě jen ohnat dvěmi rychlostmi, protože komunikace na FSB je mnohem složitější a v důsledku se na jejím chodu podílí mnoho faktorů.