Ahojte,
mám otázku, s ktorou si už nejakú dobu lámem hlavu.
Pri poskytovaní PON pripojenia používame DHCP, zatiaľ som sa bránil prechodu na PPPoE (hlavne kvôli jednoduchosti nasadenia routra zo strany klienta). OLT štandardne používa izoláciu klientov medzi sebou (aby klienti nemohli priamo komunikovať medzi sebou a nemohli preťažiť OLT, či aby sa nešíril „bordel“ od klienta, ak si zle pripojí router atď.). Klienti, ktorí majú verejnú IPv4 (poskytujeme ako NAT 1:1), sú na hlavnom GW, kde prebieha celkový NAT a je nastavený NAT Hairpinning (teda NAT LAN-LAN).
To, že sa klienti nevidia medzi sebou v rámci LAN, ak nemajú verejnú IP, nám nevadí.
Chceme aktuálne začať poskytovať aj IPv6, tu však nastáva problém, nakoľko všetci klienti majú verejnú IPv6. V takomto prípade nebudú vedieť klienti na danom PON komunikovať medzi sebou.
Ako to riešite vy pri IPv6 na PON? Aby som nemusel prejsť na PPPoE, zatiaľ som nenašiel pridanú hodnotu jeho využitia, ale iná možnosť ma nenapadá.
IPv6 len zistujem ako funguje v LAB, no potrebujem nejak dosiahnuť aby komunikácia od jedného klienta k druhému šla vždy cez hlavný router.