(SK) Nove pravidla pre prenos internetoveho pripojenia
Pakáreň na Nto piatu.....nič viac..... dalšie poleno pod nohy lokálom. Som zvedavy jak bude niekto migrovat z LTE k lokálnemu...a zas opačne....
Přenos pomocí OKU kódu již máme v CZ přes dva roky. Nikdo ale netvrdí, za od prvního zavolání budoucího klienta ho musíš do 3 dnů připojit.
miract u nas vymysleli aj to, ze klient ma narok na kompenzaciu 10eur denne ked caka a neviem ake ho....u vas v cz uz bezni klienti typu fyzicka osoba su akoze bez viazanosti nie ? U nas viazanost je stale, nic to neriesi...riesi to len leniveho klienta, ktoremu to dokopy prd pomoze, kedze zariadenie a pod musi aj tak vratit.
jofo dozadovat sa mozu coho len chcu....pojdeme podla vop a cennikov. Casto sme vlastne vop aj cenniky ignorovali, robili zlavy, ulavy a neviem co. Toto konci...viac a viac ludi sa snazi vytlc ulavy a zlavy v dobe kedy by malo vsetko vyrazne zdraziet...uz nie. Demontaze do bodky a do kilometra, ked nie odfakturuje sa hw. Zmluvne pokuty detto....cele toto je usite prave pre velkych, aby na zdielanych sietach ako su optiky distribucky mohli lahsie pretacat klientov a mala firma im defacto bude zadarmo robit montaze...uz vidim scenare, ktore z toho vychadzaju. Ako mala firma na sieti distribucky pripojis...klient funguje...potom to obeha nastrcena opica s tym, ze jej banan je vlastna zmena. V tomto pripade ta zmena zabezpeci, ze novy operator vypovie zmluvu za klienta, a na zdielanej sieti mu povinne odovzdas technicky pripojku ako dobre...to, ze klient ma napr viazanost alebo ma vratit ci doplatit zariadenie uz ale opica hovorit nebude a v case kedy to klient bude musiet doriesit bude zial mat uz podpisanu novu zmluvu a ty ako povodny isp budes ten najhorsi, ze ho chces este na zaver osklbat, pritom budes riesit len to co ti podla podmienok a zmluvy patri....najlepsia technicka zmena moze fungovat najlepsie len na sieti telekomu kde pripaja este orange a o2...tam ano ale tam to uprimne neni treba, ty maju isto svoje vnutorne dohody...ciel je len zasa znemoznit viac a viac uz tak tazke podnikanie na tak pokryvenom trhu. Pridava to len dalsie sankcie, administrativnu zataz a pod a nic z toho ako firma, ktora bude osklbana o zakaznikov. Ta kompenzacia klienta je totalne smiesna, 10eur za den...max 150eur....cize na tom este klient zarobi naspat tie prachy, ktore napr za pol roka platil firme...ved firma na priemernom klientovi v cistom za rok ani 150eur nezaplati...joke...politicky dotlacene zmeny rovnako ako optika na stlpoch. Dokedy to nebolo, bol klud.
jofo Neviem si dost dobre predstavit, ze sa bude dat zrealizovat prenos povedzme z radia na optiku do 3 dni aj s papierovanim. Uz teraz to trva cca tyzden a co, ked zacnu zakaznici migrovat vo vacsich poctoch...
neviem v com vidis problem...
zakaznik uzavrie u optickeho operatora zmluvu o pripojeni (s lehotou zriadenia napriklad do 60 dni) a zaroven zmluvu o prenose. operator si pripravi optiku, potrva mu to 3 tyzdne. ked to ma hotove, posle povodnemu operatorovi ziadost o prenos internetu, wifinar o 3 dni ukonci svoju zmluvu aj sluzbu, a optikar zacina fakturovat.
- Upraveno
gemb u nas vymysleli aj to, ze klient ma narok na kompenzaciu 10eur denne ked caka a neviem ake ho....u vas v cz uz bezni klienti typu fyzicka osoba su akoze bez viazanosti nie ? U nas viazanost je stale, nic to neriesi...riesi to len leniveho klienta, ktoremu to dokopy prd pomoze, kedze zariadenie a pod musi aj tak vratit.
prenos internetu je (technicky) potrebny predovsetkym situacie, ked sluzby povodny aj novy operator poskytuje na jednej infrastrukture. tam vznika problem, ze novy provider si sluzbu nemoze dat zriadit, lebo pripojka je uz obsadena. a ak zakaznik staru sluzbu vypovie, aby pripojku uvolnil a mohol si ju poziadat novy operator, tak zakaznik ostane bez internetu na dobu neurcitu. a ak nebodaj poskytovatel infrastruktury medzitym pouzije cast volneho vedenia pre ineho zakaznika (lebo pripojka je nepouzivana), no tak ta doba neurcita na znovuzriadenie moze natiahnut aj na velmi dlho. prenos internetu v tomto pripade zosuladuje povodneho poskytovatela, noveho poskytovatela, a prevadzkovatela infrastruktury, aby to zo stareho na noveho preslo hladko a bez tych tancekov medzi tym.
ak sa sluzba poskytuje cez rozdielne infrastruktury, tak cely prenos je v podstate len o zosuladeni casu zrusenia starej sluzby s casom aktivacie novej sluzby, aby nedochadzalo k subehu dvoch sluzieb, alebo naopak nedostupnosti internetu pre uzivatela.
- Upraveno
pixall čo píšeš dáva zmysel.. tak by to bolo logické a realizovateľné. Je pravda, že vyhlášku som si ešte nestihol kompletné preštudovať. Trošku ma zmiatli všetky tie články ohľadom nej, kde to občas vyznieva tak, že zákazník môže zmeniť poskytovateľa do troch dní, čo je v podstate nereálne (technicky i formálne).
Čo ale v prípade viazanosti? Poskytovateľ uzatvorí so zákazníkom zmluvu tak, aby neplatil pokutu, s dátumom prenosy o dva roky (extrémny prípad), alebo to poskytovateľ nerieši a výrobu zákazníkovi povinnosť uhradiť zmluvnú pokutu?
V každom prípade sa bude ale jednať o ďalšiu birokratickú záťaž pre poskytovateľov.
jofo Čo ale v prípade viazanosti? Poskytovateľ uzatvorí so zákazníkom zmluvu tak, aby neplatil pokutu, s dátumom prenosy o dva roky (extrémny prípad), alebo to poskytovateľ nerieši a výrobu zákazníkovi povinnosť uhradiť zmluvnú pokutu?
ak zakaznik poziada o prenos pocas viazanosti a prenos sa uskutocni, tak zaplati zmluvnu pokutu.
pred uskutocnenim prenosu sa podmienky ukoncenia zmluvy zakaznikovi oznamuju a moze si to rozmysliet.
Lenze ja tu hovorim o tom, ze podomove opice vzdy klamali a robili vsetko preto, aby zakaznik presiel...tento krat im to nahrava a o tom, ze nejaka zmluvna pokuta atd zakaznikovi isto nebudu hovorit, ked uz teraz cisto a jasne neobjasnovali svoje zlavy a pod...casto krat ludia (retardovany) si mysleli, ze maju zlavu na cele obdobie a pod a nakoniec to bol len mesiac ci par mesiacov....inak by ma strasne zaujimalo, na zdielanej infrastrukture, preco ma clovek vobec tendenciu rozmyslat o prechode ked technicky ta kvalita bude taka ista....co bude platit o euro menej?
- Upraveno
gemb niektorí ľudia sú, hlavne čo sa reklamy týka, akoby prestali jasné uvažovať. Napr taký Orange ti v reklame hovorí (... Vám dáme na šesť mesiacov zdarma...) a je vymaľované. Je jedno, že keď si to prerátaš na celú viazanosť, tak to vychádza drahšie. Sú spokojní, že majú niečo "na šesť mesiacov zadarmo". Podobné platí aj pri prechode z rádia na optiku. Niektorom stačí započuť slovo "optika" a hneď sa im zastrie zrak a prestávajú rozmýšľať. Niektorí sú dokonca schopní dať si najlacnejší program, ktorý býva stále drahší a pomalší, ako to, čo mali na rádiu. Ale tak sú spokojní, lebo veď "mám optiku doma". To žiaľ začína byť mentalitou stále väčšieho množstva ľudí. Teda aspoň tu v mojom okolí.
Ak sa zakaznik rozhodne odist, vybavi si vsetko u noveho ISP a Vam novy ISP posle ziadost o prenos....Zakaznik u Vas o 3+1 den konci.... Vy mu oznamite ze ide platit pokutu, musi vratit HW...ale cesta spat uz nie je. Ludia su lenivi, nik Vam nebude pred prenosom volat a pytat sa ci moze odist...
orel005 HW to je jasné, výklad s výpovědní lhůtou je nejasný, zatím to asi nikdo nežene k soudu, takže se pravdu jen tak nedozvíme.
losexitos my na to máme svůj názor. Celý ten OKU přenos je technické zjednodušení a zároveň omezení proto aby si starého klienta nějak omezoval v odchodu, smlouval atp...
V žádném případě ho to ale nezbavuje závazků ke kterým se zavázal s předešlým ISP. To že to jiní ISP neříkají a nebo jen tu část, kterou chce klient slyšet, je absolutně jejich problém. Ten OKU kód má větší a hlavní smysl na sdílení xdsl služeb, typicky cetin vs xyz provideru, kde tedy HW a infrastruktura zůstává.
Někteří pitomci si ale vložili tak, že si mohou nechat pasivní i aktivní prvky při použití OKU kódu.
midnight_man Ak sa zakaznik rozhodne odist, vybavi si vsetko u noveho ISP a Vam novy ISP posle ziadost o prenos....Zakaznik u Vas o 3+1 den konci.... Vy mu oznamite ze ide platit pokutu, musi vratit HW...ale cesta spat uz nie je.
zakaznik by mal vediet cely prenos zrusit/stornovat az do momentu jeho vykonania. teda ked mu povodny operator posle vycislenie sankcie, zakaznik da vediet novemu operatorovi ze prenos nechce, lebo velka sankcia, novy operator posle povodnemu operatorovi storno, a prenos sa neuskutocni.
cely proces prenosu je podobny ako pri prenose telefonnych cisel. panom prenosu je zakaznik, ktory o vsetkom jedna s novym operatorom, a ten zas dava vediet povodnemu operatorovi.
losexitos výklad s výpovědní lhůtou je nejasný, zatím to asi nikdo nežene k soudu, takže se pravdu jen tak nedozvíme.
imho je to jasna vec... prenos sluzby je osobitny sposob skoncenia konkretneho typu zmluvy, ulozeny zakonom. prenosom sluzby zmluva konci. vypovedna lehota sa neuplatnuje, pretoze nejde o vypoved, ale o ukoncenie z ineho zakonneho dovodu. vypovedna lehota plati vyhradne pri vypovedi. vypovedna lehota za neuplatnuje ani pri dalsich sposoboch ukoncenia, ako je odstupenie (z dovodu neplatenia, technickej nedostupnosti), pri zaniku zmluvnej strany (umrtie uzivatela), pri skonceni dohodnutej doby trvania zmluvy (zmluva na dobu urcitu), atd.
ak mas dojem ze je na tom nieco nejasne, konkretizuj..
Za mě je OKU parádní způsob jak jednoduše přejít od O2 a podobných. Dříve to znamenalo pro toho na koho byla smlouva vedená často desítky zbytečných hovorů na infolince, přemlouvání, retence, ... Dneska stačí OKU a přechod vyřeší v podstatě "jedním mailem" nový ISP.