to záleží na tom jestli si chceš s HA hrát a nebo ho používat. Já ho chci používat takže nativní instalace vede.

Proč sis nekoupil Home assistant blue? I proti RPI5 je to hodně daleko. Na hraní si nech RPI.

V Dockeru by každá služba měla mít vlastní kontejner (web, sql, influxdb, "cron"...) což se právě rozchází s pojetím Home Assistenta, který spoustu služeb dodává zabalených do jednoho snadno instalovatelného balíku. Třeba k tomu jednou dojdou a bude HA na dockeru postaven od základu.

ale on běží v dockeru. V nativní verzi tam je akorát supervisor a haos který kontejnery řídí. Navíc to nerozdělení core věcí je dobře protože když nenaběhne třeba mariadb tak HA funguje dál kromě záznamů. Nerozsype se to.

Nativní verzi lze hlavně velmi snadno přes backup přesunout na jiný stroj kompletně se vším. Aktualizace a instalace jsou automatické.

To že vyřadili portainer z repozitářů je jedině dobře. Člověk má pak daleko menší šanci do zničit. Za mě je velmi dobrá cesta znesnadnit jakýkoliv přístup v HAOS verzi k terminálu linuxu.

Jestli ti na tom funguje domácnost tak fakt nechceš večer přijít domu a nerozsvítit si v obýváku zigbee světla. To že se ti nezaznamená vlhkost v koupelně ti nějak nevadí. Tím chci naznačit že většina lidí to má jenom jako storage na různá čidla ale automatizace nemá žádné a pak je mu jedno že to půl dne nejede.

Cílem přece není aby se v tom každou chvíli někdo vrtal. Cílem je aby se to nainstalovalo a fungovalo to samo někde hozené v rozvaděči. To dělá HAOS verze. To že si z toho děláte domácí lab je věc úplně jiná.

Home Assistant Operating System: Minimal Operating System optimized to power Home Assistant. It comes with Supervisor to manage Home Assistant Core and Add-ons. Recommended installation method.

Chápu všechny argumenty, akorát mě to prostě splňuje kontejner. Jak na hraní, tak na ostrý provoz, tak na vývoj, tak na spouštění CLI, které nechci instalovat na systém. Možná je dobré zdůraznit, že když mluvím o provozu aplikace v Dockeru, mám na mysli Docker Compose. Takže deklarativní deployment úhledně konfigurovaný v docker-compose.yml, parametry v envs. Nechci dělat reklamu kontejnerizaci. Ta to nepotřebuje, protože už je stejně mnohem dál. Snažím se jen vysvětlit, že máme stejný pohled na věc, stejné požadavky, pouze jinou cestu.

Z mého pohledu má docker kontejner dobré podmínky na ostrý provoz aplikace, hlavně z důvodu, kdy mám nasazenou stabilní verzi aplikace a chci ji aktualizovat, zálohuju si aktuální image, volumes a můžu si pullnout novou verzi. Pokud by mi v té nové verzi něco nefungovalo, vrátím si zpátky funkční image a volumes a provoz aplikace může pokračovat. Jasné, jde to i ve virtuálce, ale tam mi přijde obnovení zálohy složitější.

hapi Cílem je aby se to nainstalovalo a fungovalo to samo někde hozené v rozvaděči. To dělá HAOS verze.

HAOS na embedded zařízení strčený v rozvaděči rozhodně je argument. Odladěný firmware (HAOS) + rozšiřitelnost (Container Platform Component). Nachystaná náhradní krabička pro případ rychlé výměny. Definitivně toto je argument.

• hapi replied to this.

Zdravim.
      S HA "pracuju" jen asi mesic, spis si zatim hraju. Cilem je ale automatizace vseho mozneho venku i uvnitr. Takze jsem chtel aby to po odladeni bezelo leta a leta. Nelibilo se mi, ze na RPI a HA green by to bezelo z pametovky. HA yellow ma M2 port (a koukam, ze i Zigbee), tam by to bylo asi lepsi (vsimnul jsem si az ted 🙂
      Kazdopadne moje cesta zatim vede pres HA bezici jako virtual v QNAP NASu nad RAID polem. USB Zigbee dongle bez problemu napojeny primo do virtualu. NAS ma dva LAN porty. Jeden je vyhrazeny pro WiFi oddelenou jen pro IoT, druhy pro normalni pouzivani NASu. NAS bych stejne pouzival, cili mne prislo vyhodne tohle.

Jo a obnova ze zalohy (ktere se samosebou daji nastavit pravidelne) na NASu je na par kliknuti. Zalohy tam lezi jako soubory, takze je mozne je i automatizovane odflusnout na jiny NAS apod... Podle chuti kazdeho soudruha 😉

Pep.

HA Blue. Pasivní chlazení, rychlá eMMC, větší výkon než RPI5 a nemusím tejden čekat až se zkompiluje esphome. A to vůbec nemluvím o tom než to natáhne do grafu nějakou víc logovanou entitu což u RPI4 občas fakt trvá než to něco udělá.

zdeneksvarc posledně při jednom experimentu jsem zazdil HA, zálohu jsem nahodil do virtuálu stolního PC a jelo se dál. Pak je spousta času na přeinstalaci zbouraného HA.

hapi
        Ahoj,
        koukam, ze HA blue uz se neprodava/Discontinued. Skoda.
        P.

• hapi replied to this.

Mám HassOS ve virtuálce v Proxmoxu a je to rock stable už několik let. Nevidím nějaké významné výhody mít to jinak. A na to co funguje se zásadně nesahá 😉

pepe26 ofiko jako blue už ne, ale je to Odroid N2+ s uložištěm.

https://rpishop.cz/odroid-n2/2818-odroid-n2-4gb-ram.html
          https://rpishop.cz/128gb/1565-128gb-emmc-pamet-instalace-android-pro-odroid-n2.html
          https://rpishop.cz/odroid-n2/3229-cerna-krabicka-pro-odroid-n2-plast.html
          https://rpishop.cz/zdroje-s-21x55mm-kabelem-/1525-12v2a-napajeci-zdroj-s-kulatym-konektorem-cerna.html

připojíš usb kabel, nacpeš to tam stejně jako na flashku pro malinu akorát verzí HA pro Blue.

Za mě to výborně shrnuje tabulka na jejich webu: https://www.home-assistant.io/installation/#compare-installation-methods

Osobně Home Assistenta používám už chvíli, HassOS ve VM na Proxmoxu. Když jsem to rozcházel. měl jsem to "na vyzkoušení" v dockeru - dost možná problém mezi židlí a klávesnicí, ale věčně s tím byl nějaký problém a muselo se do něčeho hrabat. Například díry ve vyčítání senzorů, protože "cosi" (nezjistil jsem co) v dockeru zpožďovalo komunikaci - jednou to bylo s vyčítáním po síti přes MQTT, podruhé přes Zigbee dongle. Takových problémů bylo víc, ale co jsem nahodil HassOS do VM, nebylo potřeba už nic takového řešit a funguje to. Když je potřeba do něčeho lozit, tak s virtuálkou to zvládne i moje manželka. Vzhledem k tomu, že HA mám na používání a vrtat se chci v jeho použití a ne v tom co a proč zrovna dnes nejede, tak jsem o Docker variantě už ani neuvažoval. Přeci jen to že se musí restartovat například plánovací aplikace problém není, nezhasnutá světla ano. A nemyslím to jako hate na Docker, ten používám na spoustu jiných věcí k plné spokojenosti.

📡 Telekomunikace.cz