Zdravim Vas vsechny,

jsem v sitarine teprve na zacatku, takze se predem omlouvam kdyz budu psat neodborne. Mam MK RB450 s peti ethernetovymi porty. Tento router doma vyuzivam na zdileni internetoveho pripojeni. Ether1 = pripojeni k internetu a zbyle 4 porty jsou pro pripojeni PC, popripade jinych zarizeni. Ty 4 porty mam nakonfigurovane tak ze co jeden port to jina sit napr. ether2 = 192.168.1.1/24, ether3 = 192.68.2.1/24 ... Ted resim problem v to jak tyto 4 porty propojit mezi sebou aby se mohli videt PC nebo zarizeni v siti? Slysel jsem neco o Bridge, ale pripadne mi ze Routovani by mohlo byt lepsi, poradi mi nekde jak na to?

pokud by jsi potreboval, aby se pc mezi sebou videla, tj. rozbehat m$ net , idealni bude konfigurace prehoditna bridge.

Nebo to nechat routovany a vymezit jednu adresu pro wins server.

pokud se nepletu, RB450 umí přemostit porty hardwarově takže se to pak chová jako switch. Tohle by jsi mohl použít na těch 4 portech a měl by jsi defakto lepší TP-Linkovej router. Vlezeš do interface, otevřeš interface a tam je master port. U tří interfacu nastavíš master port jako 4 interface. Pak budeš mít prakticky router s dvěmi rohraními. Jeden wan a druhej bude ten zvolenej masterport.

Napsali jste to moc hezky, ale mohl by mi nekdo z vas rict postup jak na to? PLs

například jestli máš přívod netu v ether1 tak vlezeš do ethet3, ether4 a ether5 a nastavíš jako master port ether2. Tim dojde k nastavení switche na hardware a propojí se ethernety 2 až 5. Jinak řečeno, mezi těmito porty se vytvoří hardwarovej bridge neboli switch takže mezi těmito porty data budou cestovat bez pomoci procesoru. Získáš tím maximální rychlost switche a nebudeš zatěžovat procesor RBčka. Pokud něco pude do netu tak se všechno směruje přez ether2. Takže budeš mít v RBčku dvě rozhraní. Vnitřní ether2 a venkovní ether1. Nezapoměň že nastavení IP adresy v tomto případě na ether3 nebude fungovat protože je odpojenej i když v systému je vidět. Musít vnitřní ip adresu nastavit na ether2 protože ona je master.

<--- ia0 -->switch_rb150.jpg<--- ia0 -->

Diky moc, to je onco ;) a funguje to. Jeste jednou diky.

Jinak jsem se o tuto funkci pokousel tim zppusobem ale nefungovalo mi to:

1. resetoval jsem router

2. na interfasech 2 - 5 jsem nastavil adresu 192.168.100.1-4/28

3. vytvoril jsem DHPC server pro jednotlive interfasy:

- Adresa site: 192.168.100.0/28

- Brana: 192.168.100.5

- IP pool: 192.168.100.6-14

- DNS: 192.168.xxx.1

- TTL: 0d 00

Funguje mi to tak ze mi DHCPcko priradi spravne IP adresy, ale pocitace se nevidi, nevite proc? Nbo mam to spatne nastavene?

Pochopil jsem to totiz tak ze pokud se jedna o jednu a tu samou sit tak by se meli vseci videt, ale mozna je to nejak omezene tema portama (interfaces) ...

například jestli máš přívod netu v ether1 tak vlezeš do ethet3, ether4 a ether5 a nastavíš jako master port ether2. Tim dojde k nastavení switche na hardware a propojí se ethernety 2 až 5. Jinak řečeno, mezi těmito porty se vytvoří hardwarovej bridge neboli switch takže mezi těmito porty data budou cestovat bez pomoci procesoru. Získáš tím maximální rychlost switche a nebudeš zatěžovat procesor RBčka. Pokud něco pude do netu tak se všechno směruje přez ether2. Takže budeš mít v RBčku dvě rozhraní. Vnitřní ether2 a venkovní ether1. Nezapoměň že nastavení IP adresy v tomto případě na ether3 nebude fungovat protože je odpojenej i když v systému je vidět. Musít vnitřní ip adresu nastavit na ether2 protože ona je master.

Ahoj. A funguje to jen na RB450 nebo i například na rb150 a rb192 ? Díky

na RB150 to funguje. U RB192 pozor, prvních 5 portů je jeden switch což je jako RB150 a na další 4 porty je přidavnej switch takže lze hw cestou spojit prvních 5 spolu a poslední 4 spolu. U RB493 je jeden switch na všech 9 portů takže tam by to mělo jít.

Diky moc, to je onco ;) a funguje to. Jeste jednou diky.

Jinak jsem se o tuto funkci pokousel tim zppusobem ale nefungovalo mi to:

1. resetoval jsem router

2. na interfasech 2 - 5 jsem nastavil adresu 192.168.100.1-4/28

3. vytvoril jsem DHPC server pro jednotlive interfasy:

- Adresa site: 192.168.100.0/28

- Brana: 192.168.100.5

- IP pool: 192.168.100.6-14

- DNS: 192.168.xxx.1

- TTL: 0d 00

Funguje mi to tak ze mi DHCPcko priradi spravne IP adresy, ale pocitace se nevidi, nevite proc? Nbo mam to spatne nastavene?

Pochopil jsem to totiz tak ze pokud se jedna o jednu a tu samou sit tak by se meli vseci videt, ale mozna je to nejak omezene tema portama (interfaces) ...

jo máš pravdu že by se měly vidět, jenom tam máš jaksi nedostatky. IPčka ze stejnýho subnetu nemůžou bejt na různých interfacech. Musel by jsi dát interface do bridge a na ten bridge nasadit jedno IPčko. Jinak by jsi musel mít extra subnet na každym interfacu.

jo ještě dodám že tohle samí jde i u všech RB4xx. Jenom u RB433xx se mi zdá že jenom druhej a třetí port.

Takze jestli jsem to spravne pochopil tak mam chybu v tom bode 2.

Takze staci kdyz proradim interfejsum jina IPcka napr. 192.168.0.1-4/29 a melo by me to fungovat?

vůbec nic si nepochopil.

Spoj prostě ty 4 ethernety do toho master portu. Pak na ten master port zadej jednu vnitřní ip adresu. Toť vše. Kdyby něco tak mi dej přístup do MKčka nebo mi písni na jabber nebo icq.

Ja vim ze se ti do toho chtit asi nebude, ale mohl by jsi me to vysvetlit nejak polopate?

no tak dobře.

ether1 máš nastavenej, ten necháš. Vlezeš do interface, otevřeš ether3 a přepneš tam položku "master port" na ether2. To samí uděláš u ether4 a ether5 který taky přepneš na ether2. Dál nastavíš IP adresu třeba 192.168.1.1/24 na ether2. Tim pádem budeš mít jeden subnet (sít) a všechny PC si dáš na 192.168.1.x/24 a bránu jim nastavíš na 192.168.1.1

Diky moc, funguje to a je to jednodussi nez jsem to mel nastavene pred tim ;) Ale ma to jeden nedostanet a to takovy, ze ted nemuzu omezit datovy tok jednotlivych interfacu (ethr2-ether5). Mel jsem to predtm nastavene pres Simple Queues ... Nevis jak to mozu nastavit ted abych mohl nastavit max. rychlost up a donwloadu a nastavit i garantovanou rychlost ?

Diky moc, funguje to a je to jednodussi nez jsem to mel nastavene pred tim ;) Ale ma to jeden nedostanet a to takovy, ze ted nemuzu omezit datovy tok jednotlivych interfacu (ethr2-ether5). Mel jsem to predtm nastavene pres Simple Queues ... Nevis jak to mozu nastavit ted abych mohl nastavit max. rychlost up a donwloadu a nastavit i garantovanou rychlost ?

mno, ty porty mezi sebou neomezis nijak... pokud ti jde o omezeni rychlosti internetu, tak musis na zaklade IP adresy omarkovat packet a v QT mu pridelit rychlost... hmmm. kdyz nad tim tak uvazuju proc by ti nemelo fungovat i to SQ? podle me by melo fungovat.....

tak muzu tak max pridelit omezeni na master port ale na ty ostatni to nejak nefunguje :( Navic mam pridelovani IP adres pres DHCP. sice jich mam jen 13, ale QT jsem jeste nikdy nenastavoval :(

tak muzu tak max pridelit omezeni na master port ale na ty ostatni to nejak nefunguje :( Navic mam pridelovani IP adres pres DHCP. sice jich mam jen 13, ale QT jsem jeste nikdy nenastavoval :(

to nevadi ze mas IP pres DHCP.. pokud sou porad stejne a nemeni se (staticke) tak klidne muzes pouzit packet mark.... jinak to SQ nevim proc by nemelo fungovat.. skousel si i volbu interface=all ?

No to jsem nezkousel, pac to bych aplikoval i na samotne pripojeni k netu a ja potrebuji na kazdy ether2-ether5 nastavit aby byla nejaka garantovana rychlost a maximalni rychlost. Uvazuji ze bych to zkusil udelat pres QT, ale nevim jak na to, to me prijde jako uz hodne znalostne narocne. Me plne vyhovovalo prave to SQ. Jinak co se tyka DHCP tak nechci ho mit staticky svazane s MAC adresama. Mozna by to slo nejaka aplikovat na konkretni IP adresy v tom rozsahu DHCP, ale definovat pravidla pro kazdou IP adresu zvlast bude asi silene :(

je to uplně stejný, jenom zapomeň že máš ether3-5 protože se skrývaji pod ether2. Prostě mangluj podle IP adres a nebo jak tu radil že SQ by taky mělo fungovat. Hlavní je aby jsi zapoměl na ether3-5. Ty teď neexistujou. Každopádně SQ musí fungovat uplně stejně.

📡 Telekomunikace.cz