dacesilian Moje dnešní neblahá zkušenost je, že to kukátko stojí za veeelikánský 💩
Spoj na necelých 800m, na obou stranách kit s AK-300. Ať jsme dělali co jsme dělali, chybělo nám 28-33 dBm proti kalkulačce. Pro jistou jsem si dojel i pro kompletní nový set TNA-303X + AK-300 jestli nemáme něco rozbitýho.
Naladěné úplně přesně na kukátka, kluci na druhý straně si vzali reflexní zelenou bundu a stáli u stožáru - normálně jsem je v tom kukátku viděl.
Po třech hodinách nadávání a jemného štelování se kolega co byl se mnou naštval a povídá "pusť mě k tomu, zkusím to postaru". Postavil se za anténu a začal ladit bez kukátka - za krátkou chvíli jsme se z -58 dBm dostali na - 46 dBm. Když se totéž zopakoval na druhé straně, dostali jsme se na -35 dBm a finální stav byl -33 dBm.
Znovu jsem se podíval, co vidím v kukátku a na obou stranách jsem viděl mraky, kukátko dívalo někam hóóódně vysoko nad horizont. Jedno (s malou dírkou) bylo od Vanca, druhé (s větší dírkou) bylo od IPMedia...
Když se nad tím zamyslíte, je to jasný - je to poměrně slabý 3D výtisk a na dlouhé základně. Ten materiál po tisku chladne, je v něm pnutí a každý kus se může zdeformovat trošičku jinak...
Jestli Vám někde chybí třeba 20 dBm, tak to zkuste doladit ručně - v Tools je záložka "Site survey & aiming", zapněte si Aimning a laďte. Reaguje velmi rychle na jakýkoliv pohyb. Stejně je největší pakárna na závěr na jemném držáku utáhnout šrouby a nerozladit si to, ale to asi už znáte z precizních držáků od Mikrotiku.