Ahoj, mám stará RBLHG-5nD, nastavím je jako bod-bod? nemám s tím zkušenosti. děkuji

Minimum (bez zabezpečení):
Na obou koncích vytvořit bridge s oběma rozhraníma.
Nastavit stejné SSID.
Na jedné straně wifi rozhraní Bridge, na druhé Station Bridge.
Dle potřeby přidat IP adresy a DNS.

mirek_k Super díky moc, zítra to zkusím na stole zprovoznit. Zdenda

Zdravím, tak funguje, teda zatím na stole.
    nastaveno v reálu bude takto: vstup internetu do MT_1_RB600(data) - LHG_1(spoj) - LHG_2(spoj) - MT_2_RB600

adresově můžu takto?
    192.168.81.17/29 - 192.168.81.18 - 192.168.81.19 - 192.168.81.20

dotaz_1: adresaci na LHG 192.168.81.XX nastavit na bridge1, ether1 nebo wlan1 ? mám zatím na ether1
    dotaz_2: proč na straně LHG_1 nenastavit mód AP-Bridge, ale pouze Bridge (PS: AP Bridge mimochodem nejde - hláška: licence does not allow AP mode..)

dotaz_3: jaký parametr u Channel Width? ...20 MHz, 10 MHz, 20/40 MHz/Ce ?

děkujíí

By me zajimalo, cim je profik profikem, na tomto foru. Jeho dotazy tu jsou zodpovezene tady, uz tak pred 10-15 lety ...
      Takze staci si projit par prispevku, ci pouzit youtube ...

profik

adresově můžu takto?
      192.168.81.17/29 - 192.168.81.18 - 192.168.81.19 - 192.168.81.20

/24

dotaz_1: adresaci na LHG 192.168.81.XX nastavit na bridge1, ether1 nebo wlan1 ? mám zatím na ether1

je to jedno

dotaz_2: proč na straně LHG_1 nenastavit mód AP-Bridge, ale pouze Bridge (PS: AP Bridge mimochodem nejde - hláška: licence does not allow AP mode..)

máš to tam napsaný, LHG-5nD má licenci L3, která nepodporuje mod AP, tím pádem na něj nepřipojíš více klientů

dotaz_3: jaký parametr u Channel Width? ...20 MHz, 10 MHz, 20/40 MHz/Ce ?

obecně 20MHz, 20/40 MHz/XX ti zabere větší šířku kanálu

jinak doporučuju prostudovat https://wiki.mikrotik.com/Manual:Interface/Wireless

/29 použít klidně můžeš, vejdeš se do toho v pohodě. IP dávej na bridge1.

Pro oba Tiky:

• Při vytváření bridge nastav admin MAC address (aby se neměnila) a na kartě STP nastav none (tady smyčka hrozit nebude).
        • Potom v bridge -> ports přidáš ether1 a wlan1 do bridge1.
        • Potom IP -> Addresses řpidáš dané ajpiny a v IP -> Routes přidáš routu pro 0.0.0.0/0 s GW 192.168.81.17
        • Nastav pak raději ještě DNS (IP -> DNS), Tik si pak přes cloud synchronizuje čas (pokud bude mít přístup do netu).
        • Potom si vlezeš do Wireless, tam Security profiles a vytvoříš si nový profil, mode dáš dymanic key, auth type WPA2-PSK, ciphers AES, do WPA2 key vepíšeš nějaké heslo. Já doporučuji povolit Management protection a nastavit tam také nějaké heslo. Vypni ještě PMKID.

Pak si rozklikni na "APčku" wlan1:
        Na kartě Wireless:

• mode - bridge
        • band - 5GHz-only-n
        • Channel width - 20 MHz
        • frekvence - něco mezi 5500-5700 MHz, skákej po 20 MHz (jiné frekvence bys musel registrovat)
        • SSID - název sítě
        • scan list - 5500-5700:20
        • Wireless protocol - ono záleží, někde mi funguje lépe nstreme a někde nv2
        • Security profile - vybereš nový profil
        • WPS mode - disable
        • frequency mode - superchannel (bacha na to, že tím vypneš DFS, což není správné, pokud to chceš 100% legál, tak regulatory domain a country CZ)
        • Country - třeba debug
        • Installation - outdoor
        • Antenna gain - 25

Karta nv2 (jen pokud jsi vybral nv2)

• Tam nastav cell radius na 10 km a TDMA period size zkus testovat mezi 2-5 ms, co pro tebe bude nejlepší
        • Pak ještě povol Security a zadej klíč (nv2 nereaguje na security profiles)

Karta TX power

• Jako mode vybereš all rates fixed, jako Tx power vepiš buď 5 a nebo 3 dBm, teď si nejsem jistý, jak se to u Nka počítalo
        • Kdybys tam nechal default, tak pojedeš na max výkon při superchannelu

Pak si rozklikni na klientovi wlan1:
        Na kartě Wireless:

• mode - station-bridge
        • band - 5GHz-only-n
        • Channel width - klidně 20/40 XX MHz
        • frekvence - auto
        • SSID - název sítě
        • scan list - 5500-5700:20
        • Wireless protocol - any
        • Security profile - vybereš nový profil
        • frequency mode - superchannel (bacha na to, že tím vypneš DFS, což není správné, pokud to chceš 100% legál, tak regulatory domain a country CZ)
        • Country - třeba debug
        • Installation - outdoor
        • Antenna gain - 25

Karta nv2 (jen pokud jsi vybral nv2)

• povol Security a zadej klíč (nv2 nereaguje na security profiles)

Karta TX power

• Jako mode vybereš all rates fixed, jako Tx power vepiš buď 5 a nebo 3 dBm, teď si nejsem jistý, jak se to u Nka počítalo
        • Kdybys tam nechal default, tak pojedeš na max výkon při superchannelu

To by měl být takový základ, při kterém by to mělo fungovat tak, jak požaduješ. Snad jsem na něco nezapomněl, píšu to z hlavy 😃

m4rk3J
          Ahooj,
          moc moc děkuji za detailní odpověď. Přesně takhle by měly, od člověka který chce pomoci, odpovědi vypadat (platí pro ostatní).
          Podle tvého návodu jsem nastavil, spoj fungoval ale co mi nešlo ze strany internetu se dostat na vzdálenější station-bridge LHG (192.168.81.19). Strana brigde (81.18) na ni se připojit dalo (winbox). Takže nakonec jsem se v tom šťoural tak dlouho, nevěděl jsem kudy kam tak jsem vymazal nejaky dafaudní nastavení na straně bridge ve firewall a teď už se ani na bridge stranu nedostanu. Musím tedy obě zařízení (možná jen stranu AP) reset a nastavit znovu.....nevadí učím se tím..

Co se týče Wireless části tak nastavit nv2 jsem si netroufl, nechal jsem tam N.

Ještě jednou moc díky

📡 Telekomunikace.cz