kozlicek vztach mezi opem a majitelem by mel byt vzdy přímí bez nějakých "mezi".
to ale potom niekedy vyzera s prominutim jako vztah mezi hloupym Honzou a velice zkusenym protivnikem... riesil som pre kamaratovho kamarata taky pripad - prenajal pozemok pre operatora na stavbu velkeho stoziara, vypytal si za to zlavu na mobilne sluzby. operator postavil stoziar, dal zlavu. potom operator ponukol nove pausaly, zrusil zlavu, zakaznik si to nevsimol, takze operator mal umiestnenie stoziara uz zadarmo (resp. bezdovodne obohatenie). potom to chcel znamy vyriesit, ale neda sa. operator nevie tie chybajuce peniaze vyplatit, lebo to bola zlava, nie platba. operator nevie zlavu pridelit znova, lebo su tam uz nove zmluvy a pausaly bez zlavy. povodna zmluva o odplate je vraj uz neplatna, hoci ju nikto nevypovedal ani neskoncila z ineho dovodu. proste ak chce nieco vlastnik - neda sa. operator si medzitym spravil nadstavbu stoziara, na stavebnom urade dokladoval pravo k nehnutelnosti starou zmluvou s vlastnikom, ktoru sam operator oznacil voci vlastnikovi za neplatnu. ked to vlastnik intenzivne zacal riesit, operator ponukol novu zmluvu, ktorej podstata bola ze operator nieco doplati jednorazovo, ale vlastnik nehnutelnosti suhlasi s vecnym bremenom a s tym ze po skonceni novej zmluvy moze operator uzivat nehnutelnost nadalej bezodplatne.... a moznost vypovedat novu zmluvu mal operator prakticky hned. inymi slovami, operator honzu najprv ojebal trochu a potom sa ho rozhodol ojebat uplne a naveky, a takmer sa mu to podarilo.
ale skor nez to honza podpisal, poradil sa so mnou a dal mi plnu moc na riesenie. potom sme sa s operatorom spolocne dotahovali takmer dva roky a nakoniec operator doplatil zlavu za minulost, suhlasil so zvysenim najmu, suhlasil s navysovanim o inflaciu, aj s podmienkou ze v pripade ze ukonci zmluvu, musi nehnutelnost vypratat, inak musi platit velku sankciu.
preco sa to podarilo? lebo viem, co mozem od operatora pre vlastnika realne ziadat, co je primerane, na co mam narok, co viem obhajit, a co viem pripadne vysudit. tento prehlad ma ten, kto tychto pripadov pozna a riesil hafo, a nema ho niekto, kto prenajima operatorovi jedinu nehnutelnost.
raz som sa mal moznost oboznamit s kompletnym zoznamom sajtov jedneho narodneho operatora aj s podmienkami najmov. sam som sa cudoval, kolko velkych a dolezitych sajtov je na cudzich nehnutelnostiach prevadzkovanych zadarmo alebo v podstate zadarmo.. zrejme si to tiez vlastnici vedeli vyjednat sami, a potom maju ako odplatu za 30m stoziar na pozemku 10 minut bezplatnych volani mesacne alebo jednorazovu zlavu na nakup mobilneho telefonu (vo vyske zhruba tak primeraneho najomneho za 1 tyzden). idealne ked si na taku zmluvu honza nezoberie ani pravnika, aby mu do toho nekecal a netahal z neho peniaze, to ma potom operator vianoce kazdy den v roku...