OpenVPN klient za hotspotem z iPhone v síti Vodafone
jcltm nemam pocit ze by nedokazal delat hotspot. Jen proste nebere v potaz pptp pripojeni. Pokud vim ani nove androidy uz tuto volbu neumi a nepodporuji.
I mikrotik ve verzi 7.0 hlasi vyrazne ze to je historicky protokol. Asi jako bys dneska zaviral dum zapadkou na vratkach. Jasne jsou situace kde to muzes pouzit ALE ….
- Upraveno
jcltm Hele já používám aktivně Apple (iP 8+ a 12 mini), Xiaomi a i Samsung S21 FE, takže já nadávat můžu i ten starej čínskej šunt funguje víc bezproblémově. Jasný, kdyby mi stačilo chodit na FB a TikTok, tak mi to iOS bude stačit taky, ale když po tom chce člověk cokoliv navíc nebo jinak, než jak to zamýšlel někdo z Applu, tak to neudělá. Ani tiskárna nejde zadáním IP adresy přidat...
Ale fakt, buď se na ten hotspot nedá připojit a nebo umře DHCP.. a nebo zmizí úplně víc chyb jsem zatím neviděl
PARDON ZA OT, UŽ MLČÍM
- Upraveno
pgb kombinace apn IPv6+hotspot a k tomu připojený ntb s wireguardem(ipv4) nefungovala
Bohužel v nastavení APN na iPhonu IMHO nejde nastavit IPv4 only...
Každopádně OpenVPN po TCP na rozdíl od UDP funguje, tak aspoň něco. Wireguard ale po TCP fungovat neumí. Uvidíme jak dopadne podaná reklamace u VDF.
Na jabku nejde PPTP asi už 6-7 let od nějaké verze iOS. Tento protokol byl prohlášen za nebezpečný a neprojde prez iPhone ani prez Hotspot. Je to i v nějakém changelogu taky jsem to tehdy řešil a pamatuji si to. Nicméně l2tp s IPSec normálně jde i s VF sim s i jako hotospot. Používáme to celá firma a žádný problém a stovky dalších mich zákazníků také. Problém bude někde jinde pokud vám to nejede…
Tak nakonec naštěstí funguje Teleport od UBNT, a přitom je to v jádru taky Wireguard. Aspoň to nepotřebuje veřejku a šlo tak přejít na násobně rychlejší konektivitu kde veřejka nelze.