• Ostatní
  • Celosvětový kolaps IT systémů

kazdy sudny pouzivatel vie 😃 ze windows update treba vypnut 🙂

• cmgn replied to this.

to je crowdstrike update.

no já se divím jak málo informací kolem toho je. Musk sice zase veřejně fabuluje že to odstranily odevšud a přitom "na tajňačku" zastavují výrobní linky Tesly. No taková typická Muskovina ale hlavně že mu to trh sežral a to se počítá.

Takže koho dalšího to odstavilo?

Nejvic asi letiste...

hapi to je problém korporátu

To je jen taková rozcvička v digitalizaci. 😉

A pak že je všude Linux, že? Velké ho...

hapi I pokladny v Lidlu běží na Win. Když jsem to viděl tak jsem se zděsil. A zároveň mi došlo proč si to každou chvíli dělá co chce. Katastrofa. Na jednoúčelové zařízení dá Win jenom masochista nebo blb.

Jak si viděl v lidlu tak je to běžné a že to je windows je i logické z pohledu vývoje.

jcltm I pokladny v Lidlu běží na Win

Ještě před 7 lety jsem viděl bankomaty běžící na Windows XP.

jcltm Na jednoúčelové zařízení dá Win jenom masochista nebo blb.

Také jsem pokladnu postavil na Windows, protože dotyková obrazovka s JavaFX v Linuxu prostě nešla dobře. Nesoudil bych tak rychle od stolu. Na obyčejném kiosku bez dotykové obrazovky, jen s prohlížečem, samozřejmě Linux mám a je to funkční X let dokonale.

kamilj to běží stále a není důvod to měnit. Bankomaty jsou zavřená síť, win xp jsou spešl upravené na embedded zařízení a tohle tam nehrozí

cmgn
            Uvidíme co zítra ráno zas nepojede.

CrowdStrike issue is causing massive computer outages worldwide
            https://www.osnews.com/story/140267/crowdstrike-issue-is-causing-massive-computer-outages-worldwide/

Všimněte si, že ačkoli se zaměřujeme na systém Windows, na strojích s Linuxem lze spustit také software CrowdStrike a od inženýrů linuxového jádra, kteří náhodou spravují také velké množství serverů s Linuxem, jsem slyšel, že vidí obrovský nárůst paniky v linuxovém jádře... Způsobuje ji CrowdStrike, který je nainstalován na mnohem více serverech s Linuxem, než si možná myslíte. Ačkoli je tedy v současné době v centru pozornosti systém Windows, problémy jsou mnohem rozšířenější než jen Windows.
            Strojový překlad Deepl

kamilj Já viděl bankomat na Microsoft OS/2. Takže přechod na windows byl logický :-)

ludvik Microsoft OS/2

Hodně zajimavé. A já si myslel, že je to dělané na robustných systémech OS.

kamilj Ono to je už fakt opravdu dlouho. Vím to jenom proto, že po výběru a vrácení karty se rebootnul :-) Což bylo fakt vtipné, protože mi ty tři tisíce strhli dvakrát. Naštěstí to sami vrátili.
                OS/2 v té době bych považoval za dostatečně robusní ... Ale musel to být rok >93 a to už microsoft s IBM nepekl. Možná sem tahali vyřazené bankomaty ze západu.

kamilj keby MS neukončil podporu pre XP dodnes by to nechali bezat na tom... 😃

ludvik i vyřazené bankomaty ze západu

Spíš ty vyřazené, které dosloužily. Poslední dobou se ze Západu tahá skoro všechno co jim dosloužilo.

• cmgn replied to this.

Evropa nemá nástroje jak potrestat viníka kolapsu, říká kyberbezpečnostní expertka 🤣
                    Přišlo to v noci. Stačila chyba v aktualizaci antivirového programu, na kterém závisí korporace a veřejné instituce, aby se na mnoha místech na planetě zastavil život a vznikly mnohamiliardové škody. „Stejně jako u sociálních platforem typu Facebook se i tady nabízí otázka společenské odpovědnosti za svůj produkt,“ říká v podcastu Kontext odbornice na kyberbezpečnost Adéla Klečková.
                    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/podcast-kontext-it-kolaps-crowdstrike-adela-kleckova.A240719_174326_domaci_imzv

📡 Telekomunikace.cz