LHGac = zrušeno
Discac = zrušeno.
Je tu jen malinké SXTac a velké LHGac 4pack ale zařízení pro Nko jako stále hojně prodávají ?!?
Připadám si jako před 10 lety když jsem bastlil Maxlink jednotky s RB
Nebo máte nějaké jiné řešení než RBax+RFelements parabolka?
díky
Jaké CPE 5GHz použít u Mikrotiku v roce 2024?
- Upraveno
Výměnu za UBNT AC bohužel, je otázka jak to bude s MK a zda Wifi6 bude použitelná, tedy tak to řešíme my. DiscAX by snad měl být ..
- Upraveno
Bohuzial, alebo nastastie som si tuto otazku usporiadal v hlave pred 2-3 rokmi. Vsetko migrujem na ubnt ac. este mi chyba jedna dedinka + jedna.mestska cast.
Proste ubnt + horny + fixed 5-8 ms 75/25 ratio. V 85-90% zmizli vsetky zahady ducharina a proste vsetky tie zahady co ma sprevadzali od zaciatkov. Ved to vacsina pozna...
ubnt mi momentalne setri dusevne zdravie .
Keby ich 60tkove zariadenia boli lacnejsie a hlavne dostupne......
Počkat na DiscAX nebo DynadishAX. Otázka je kdy to bude. Nevím na co čekají...
Překlápět několik tisíc klientů na UBNT se nevyplatí
Pokial teraz niekto preklapa na AC tak sa necudujem nicomu dpc...jakoze UBNT AC na kompletne celej sieti mame od r. 2016...vtedy este ani litebeam ac gen2 nebol, davali sme powerbeam ac 300/400, neskor powerbeam ac gen2...potom uz len litebeam ac gen2 kedze povodny litebeam mal naprd drziak...migrovat vsak v roku 24 na ac ktore je uz na konci svojej zivotnosti? Ja cakam na litebeam ax, nakolko na fccio som ho uz videl, vsetko identicke len iny feeder. Kto prevadzkuje mikrotiky tak zasa pockat na ax mikrotiky..daco uz je ale...koniec koncov ak chcete nejaky potencial (aj ked dnes uz generacne maly) vyuzit tak treba migrovat na zaciatku prichodu novej technologie a nie na konci a uz vobec nepouzivat dlhodobo mixed rezimy, inak nikdy potencial nevyuzijete.
disc ax? jak jste na to přišly? Praskající kryty asi nechtějí zopakovat a mám nějaký čas info o tom že žádný disc ax nebude. Aktuálně jsme na mrtvém bodě. Je to ostuda že aktuálně není žádné WIFI CPE.
My dojíždíme poslední disc ac, kde to jde tak se dává sxtsq a lhg xl ac už jsou také EOL a navíc ta jejich cena. Co teď celkem ve městě frčí jsou 60GHz a to aktuálně dáváme ale ne všude. Návratnost je dlouhá a u většiny lidí rychlostní benefit absolutně postrádá smysl.
tak mám dobrou zprávu, dostal jsem informaci od MK, že v Q4 mají být nové jednotky všechny již AX....
Otázka, kdy se se dostanou k nám do distribuce, jelikož hlad bude velký všude. Také kdy odstraní dětské nemoci a bude to skutečně použitelné..
- Upraveno
dneska jsem nasazoval na ptp spoj 2x SXTsq AC s qcom balíčkem na 100m. To nechcete. Nelze to nastavit tak aby jste neporušovaly normy takže v CZ máte na 100m signál -60dBm. S USA se to zvedlo na -50dBm. S normálním wireless balíčkem bych tam měl skoro -40dBm. Teď si představím že tam dám ten jejich doj*banej mantbox 52ax a proti tomu nějaký AX.
Jasně, norma je norma ale tohle je venku nepoužitelné. Na stole krása ve 20MHz to dává 160Mbit jen to luskne. Venku sotva 100Mbit protože už nestačí signál. Na 500m proti AP to bude katastrofa bez plného výkonu v zarušeném.
Good bye mikrotk wifi, good bye.
Mne to pride, ze je to koncipovane ako cista wifi6 a pouzivajte ju ako wifi. Mk uz davnejsie upustilo od WISP segmentu a nevidim to ako plnohodnotnu nahradu ale len ako "nieco" sme vypustili...pritom vela isp, hlavne tych co zacali podnikat skoro logicky zacalo s MK a vacsinou v nom aj pokracuju.
hapi je to síla no. Za mě ty AXka šlapat nebudou nebo tam respektive bude mrtě bugů. A jelikož si myslím že jim za ta léta hodně prořídla ta wisp základna useru a tím pádem se to bude reportovat pomalu tak bude i trvat dalších x mesicu než se to oddebuguje. A já rozhodně beta testy na klientech dělat nehodlám, mě přijde že oni si to jen vyzkoušej v kanclu od stolu ke stolu případně na úplně prázdným poli a hurá máme produkt! To už je pro nás fakt levnější ty sektory komplet překlopit na Ubuntu, a vím že to bude provozu schopný
- Upraveno
Puski hele to si zaspal. AX už je tu přes rok. Po domácnostech už to běhá, na indoor použití naprosto super věc. Co myslíš že bude v těch venkovních? Máme tu přeci už mantbox 52ax, v ostatních bude stejný hw. L11UG-5HaxD už je přeci na trhu, stejný HW. Bugy už jsou pryč. Zbývá tam doplnit superchannel a nebude problém. Jenomže on tam stále není.
@"hapi"#p404938indoor ale jo však o indoru nemluvim, ten musím zaklepat v domácích podmínkách šlape docela normálně.
Každopádně venku tomu prostě nevěřím. Hlavně když pomalu každá 10 věc zamrzává/seká se nebo má jinou nepříjemnou vadu (třeba že do toho teče). Bugy budou pro mě pryč až to někam nasadíme a aspoň 2 roky o tom neuslyšíme. Rb112ky nám třeba fungujou do teď pomalu to ty lidi ani nechtěj měnit když to funguje
Proč tolik pesimismu? AX sektor (horn30) máme nasazený od začátku dubna. Ano klienti jsou AC protože zatím nic hotového není, ale běhá to dobře. Měli jsme strach že tam bude odpojování nebo nějaký další neobjevený bug, ale za celou dobu žádný problém. Nastavil jsem a jede....
Ohledně klientů se toho taky nebojím, jakmile budou AX tak vesele začneme nasazovat....