gemb pavema Nebude problem v linke do domu ale linke na ulici...ist po 3 ci 4 paroch ok ale na ulici volne nebudu...hlavne ked sa pocitalo 1 par - 1 dom. Domy sa postavili aj nove, takze ani povodny pocet ti nebude stacit...skor by som to videl na situaciu kto prvy pride ten berie...ono to VDSL u vas v CZ je na inej urovni nez na SK ale na druhu stranu sa len oddaluje nutnost rozsirovania optiky, to je cele.
jcltm gemb Ono na VDSL je to vidět už teď, na mnoha lokalitách je pro nedostatek pozastaveno nové připojování. Ale obvykle je spíš než nedostatek párů příčinou nedostatek portů na rDSLAMu.
qw84 pavema No takový kabel nám vede přímo v zahradě pod plotem leze to ven na sloup a 25-30 metrů zase zpět vzduchem. Potom jim to beží už jen po sloupech do další vesnice. Těch párů je tam hromada nevyužitých, kdo má dneska doma telefon nikdo v ty další vesnici to stejný a o ADSL 4-20Mbit tam asi taky nikdo nestojí. Jenže chtít po Cetinu nějaký individuální řešení?? Nemožný jsou to gumy radši nechají kabely v zemi hnít bez užitku. Bondovat jde údajně až 8 párů....jeden pár tady na pohodu jede 55-60Mbit. Asi nemají zájem o dlouholetý zákazníky.
jcltm qw84 Je to pak IMHO už spíš otázka ekonomiky, čtyři páry rozhodně nevedou ani zdaleka všude a ty zařízení a jejich provoz něco stojí. Rozplétat kabel do vedlejší obce kvůli home přípojce myslím není zrovna reálné.
pcwifi link s DSLamem 442 a real speed 400 ? To bych teda cekal aspon 430 + - tak ci onak tohle je uz asi totalni strop co z tech dratu chce / muze Cetin tahat. Ano my co jsme 500 - 670m apod. mame zjevne smolik...
qw84 pcwifi Podle toho oveření jim to ani těch 500m nedá všude. Třeba adresa u známého kde jsem kdysi zapojoval ten samoinstalační balíček od O2 s nějakým Comtrend nebo Huawei modemem (15let zpátky) to ukazovalo max 103Mbit a teď to ukazuje maximum 180Mbit přes bonding a to bydlí tak do 350m od dslamu. A takových adres tady je hromada co jsou do 500m a maximum mají 180 nebo 210Mbit. Buď jim to blbě ukazuje a nebo jim ty dráty hnijou😁. Takže pro nás 600m+ asi konec a nebo anténu na střechu a lovit 60Ghz případně Starlink jak někde na poušti 😆 než se uráčí poslat z EU dotace na optiku, protože Kelnerová to platit ze svýho nebude (nebylo by na novýho koně).
jcltm Jsem zvědavý jak to pojede na přípojce z rDSLAMu přímo pod budovou a kabelem max do 100 metrů. Teď tam jednopárové 35b s terminátorem jede plných 250/50.
pb3615 jcltm Pokud to na jednom páru jede 250/50, tak v bondingu by neměl být problém dosáhnout 500/100.. Pouhých 100m od DSLAM je luxus... Sestavil jsem graf rychlost vs vzdálenost od ústředny (vychází z benchmark dat Cetinu dle dokumentace na webu):
pcwifi vzpominam si na technika co me kdysi instalil / reaktivoval pripojku, ze co by za to dal kdyby mu to doma jelo jako me... ze snad v celym meste odkud byl jsou dost shity shity draty... a nekde jsou asi moc dobry, vim o mistech a prakticky fungujich pripojkach kdy na 1400m + - to frci kolem 110M v bondingu. Cece zustanu u svyho DSL za "dobrou cenu" 🙃
pisek3 Hlásím, že se mi už povedl přechod na novou rychlost viz. screenshot. Původně jsem měl jednu linku bez bondingu 250 Mb/s.
michalcze pisek3 Paráda, a operátor? A kolik metrů jsi od ústředny? Poptával jsem to u T-Mobilu a u O2 a neumí to. Nemají na to ceník..Tak nevím kde je pravda.
pisek3 michalcze Od ustredny jsem cca 50 metrů. Byl jsem u T-mobile, ten zatim nenabizi novou rychlost, tak jsem presel ke Giganet.
michalcze pb3615 Ahoj, poptával jsem přesně tuto službu u T-Mobile a nemají na to ceníky. Jak to bylo ve tvém případě. Psal jsi že si přecházel k JON.cz Já se díval na ERI CZ, Jen nevím jaký je mezi nimi rozdíl. BTW. jaký máš modem nebo jsi měl? Nebo používáš ten terminátor a připojený do WAN routeru přes PPPoE?
pb3615 michalcze Používám terminátor a za ním svůj router s PPPoE. JON máme v rodině a spokojenost. Dávají taky automaticky IPv4 adresu a IPv6 /56 prefix. Eri neznám.
nosek_tomas2004 Tak jsem u JONu žádal o upgrade. Zatím prý "kolegyně bude komunikovat s CETINem" a pak se ozvou (snad 😅). Ale DSLAM mám asi 15m od baráku, tak jsem zvědav. Teoreticky by to měly být "relativně ideální podmínky" Tak jsem zvědav
michalcze nosek_tomas2004 Díky, zvláštní je, že dle CETINu mám dostupnost + mi mou adresu prověřil technik po emailu že není problém. Ale je tady červený popisek. A JON mi napsal, že mám dostupnou max 250mbit.. To stejné i O2. TMB.
pisek3 jcltm a to mě konkrétně omezí jak ? Až tak se v tom nevyznám... Myslím, že teď jsem připojen jen přes IPv4...
dacesilian pisek3 to mě konkrétně omezí jak Pro každou podsíť (VLAN) bys měl mít /64, aby ti fungovala autokonfigurace. Jestli máš jen jednu, je to asi v pohodě.