douby
Hmmm prozatím jsme to nepotřebovali, ale funkčnost a názor mě zajímá ! Odkud jdi objednal ? V jakém stádiu máš elektrody, že je dobré je "přeleštit" ?

Už jsem elektrody 2x měnil. Nechal jsem u toho tu svářečku celou vyčistit, tak nevím jestli to má smysl leštit.
Dej vědět jak se to osvědčí/projeví.

Při ostření elektrody zkracuješ. Nikdo nevíme, jaký to bude mít dopad na kvalitu oblouku. Já dělám pouze to, za je občas vyndám a takovou šedou tvrdou gumou očistím. Nevím jaká je jejich životnost, ale mají přes 6tis. svárů a pořád jsou ok.

máme natočeno 5000 svárů na fitelce a hlásí to výměnu elektrod. Objednal jsem to víceméně ze srandy, samozřejmě to vyzkouším nejdřív na elektrodách ze signalfire :-) uvidíme jak to bude brát, představuju si, že se bude jednat spíše o leštění než broušení(zkracování).

Tak potom by ti stačila i ta guma z papírnictví za bura. 😀

Čištění elektrod pomocí čisticího kotouče ("abrazivní gumy") je šetrná metoda odstranění nečistot ze špičky elektrod. Pokud je elektroda opotřebená, je degradovaná převážně špička elektrody a to nestejnoměrně. Neumím si představit, jak by ostření mohlo fungovat pomocí výše uvedeného nástroje. Spíše bych řekl, že se je to ztraceno v překladu a je to čistička elektrod. Níže obrázky před čištěním a po čištění. Elektroda je extrémně opotřebena a je nutné ji vyměnit.
https://www.profiber.eu/eshop/cz/svarovani-optickych-vlaken/prislusenstvi-pro-svarecky/fitel-d5111-pripravek-na-cisteni-elektrod/

Pane Mrázku, velké díky za kvalitní příspěvek do debaty!

Tiez mam dojem ze je to cisticka. Na elektrode sa usadzaju necistoty (pekne to vidno na obr.1) ktore posobia na hrot ako žieravina (kyselina). Preto je vhodne pred tym ako odlozite zvaracku do skladu na dlhsiu dobu napr. cez zimu a obcas aj pocas roka hrot ocistit.

📡 Telekomunikace.cz