• FTTxMěřáky
  • Konektory E2000, finalni mereni s predradnym vlaknem, dotaz

Ahoj,
budu pristi tyden merit se zapujcenym otdr deviser konektory e2000. Mam uz u sebe tak tapu s nastavenim.

Potreboval bych si jen neco ujasnit. Mam predradne vlakno 500m s konektory sc/apc na obou koncich v otdr rovnez sc/apc

V opt. vane je konektor e2000, budu tedy muset na predradne vlakno zredukovat patchkordem sc/apc - e2000

Dotaz zni jak tedy vyhodnocovat skutecnou namerenou hodnotu na konektoru e2000, pokud je tam jeste ten zredukovany patchkord, predbezne jsem zkousel a vychazi mi max 0,45dB na konektoru. Jak to realne dopocitat resp. co odecist.

Zapojeno bude takto

Otdr - predradne vlakno 500m - patchkord - opticka vana s e2000

Jeste se zeptam, jake nastaveni idealne pouzit. Doba mereni, sirka pulsu, vlnova delka...trasa je do 7km.

Dekuji za nakopnuti
Dekuji

Opravte ma ak sa mylim lebo vsetko co napisem vychadza len z 2 hodinoveho skolenia pred 5 rokmi a obcasnym meranim na mojej cinskej hracke.

• Ak mas kvalitne otdr tak budes vidiet aj ten patch kabel s oboma konekormi, takze budes vidiet utlm aj toho e2000 aj apc na druhej strane patch kabla.

• Dlzka pulzu musi byt taka "aby dosla az nakoniec". Na dlhych trasach keď pulz trva 5ns nevies ci je uz koniec vlakna ci chyba merania.

• Opacne zas ked das pulz prilis dlhy este sa z dlhej trasy bude "vracat" a uz bude vyslany druhy pulz takze vysledok bude zmatok.

• Dlzka merania je len cas kolko krat sa pulz pusti, cim dlhsie ho nechas bezat tym "krajšia" bude vysledna krivka a presnejsie zmerany utlm na jednotlivych spojoch, zvaroch, pripadne prudkych zahyboch.

Na 7 km to zmerias v podstate s hocijakym nastavenim.

-

No a co použít delší patch (aspoň desetimetr) ať ho jsi schopen v grafu najít a pak posunout kurzor A?
Možnost je samozřejmě i změřit si patch přímou metodou a pak ho odečíst.
Každopádně OTDR není na nějaké přesné měření útlumu nejvhodnější. Stačí jen předřadným vláknem G652D měřit trasu G657A a dostanete vyšší útlumy než jsou v reálu a v opačném případě na krátkých trasách lze dosáhnout dokonce negativního útlumu...

OTDR není pro měření útlumu nejvhodnější, mnohdy umí testery i měření utlumovou metodou. Nejvhodnější je metoda "c", kdy si provedete kalibraci trasy při zapojení přes přívodní a odvodni patchcord, tzn změníte pouze trasu a tu zmerite.

Jinak bych použil predradne a zaradne vlákno,což vám dá prostor pro detekci začátku i konce trasy. Délka pulzu OTDR má vliv na délku "dead-zone", kde Vám OTDR nemeri. Na 7 km trasu bych nastavil délku pulzu 10-50 ns.

Klidně upřesněte co dále potřebujete nebo pište SZ, rád pomůžu

Dekuji vsem za odpovedi. Primarne mi slo o to zmerit utlum na konektru E2000.

Tj. pokud ma na OTDR nameru napr. 0,45dB, tak kolik odecist, abych se dopocital realnho utlumu na konektoru E2000

Pokud je trasa postavena takto:

OTDR -- predradne vlakno 500m s SC/APC na obou stranach ---spojka SC/APC --- patchkord 1m SC/APC - E2000 --- spojka v opt. vane E2000/E2000 ...

Dik za ten tip na 10m ptchkord...

Jeste dotaz na co se idealne pouzivaji vlnove delky 1310, 1550 a 1625

Jak idealne cistite E2000? Konektor je takovy samo-zaviraci, tak se musim zeptat :-)

dekuji

H.

Jeste se zeptam...pri nameru nevidim na trase vsechny svary...tj. bud je OTDR proste nevidi, nebo mam pouzit nejakou jinou metodu?

dekuji

H.

Správný svár nemá být vidět. Takže spíš ty sváry co vidět jsou by mohly být lepší...

o 9 dní později

Jeste se zeptam,

pri vstupu na optickou trasu mi napr. ukazuje 0,4dB na konektoru E2000. Mereno pomoci OTDR

nicmene je to zapojeno tato

OTDR -- predradne vlakno 500m s SC/APC na obou stranach ---spojka SC/APC --- patchkord 1m SC/APC - E2000 --- spojka v opt. vane E2000/E2000 ...

kolik mam odecist realne pokud je tam spojka + patchkord...

Jde mi o to nekomu sdelit, ze ve skutecnost je utlum na konektoru o neco mensi...

📡 Telekomunikace.cz