Aha, myslel jsem, ze 1625 je hlavne na identifikaci ohybu. Obecne mi u 1550 vychazi trochu lepsi hodnoty...
Dotaz ohledne mereni optiky - vlnove delky
hanzit Na dlhe trasy su casto pouzite kable s vlaknom G652D, toto je vlakno, ktore je menej ohybne, resp je nutne dodrzat vacsi polomer, avsak pri tomto vlakne je utlm 1310 a 1550 velmi rozdielny. 1550 moze mat k dobru aj 0,1dB/km co nemusi byt zanedbatelne pri dlhych trasach...toto je prave rozdiel, ktory tiez mozes namerat pri 1310 vs 1550.
Jaky by mel byt idealni utlum dB/km...?
hanzit Treba pozriet datasheet konkretneho kabla. Kable s vlaknom G652D mavaju udavane okolo 0,3db/km pri 1310 a 0,2dB pri 1550nm. Kable s vlaknom G657A2 mavaju udavane 0,3 - 0,4 dB/km na oboch vlnovych dlzkach. Pri merani nejaky GPONov roztiahnutych na par km je utlm vlakna ta najmensia polozka, najvacie utlmy spravia logicky splitre a potom konektorove spoje.
1625nm se používá hlavně z důvodu, že má filtr a používá se na aktivním nasvíceném vlákně z druhé strany.
Ano, já mám třeba zkušenost, že jsem kdysi natáhl nějaký samsung drop a chyba byla, že že jsem to zahal za izolaci. Potom jsem se divil, proč mi WDMko(1310/1550nm) linkuje jen ze strany 1310nm. bylo to tím, že jak jsem to tahal za izolaci, tak se natáhla a potom se zase vrátila částečně zpět a tím v kabelu vznikly mikroohyby, optika se v tom poskládala jako sinusovka. Stačilo zatáhnout za vlákna, narovnat je a hned se to rozjelo.
https://www.profiber.eu/Skoleni-a-akce/ vyčleň si pár hodin plus nějakou tu kačku a zajdi na školení. Přesně takové věci se tam dozvíš.
petrbacina diky uz objednavam