Ahojte! Není tajemství, že hodne ISP má několik sub firem neplátců DPH (většinou pro domácí uživatele aby se něco ušetřilo). Měl už na toto někdo reálnou daňovou kontrolu z finančáku? Doslechl jsem se minimálně o jednom případě kousek od Prahy kde po kontrole začali subjekt trestně stíhat za účelové vyhýbáníse placení daně z přidané hodnoty. Byl bych zvědavý o koho se jedná a jak to dopadlo. Jaký je váš názor na věc? Když dívám že někdo má téměř desítku sroček neplátců dph.
Neplátci DPH
kdavid Nevím, ten příběh se mi nezdá. To by potom mohl byt stíhány každý za danovou optimalizaci.
Nejjednodušší je aby každé to sro plnilo ještě nejakou jinou funkci, třeba sro1 nakupuje jen spojky + fakturuje klientum, sro2 kupuje jen wifi routery + fa klientum. Pak nelze prokázat, že účelově bylo sro vytvořeno pro snížení dph.. ( muj názor )
Taky tady mám “jednoho” ISP co má ve vesnici o 80 domech lidi připojené k 3-4 OSVČ(otec, syn)/s.r.o. Všechny klienty připojené na jednu síť s jednou konektivitou. Všechny subjekty jsou neplátci DPH.
A co teprve firmy co si platby od noname zakazniku posilaji na sve soukrome ucty aby to nemuseli danit a firem i zakazniky jedou normalne na ucet jejich srocka... Sidlo samozrejme v Praze aby na ne financak neprisel...
tomasnesrsta tohle je už další extrém. V malém mě to nijak nesere ale pokud někdo takhle otočí bez dph přes 10-15 mega tak je to v celku mazec.
tomasnesrsta ale myslím, že dotyčný by ti poradil jak máš co nejlépe "daňově" optimalizovat
Takhle, za me at si kazdej "optimalizuje" jak chce. Nekdo si to holt stahuje rovnou k sobe. Jiny co koupil ti skoupil male ISP tal to resi jako Cetin. Tedy ma jednu firmu co vlastni a spravuje sit a pak nekolik firem co vlastni zakazniky. Tady jsou ale vsechny firmy platci DPH, pokud vim. Dalsi pripad firem je kdyz firma nema zamestnance ale jen IČaře, to se taky hezky optimalizuje. Celou "vyplatu" das do nakladu a kdyz nejsi s technikem spokojenej tak reknes at zitra nechodi a cau. Takze moznosti je spousty... To ktera je legal, ktera je na hrane a ktera je jiz za hranou, na to tu mame ruzne urady a je na nich jestli to nejak ohodnotí.
Uprime v zemi kde v klidu projde akce "Capak", uz se nemuzu divit nicemu.
kdavid Tak pokud ten subjekt přesáhl obrat pro povinnost se registrovat k dani a do 15 dní nenahlásil, že jeho obrat za posledních 12 měsíců přesáhl 2000000Kč, tak to není asi nic zvláštního.. Jenom nerozumím tomu, jak mohl ušetřit. Vždyť, pokud se stane plátcem DPH, tak tu daň přičtou a odvedou, ne? Ten obratový limit je lehkou formou subvence subjektu, aby se malé firmy zbytečně nepřetěžovaly administrativní zátěží.
Ale zaregistroval jsem, že se děje opačný problém, že FÚ odmítají k dani registrovat dobrovolníky právě proto, že mají příliš malý obrat.
Kolobok Jak může subjekt, který není plátcem DPH snižovat DPH?
Pokud nechápeš proč nebýt plátcem DPH, tak asi máš v hlavě něco špatně.
Například pokud máš náklady tak, že 20%(řekněme 20.000,- Kč) jsou investice do sítě, konektivity,... a 80%(řekněme 80.000,- Kč) je tvůj plat, tak pokud nejsi plátce, máš do kapsy 80.000,- Kč(pominu li daň z příjmu). Pokud jsi plátce DPH, tak máš plat 80.000,- Kč mínus 21% DPH.
Co je tedy lepší?!
- Upraveno
to je hodně diskutabilní. Třeba za konekt DPH jako plátce neplatíme protože přenesená DPH. Za nákup hardware si pokud vím, nechávaš DPH vracet takže nákupy ne na prodej jsou bez DPH také.
Jako přednost vidím v tom že pokud seš neplátce tak máš šanci to zkoulet tak, že neplatíš daň z příjmu. Ale jako plátce to přestřelíš vždy.
Kdyžtak mě někdo opravte.
Pokud jsi plátce, tak ti nikdo žádné DPH z nákupu za HW nevrací. Jedině kdy by ti DPH vraceli, tak by to bylo v případě, ze by jsi nakoupil HW v daném zdaňovacím období a to DPH na tom HW by bylo větší, než kolik jsi měl DPH odvést. Ale zase jsi to nekupoval z peněz, které jsi měl ušetřené předchozích období a bylo z nich DPH odvedené.
Já pořád nechápu, proč si někdo vůbec muže myslet, že má plátcovství DPH nějakou výhodu…
Jinak u konektivity je mezi plátci DPH přenesená daňová povinnost. Ale zase je jedno, jestli to DPH platíš tvému dodavateli konektivity nebo finančnímu úřadu. Pořad je ta částka stejná.
- Upraveno
miract U neplatce je cena vzdy bez DPH. Pokud se neplatce stane platcem, na cenu pribali prislusnou sazbu DPH, tu na konci zdanovaciho obdobi odvede s tím, že si odvod poníží od DPH na vydaných plněních. Neplatce si z nakupu DPH neodecte narozdil od platce.
Takze u platce DPH v konečném důsledku odvedeš DPH jenom z rozdilu vydaných a přijatých plnění.
Ok, nebudeme chodit kolem horke kase. Existuje předpis, který vám zabrání v tom, abyste byli jednateli více firem se stejnou, nebo podobnou činností?
- Upraveno
Kolobok nějak mi uniká smysl toho na co se mě ptáš ?
Kdo mluví o snižování DPH ? Ja rozhodně ne.
Pokud dnes firma A prodává internet Frantoj za 350Kc vc. DPH, tak ho reálně prodává za 289Kc bez DPH, pominu-li náklady a zjednodusim to, tak mu jde do kapsy 289Kc.
Pokud ale ta sama firma založí novou firmu B, která NENÍ plátcem DPH a převede si toho Frantu pod tuto novou firmu, tak mu i nadále bude účtovat 350Kc za internet, jen bez sazby DPH, protože prostě není jeho plátcem.
Jaký je rozdíl mezi firmou A a B ?
Firma A = 289Kc do kapsy a zakaznik, nepodnikatel platí 350Kc
Firma B = 350Kc do kapsy a zákazník nepodnikatel platí stále 350Kc.
Vůbec nechápu, zbytek rozboru v tomto vlakně, myslel jsem si že předmětem tohoto vlákna je právě tento druh daňové optimalizace ( kterou ja nedělám ), ale například Starnet ano. A je rozdíl zda net 250Kc stojí skutečně 250Kc a nebo 206 + 44Kc...
A takova firma B, může mit přeci od firmy A konektivitu zdarma a nebo za symboliku. Takova firma nemusí kupovat HW který si neodecte z DPH, protože si může koupit prostě za symboliku HW atp...
Tudíž firma B prostě jen fakturuje franty za cenu o +21% vyšší ziskovosti než konkurence. Logicky si to hlídá, aby se nestala plátcem DPH a pokud se k tomu blíží, vytvoří se firma C.
- Upraveno
orel005 No, to jsi napsal velmi správně.. "Pominu-li náklady".. Jenomže náklady jsou u plátců DPH u plnění od plátců DPH o to DPH levnější rovněž.. Takže to je vylej nalej. Jediný, kdo by tedy podle tebe měl trpět, je spotřebitel, protože se ti zdá, že by měl ještě ze služby odvést zaplatit DPH.
Podivej, existuje povinnost registrovat subjekty s obratem nad 2M kč obratu ročně. Nevím o tom, že by bylo zakázané být ať jíž kapitálově, nebo prokurou ovládat více firem se stejnou činností. Ale rád se nechám Poučit. Vedu firmy 25let, jsem absolventem magisterského oboru na VUT v Brně, fakulta podnikatelská a o podnikových financích mám poměrně dobré povědomí.
Proč ten rozbor? Protože ten rozbor je jediným relevantním ospravedlněním toho, jestli někdo je, nebo není plátcem DPH.. Stejně jako muslima nebudu přesvědčovat o tom, že vepřové je v podstatě OK, tak nevím, proč někomu máš potřebu nutit, že platit DPH u subjektu, který nespadá do DPH není košer DPH neplatit.
Veř tomu, že spotřebiteli je absolutně fuka, jakých 205Kč zaplatí, pro něj je to pořad 205Kč.
- Upraveno
Kolobok Ty vole zobni si prášek, nechápu co to meleš xD... vždyť ja nikomu nic z toho co píšeš netvrdím ani jsem nenaznačoval lol. Naopak jsem hned na začátku reagoval, že mi přijde nesmysl aby někdo byl stíháný jen protože ma vícero firem ? Vždyť to není zakázáno... tak fakt nevím co se ti nelíbí a už vůbec ne, co má můj názor společného s tvýma hovinkama.
Čím větší titul před jménem tim větší podivin, kterému prostě může rozumět zase jen podivín. Nehodlám s tebou vést diskuzi, nereagoval jsem na tebe ale ty na mě a to divnou otázkou, kterou jsem nepochopil a teď jsem dostal další slataninu textu o které nechci nadále přemýšlet xD...