Ahoj,

jak resite nakupy spotrebniho materialu a soucastek z aliexpresu? Muzu to dat do danove evidence jako naklad rezie V117 a nic dal neresit? Nejedna se o zbozi na prodej ale vylozene o soucastky/pripravky/pristroje… Na nejake diskuzi jsem nasel, ze staci dat screenshot objednavky a k tomu pohyb v bance. DPH a clo resi ali a protoze DPH resi ali neni potreba delat reverse charge…

Je to tak opravdu v pripade, ze jsem platce DPH a mam danovou evidenci? Mate s tim nekdo zkusenost?

Drive jsem to neresil a platil to jiz z osobnich zdanenych penez, ale kdyz to clovek secte za rok, neni to uplne malo …

Diky.

• jan2 replied to this.

puhy myslim, že už tu na to vlákno je.
    V Aliexpress je normálně faktura . Je tam i vyznačené odvedené DPH. Jestli je možné zadat odvedenou DPH nevím, ale je to faktura od subjektů z Nizozemí, tedy EU

Někde to tam je opravdu schovaný, ta faktura jde k výrobku normálně zobrazit a vytisknout. Osobně jsem to nikdy nehledal, takže přesný místo neporadím.

Zdravím, tak to tedy pochybuji. Já vidím fakturu se sice vyčíslenou a uhrazenou DPH, ale prodejce není subjekt EU, což je prvotním předpokladem. Zaplacená DPH v Číně se sice (pravděpodobně) nějak přelije do st. rozpočtu, takže by si ji tedy regulérní plátce DPH z hlediska logiky měl odečítat, tak tomu ovšem není. Kromě jiného tento doklad postrádá DIČ prodejce, což je něco, co by měl mít.
    V samotném důsledku to ovšem znamená, že plátci DPH jsou tady jednoznačně bití, protože jednu DPH zaplatí v Číně a pak ještě jednou tady v ČR. Jinými slovy - k základní nákupní ceně musejí připočíst 42 procent, které odvedou státu. A to není málo. mpcz, 8jan2024

Mpcz zas pobavil. Faktura a dph jsou v eu, konkretne v holadsku.

Nicmene spravne se napise na AEbuyerservice@aliexpress.com a pozada se, ze na svem uctu chcete aktivovat tax information collection. Az to aktivuji, tak si otevrete my account a v tax information si pridate svoji firmu a dic. Jmeno firmy musi byt velkymi pismeny. Pozor, ucet uz se nesmi pak pouzivat na soukrome ucely, je tedy fajn pro firmu mit vlastni ucet. Pak je na fakturach i vase dic a lze to dat do nakladu. Zaroven nakupujete rovnou v cenach bez dph jako pri jinych zahranicnich nakupech.

No sláva. Tak už všichni víme, jak na to. Akorát, že by to chtělo popsat ten proces až do konce. Silně pochybuji, že se to někomu podaří tak, jak si představuješ. Jediné, co je pravda, je to, že účet na AE lze zřídit i jako podnikatelský, samozřejmě po zadání a ověření CZ DIČ AExpressem. Pak není prodej zatížen okamžitým vyčíslením DPH a předpisem k platbě za zboží i DPH již na AE. Jenomže to znamená, že zboží je stále v Číně, ne v CZ, což chceme. Účet s DIČ máme zřízen již od počátku a zatím jsem si nevšiml, že by obsahoval údaje potřebné pro legální zaúčtování DPH do účetnictví CZ plátce DPH. Ledaže by bylo několik variant vystavení takového dokladu nebo novinka. Pro drobné částky je to k ničemu a pro větší částky je to taky k ničemu, protože pak AE automaticky nepřipočítává DPH k ceně zboží a DPH řeší expressní přepravce, tentokrát správně, adresát s DIČ obdrží zásilku bez platby DPH. To, že na vašem dokladu je DIČ kupujícího je k ničemu, navíc na drobných dokladech, o kterých je tu řeč to ani zákon nevyžaduje a DIČ prodávajícího tam chybí, což zákon vyžaduje. To, co vidím, je doklad na nic, označení prodejce je velmi vágní a někdy není ani zřejmé, zda je prodávající Aliepress nebo nějaký číňan, který prodává prostřednictvím AE. Adresa prodávajícího chybí úplně.
    Rád bych se samozřejmě dobral výsledku, ale na základu relevantních podkladů, ne domněnek. Proto prosím ty, co se pobavili o pár informací na podporu vašeho názoru:

• můžete prosím ukázat ten doklad, který vás opravňuje k odpočtu DPH (samozřejmě se začerněnými osobními údaji).
    • můžete prosím pokud možno podrobně popsat jak se zboží z AE dostalo do CZ a co na balíček, u kterého nebyla odvedena DPH přes jednotné místo říkali celníci? Mám na mysli Českou poštu/Celnici, protože výběr dopravce je na AE velmi omezený a s přihlédnutím k ekonomice a účetním operacím úměrným výši nákupu (což zdůrazňuji) je Česká pošta prakticky jediný přepravce.
    • prošel již vámi certifikovaný způsob nákupu také úspěšnou kontrolou FÚ nebo zatím jen žijete v domněnce, že to je tak správně?
      Budu samozřejmě velmi rád, když se dozvím správné řešení tohoto účetního rébusu. Zatím si stojím za svým názorem. mpcz, 9jan2024

mpcz
      1) odpočet těžko, když už jednou zaplatíš DPH kamsi do ciziny i do EU, tak máš asi definitivně smůlu a nic si už neodečteš zpětně. Musíš to primárně zaplatit bez DPH (jako český plátce DPH).

Můj názor

Zdravím, a můžeš taky popsat, co se bude dít (event. již dělo) pak? Protože právě o tom to je. Děkuji, mpcz, 9jan2024

Proboha proc to komplikujete? Primarni je neodvadet DPH v cizim state. Proto se na ali registruji jako bussiness ucet a dostanu doklad na cenu bez dph a zaplatim cenu bez dph. Protoze mam eori, tak si balik proclim a mam ho tu. A az to zbozi prodam, tak odvedu dph. Je to stejny princip jako reverse charge. Druha moznost je to nechat proclit dopravce a nechat napocitat dph a to dat do nakladu. Nic sloziteho v tom nehledejte. Kontrolou to proslo a za me jsou to jedine spravne postupy.

to Tomcizech: No bezva, tak už se konečně blížíme jádru problému. Tuto fázi elegantně někteří obcházejí. A to je to proclení. Co kdyby ses tomu nevyhýbal a konečně prozradil podrobnosti toho proclení. Pro jistotu podotýkám, že 99 procent zásilek dorazí Českou poštou. Jinou možnost AE ani nenabízí. Je jisté, že tu tvoji zásilku bez uhrazeného DPH pozastaví ceníci a musíš ji proclít ručně. Na to nikdo, kdo obchoduje vážně nemá čas. A i kdyby ho měl, narazí na zásadní problém. Zásilku musíš označit jako obchodní nebo soukromou. Pokud ji označíš jako soukromou, tak jsi skončil, protože ti vyčíslí DPH, které zaplatíš a v žádném případě DPH odečíst nemůžeš. Pokud jako obchodní, tak zase budeš úřadovat, ale dopravce ti žádný doklad hodný kontroly nedodá a co je hlavní, poplatek za toto vyčíslení znemožní jakoukoliv ekonomickou efektivitu této akce. Jinou možnost nemáš.
      A prosím, nevytahuj tady variantu s dopravou expresních služeb. Tuto variantu samozřejmě všichni známe, je průchozí, jak jsem již výše zmínil, ale pro většinu zásilek naprosto ekonomicky ztracená. Nikdo za balíček v ceně stokorun nedá tisícovku za expres např. DHL. Leda blázen nebo dychtivý kutil.
      Další námět k řešení?
      mpcz, 9jan2024

U nas to prebieha takto:
      Mame obchodny ucet u Aliexpress, cinania nam nepripocitavaju k cene tovaru DPH.

Zasielky malej hodnoty sa nezastavia na colnici, Slovenska posta k tomu "nejak" vypocita DPH a poplatky v celkovej vyske par eur, tie si necha zaplatit pri odovzdani zasielky. Tuto asi platime "nejaku" DPH z "nejakej" postou urcenej sumy, od posty na to nedostaneme doklad na odpocet. Skusali sme to vyriesit s posrou, doklad o DPH pri tychto zasielkach nedavaju, mozem si ju odmietnut prevziat a preclit si ju sam. Kedze ide o par eur, kaslem na to a neriesim to, lebo keby som to mal sam preclit a potom s tymi dokladmi nechat zauctovat, rezia transakcie by bola drahsia nez tych par EUR zaplatenych poste.

Zasielku vacsej hodnoty si preclime sami (resp. cez splnomocneneho deklaranta), DPH zaplatim na ucet statu, doklad o precleni a zaplateni DPH je podkladom na odpocet (vratenie) zaplatenej DPH.

Doklad Aliexpessu s holandskym VAT ID, ktory sa tu kdesi spominal, som jakziv nedostal, nevidel, a ani ma nezaujima, pretoze predavajuci nie je Holandan ale Cinan, a tovar mi ide cez colnicu, z mimo EU.

No konečně někdo normální, který žije v reálném světě a o účetnictví má potřebný přehled. I když zkušenost ze Slovenska je mírně odlišná = pro příjemce určitě ku prospěchu. Také nežije v bludech, že viděl doklad z Holandska, což si někteří pletou se špatně přeloženou poznámkou pod dokladem a ještě radí druhým. Také nešíří své sny o spokojeném kontrolním úředníkovi DPH, kterého bych opravdu rád viděl ve skutečnosti.
      Konečně se tazatel vlákna něco kloudného dočetl, mimo to, co jsem napsal já. Bohužel ve výsledku je tam, kde byl před dotazem. Tato situace totiž dle mého řešení zatím nemá. mpcz, 9jan2024

o 11 dní později

Zdravím, tak diskuze je evidentně u konce, nápady asi došly. Jen mě mrzí, že nikdo z té "pobavené skupiny" vedené kolegou Tomcizech nedal jakýkoliv solidní podklad, návod nebo důkaz, jak DPH legálně zaúčtovat. Ale tak tomu už bohužel na fórech bývá. Ale třeba na to někdo někdy přijde. Jinak samozřejmě díky všem, kteří k tomuto tématu smysluplně přispěli. mpcz, 20jan2024

o 3 měsíce později

Zdravím, z Aliexpressu jako plátce DPH nakupuji běžně. Je potřeba si založit Business účet a přidat DIČ (VAT) jak psal tomcizech. Zaplatíte cenu zboží je bez DPH ale musí se proclít. Pak jsou tři možnosti jak to udělat:
      1) Poslat si to českou poštou, což je výchozí volba pro odeslání. Cena procelní je momentálně 800 Kč https://www.ceskaposta.cz/sluzby/celni-rizeni/ocekavate-zasilku-ze-zahranici
      2) Domluvit se s prodejcem o odeslání FedExem nebo DHL, tam je proclení zdarma. Samozřejmě si připlatíte za poštovné.
      3) Poslat si to českou poštou a proclít si to sám. Ačkoliv by to mělo jít tak zjistíte, že je potřeba dodat podklady celnímu úřadu na strojopisně vyplněném originálním tiskopisu JSD a nebo elektronicky pomocí SW který běží pouze pod Internet Explorer 6 🙄

o 2 měsíce později

Zdravím, dobří rádcové.
      Je to takto složité i pro neplátce DPH? Stačí mi jejich čísnká FA do nákladů v daňové evidenci? Prošel jsem několik podobných témat a každý má jiný názor. V běžném AE účtu je faktura ke stažení, jelikož jsem OSVČ je na moje jméno, tudíž bych víc nepotřeboval. Beru menší nákupy do 10 tis.

Díky

Zdravím. Tak pro neplátce DPH to máš asi jednodušší. Dle mého máš doklad od Číňana a hlavně také dokladovaný výdaj o výdeji této částky na služebním účtu. Je velká pravděpodobnost, že to projde.
      Ty návody výše bych nebral v potaz, protože:
      1/ Pokud Aliexpress, tak se asi bude jednat o menší nákupy. A u těch, pokud to označíš jako obchodní zboží, tak ti to sice Česká pošta proclí, ale částka za proclení skoro vždy zcela likviduje jakýkoliv ekonomický přínos. Nebo neoznačíš, ale zase ti přičtou DPH, které ovšem ani registrovaný plátce si neodečte, protože na to nemáš doklad od plátce s DIČ. Tedy nebrat.
      2/ Odeslání přes expresní služby je to skoro stejná písnička. Tam se navíc v převážné většině případů dočkáš extrémního poplatku za dopravu, tak se to většinou ekonomicky neoplatí. A také to není vždy zdarma. Pokud dojde k vyčíslení poplatku za DPH nebo cla, tito přepravci si za tzv. garanci účtují podobné částky, jako ČP. O tom ovšem taktně ve VP mlčí, popř. to tak zamotají, že to předem ani nezjistíš. Tedy také nebrat.
      3/ Proclení přes Českou poštu je pro neobchodní zboží možné a jednoduché, tam ovšem sice zaplatíš DPH, ale na které nedostaneš doklad hodný odpočtu pro plátce DPH nebo údajně existuje tzv. "zjednodušený postup/formulář" pro proclení, říkám úmyslně tzv. zjednodušený, protože až to zkusíš vyplnit, tak tě stoprocentně přejde chuť, jít touto cestou. Tedy taky nebrat.
      Závěr: neexistuje způsob, jak se jako plátce DPH vyhnout dvojímu zdanění kromě:
      4/ Jediná možnost, jak se plátce DPH vyhne dvojímu zdanění je odeslání pod kódem INCOTERMS DDP, mimo AE, kdy DPH platí odesílatel / přepravce, příjemci - plátci DPH se už nepřičítá, ale o legalitě tohoto postupu mám již roky velké pochybnosti, spíše jistotu. Jednoho dne z toho bude průser, který otřese ekonomikou. Tím si jsem naprosto jistý. Pro plátce DPH to ovšem žádné nebezpečí není, protože ten zdaňuje až při prodeji. To, že přepravce údajně zaplatí(?) DPH při dovozu tak nebolí, protože jeho výše je neznámá a nikdo nikdy žádný doklad na toto téma neviděl ani po několika urgencích. mpcz, 21jun2024

Ono se s DPH asi bude jednat o článek 14a směrnice 2006/112/ES , nemusí jít jen o Aliexpress, já si takhle " nabehnul" u tržiště Kaufland.cz , které se tváří, že je to české, ale DIČ je německé a podle té směrnice daní v Německu. Na dotaz mi nabídli vrátit peníze, ale jsou primárně pro koncové spotřebitele, kteří nejsou plátci DPH a bez DPH nevystavují. Mimochodem to bylo stejně, jako u Aliexpress, na faktuře mi fakturuje Kaufland registrován v DE, ale dodavatel byl Číňan se skladem asi v Německu.

o 6 měsíců později

Zdravim, a vedel by sem prosim niekto dat informacie o tom Holandskom subjekte ktory sa vyskytuje na tych Aliexpress fakturach?

Ze aka je to firma, priapdne VAT ID, company ID a pod.

Vdaka L.

📡 Telekomunikace.cz