• Wireless
  • Nastavení AX - L22UGS-5HaxD2HaxD - no supported channell

Dobrý den,

musel jsem na jedno místě nasadit kombinaci 2G + 5G, kvůli stromům, proto jsem šel do L22UGS-5HaxD2HaxD, nicméně jsem zmaten z nastavení country a obecně tx power, protože na přímou viditelnost 100 m je signál na klientovi SXT a/n cca -58. Jedine, co by mohlo byt spatne, ze mám sektor spatne sklopen, nicmene kdyz se snazim nastavit country napr. na united states, tak mi to píše no supported channel. Musel jsem vybrat náhodně zemi Chile, aby mi tam jela frekvence 5680. Dokáže mi někdo poradit, jakou zemi nastavit tak, abych měl výkon regulovatelný podle sebe a mohl nastavit frekvenci v rozmezi 5500-5700? To co mi jde je az vyšší frekvence 5745.

Jedu na poslední verzi routeos. Balíčky mám routeros 7.14.3 a wifi-qcom 7.14.3

Přehozeny iface nemám, protože u iface wifi1 můžu nastavit jen 2G a u wifi2 jen 5G. Nejde to přehodit přes winbox.

Děkuju.

Nemá prosím někdo z Vás outdoor AX vysílač? Jakou country používáte? Ani Czech mi nejede aniž by to psalo, že není daná frekvence podporována a to jsem zkoušel 5500, 5520, 5540 atd.

Pročítal jsem https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=199040 a zkoušel různé country jako Australii apod. a nic, jede mi např. Chile, ale tx power je jen 9, aspon podle toho, co pise karta v zalozce status.

Tenhle kus HW je relativně nový. Nečekám, že s ním bude mít někdo nějakou velkou zkušenost.

Datasheet píše, že to umí 2400 Mb/s v 2x2. Nezkouší to obsadit 160 MHz kanál? Pokud ano, nejspíš to volný kanál v outdoor pásmu nenajde, protože meteoradar (5620 + 5640).

pepulis Ano máme AX vysílač v provozu. Jako Country máme nastaveno Azerbaijan

Ne ne, všude mám nastavenou šířku 20 Mhz, Country jsem tedy změnil na Azerbaijan, tx power se změnil z 9 na 15 v záložce status a frekvence jdou nastavovat v pořádku. To šlo tedy i u pár jiných country (např. Chile), jen tam byl tx power 9. Dokonce ani Czech nejelo s nastavením frekvence např. na 5680. Děkuju za reakce.

Mám nasazeno L11
    Co jsem zkoušel , tak v pásmu 5500 - 5700 tak to s nastavením 20/40 Ce nastaví pouze v 40MHz kroku čili 5500,5540,5580.... , ale v 20MHz kanálu by to jet mělo.
    Možná to nechce nastavit kvůli rušení. Zkus mu nastavit rozsah a ať si to nascanuje a vybere sám.
    Já mám spíš jiný problém. Mám nasané 3 desky ve 3 hornech.
    a 3. deska na Wifi poslí těměř dvojnásobný tok než na ethernetu.
    Po ethernetu do toho leze třeba 50Mb a na Wifi to posílá někdy 90 někdy 110Mb.
    Pozorujete někdo něco podobného ?

Ten můj bod je úplně na konci světa, respektive ze všech stran je les, až na vysekaný úsek pro přívod konektivity. Rušení tam určitě není, zkoušel jsem těch kanálů více. V každém případě nastavením na Azerbaijan jede vše v pořádku. Na tom bodě mam zatím 2 lidi, je to konec vesnice, kde pak jsou už hranice / hory a je tam malý provoz, tak jsem si zatím takové anomálie nevšiml.

všechny AX věci od MK striktně dodržují kanálování takže ano, pokud mám 20+20MHz tak to skáče po 40MHz tak jak praví tabulka o kanálování. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_WLAN_channels

Za mě si jejich "osekané" AX na ven můžou strčit za klobouk. Až to bude mít superchannel tak mě vzbuďte.

📡 Telekomunikace.cz