zdeneksvarc můžeš tedy udělat prosím nové vlákno a udělat přesun a můžeme všichni nadávat na zákonodárce ohledně komunitní energetiky
Nadávky na zákonodárce ohledně komunitní energetiky
okoun takže jak to bude s těma poplatkama za distro z komunitní energie? jedna pani povídala že se bude platit jak na straně posílatele tak na straně příjemce což by potom ale finančně dost nevycházelo, dále že prý nebude finančně rozlišeno jeslti posíláte k sousedům na stejné trafačce nebo 30 km dále, což také nevím nevím
A co se tyce poplatku za sdílení - nejsem si jistý, zda novela zákona něco takového umožňuje… ale přirážka k prodané MWh bude celkem jasná. Aspoň za mě. Jako pro FVE. A je to správně. Kdo způsobuje odchylku, ať si ji taky platí.
okoun Nevím, co je N0%, ale jak to, že to neznamená, že způsobuješ odchylku? Naopak ji způsobíš ve 2 odběrných místech místo 1.
Bez sdílení, musím odhadnout tvoje odběrně/výrobní místo. Super. To se dělá nějak. Ale pokud budu počítat, že budeš mít přetok XY a ten využiješ někde jinde, ale ty ho nejenže nevyužiješ, protože ho nevyrobíš, ale zároveň sám budeš potřebovat dokoupit, tak nejenže způsobíš odchylku u sebe, protože najednou budeš chtít nakupovat, ale způsobíš i ve druhém OPM, které najednou taky musí v danou obchodní periodu nakoupit. A ejhle, 2 odchylky jsou na světě....
Jo ty myslíš HDO.... :-D to ti ale vůbec nepomůže :-) Stav 1 nebo 0 už dnes v energetice nic neřeší
- Upraveno
okoun Delta dělá něco malilinko jiného. I kdyz taky zajímavě. Ale ve své podstatě je to o tom, že ač máš řízení nebo ne, stejně odchylku způsobíš častěji, než místo bez FVE a sdílení. To je proste fakt
A HDO tu nepomuze k ničemu. To jedině při obr pruseru, kdy už ti FVE musí vypnout… a k tomu mohou přistoupit jen tehdy, nejsou li jiné zdroje řešení.
Spíš vidím budoucnost v tom, že by se měla upravit spotřeba tak, aby vypínání (a tím i ztráta výtěžnosti energie) nebyly potřeba. Třeba dynamickou aktuální cenou energie. Aneb - nabíjí se mi auto, když je zrovna dostupná energie.
Mám takové zlé tušení, že k tomu s vypínáním fosilních elektráren postupně dokonvergujeme a to v takovém extrému, že na parkovišti před panelákem po příjezdu z práce bude nabíjet ten, kdo zrovna zaplatí víc.
skrivy a je to nutně špatně? Přijde mi regulace cenou v pohodě, pokud to bude adekvátní. Pokud bude cena dlouhodobě vždy večer vysoko, zainvestuje někdo zase do úložiště, aby si to zkasíroval. Jen jde o to, aby s tím někdo uměle nemanipuloval.
Lidi si zase mohou udělat úložiště doma, nebo prostě spotřebu přesunou do jiných časů. Osobně v zimě nic jiného než spot 4hod za nejmíň z 24hod a NT neplánuji. To už je prakticky to co si přejí.
dagus Vůbec neříkám, že to je špatně. Ale znáš to - lidi budou remcat a naši poslanci poserou edukaci lidí, takže akorát budou nadávat, že večer je cena 16 Kč/kWh zatímco přes den bude 1,5 Kč/kWh. Ale už jim bude chybět znalost celého systému, aby věděli proč to tak je. A v diskuzích bude zase nablito.