Dobrý den,

potřebuji prodiskutovat dočasné vybudování stožáru na střeše, která se bude rekonstruovat. Jedná se o sedlovou střechu, kde na jejím vrcholu mámě stožár. Ten se bude muset demontovat na domu cca 1 měsíc a hledám jednoduché / co nejméně nákladné řešení. Napadlo mě na podlahu:

a) namontovat příhradový stožár (2 m) a k němu případně nějakou výsuvnou tyč, na které bude 8 antén (5 x jirous, 2 x LHG + JRC)

b) dát trojnožku (méně náročná na finance, protože obecně trojnožku ani příhr. stožár nemám pak kde využít, takže jedině prodat). Trojnožku něčím zatížit a na ni dát zase nějakou rozšiřující teleskopickou tyč a antény.

Má otázka je, co z toho byste udělali vy a jak velké zatížení musí být na té trojnožce - třeba 3 x váha obrubníku bude stačit, aby s tím vítr nepohnul?

Jak to řešíte vy na místech, kde se současně pracuje? Nestalo se Vám, že Vám do toho dočasného vysílače někdo omylem vrazil při manipulaci?

Děkuju za názory / poznatky, čemu se vyvarovat.

• krb replied to this.

Nebude tam náhodou kolem lešení? Já něco podobného řešil prodloužením jedné trubky lešení a na to přesunul antény.

miract Ano, to mě taky napadlo, protože zatím nebylo ukončeno výběrko (jde o obecní budovu), tak se nemám s kým o tom bavit. Teď chci jen načerpat co nejvíce info. V každém případě je tohle taky řešení.

Co se týká dočasného vysílače, šli byste klidně i cestou dát na ten dočasný vysílač místo 5 x Jirous (40°) 2 x omnitik, prostě nesnažit se za každou cenu budovat kopii 1:1 s originálním vysílačem, když je to na tu přechodnou dobu?

pepulis záleží kolik tam mas lidi. Pokud je ten 5x Jirous pro 5lidi/sektor klidně bych tam nacpal omnitik na 5950 Mhz. To nějakých 90-100Mb dá cajk skoro určitě. Pokud to není někde v centru města …

pepulis Krov jde pryc? Nebo jak to bude probihat? Neumim si predstavit v rozsahle rekonstrukci sedlove strechy cokoliv montovat v okoli. Predpokladam, ze to ma pochozi pudu a prihradu/trojnozku chces dat tam. Jakoze pod uroven krovu?
        Hledal bych varianty na komin, do stitu, na leseni.
        Redukci anten bych resil dle situace, ale mesic je dlouha doba. K nasrani zakaznika staci par minut..

krb ano,krov bude pryč,ta střecha se předělává kvůli sklonu,který bude menší atd. Ano,na půdě se dá chodit,je betonová a na určitých místech vystužena,mám i případne vyznačené místa od statika, kde můžu uchytit prihradu apod. Ano dočasná příhrada by byla pod krovem, který bude demontovány. Nicméně jak to tady čtu, poslechl jsem si i názory známých,asi bude to lešení nej řešení.

Bod je na vesnici a je to jednak hlavní trasa dál a na místě jsou sektorky pro cca 45 lidí. Hlavní trasu do další lokality mám vyřešenou backup linkou...

Do fasády nic chytat nejde a nebo nechci,tohle padá,vrtat do zateplení a za měsíc to pak vracet do původního stavu...

Zalezi aku celkovu vysku potrebujes vytvorit od podlahy na povale, teda miesta kde sa to da docasne umiestnit. Takych 5 ci 6m co je dlzka beznej trubky co sa da kupit v jednom kuse, dal by som trojnozku, aspon nejaku zo 60/76mm trubky aspon 3m vysoku, ta bude mat vystuzenie vyssie. K tomu primontovat trubku ktora docasne ponesie tie anteny, ak su to male priemery a len 5GHz teoreticky by stacila aj 48mm, a nejaky vykyv nebude hrat rolu. Dalej by som tu trubku niekde vyssie aspon v 3-4m zakotvil ocelovymi lankami aspon do 3 bodov a tym docielil stabilitu. Samotna trojnozka zabezpeci rozlozenie vahy do podlahy + nejaku stabilitu spodnej casti. Ocelove lanka by zabezpecili stabilitu vrchu a aby sa to cele neprevratilo, co bez laniek sa prevrati. Lanka ak je mozne tak zakotvit do podlahy o par metrov dalej nez bude spodok trojnozky alebo do venca na ktorom sedel krov (ak to venec malo) Ak budu robit novy krov, okolo tych laniek by to vedeli spravit, ked spravia uz krov - teda krokvy a nejake latovanie ktore spoji krokvy dokopy, potom uz montovat nejaky finalny stoziar typu trubka o krov a patka do podlahy.

zdeneksvarc změnil název na Dočasný stožár při rekonstrukci střechy .

Na podzim jsem řešil to samé, Vyřešil jsem to tím, že jsem antény umístil na lešení. Dá se k lešení přes dvě "žáby" přiložit 60mm trubka. Koneckonců nemusíš ani tak vysoko, dej si třeba antény na dvě strany lešení. Je to nejčistší, nejrychlejší a nejlevnější řešení. Trubky a výložníky máme přece všichni skladem. :-)

📡 Telekomunikace.cz