Navazuji na diskuzi svařování v zimě.

Jaké jsou doporučené postupy? Typizovaně řeším M17 s dochlazovačem. Je lepší mít kompresor v autě, nebo dochlazovac venku/vevnitr atd. Resp. on je to zároveň i odlučovač. Není v zimě spíš kontraproduktivní mít dochlazovač?
Máme zkušenost, že v případě vlhkosti venku bývá zafukování problematické
Děkuji

kompresor máme v dodavce a za 5 min v prizavrene dodavce je uz zahraty na +-20stupnu takze asi tak idealni.Kopresory na kouli to maji horsi(nemaji se venku jak zahrat).dochlazovac ani odlucovac nikdy nepouzivame. Samozrejmne ze v desti nefoukame.

Ja predpokladam zafuky mezi obcemi na 2-3km, takze tam je potreba mit vychytany setup a postupy. A vim, ze to jde, a dost dulezitou roli tam hraje kompresor, dochlazovac, mazani atd. (polozena chranicka je dobre...), ale v te nizsi teplote je to problematicstejsi...

Kompresor má provozní teplotu od 5°C. Vlhkost je velký problém, dochlazovač pomůže.
    Pokud se bavíš o tom počasí co je teď, tak bych se nebál. Problém je až v těch MT vlhkost zmrzne, to pak může být venku 5°C a stejně tam budou krůpěje ledu. Už několikrát jsem se na jaře napálil.

Jak to tam může zmrznout když budu foukat lehce nad nulou treba?

Když vzduch expanduje tak se ochlazuje a může i zamrzat i když je nad nulou. Protlakáři nám v zimě nechtějí dělat protlaky s raketou, aby jim "nezamrzla".

Jinak my foukáme v každém ročním období. Když do MT tak je kompresor v dodávce. Minulý týden jsme dofoukali sestavu 5x10/8 do HDPE s kompresorem na kouli. Vše OK.

douby jo protlaky je vec jina...ale do +2 to jde vzdy i bez přihřívače.Odvod vzduchu s rakety je mnohem větší... a při nižžších teplotách může zamrznout.

kozlicek viděl jsem že měli nádobu na hadici co si dal před výfuk z kompresoru a pak hadice k raketě

dagus to bude ten ohrivac vzduchu,ale nejaký jiný druh,ale zajímvé řešení.... využití výfukových plynů.. Ja sem videl normalně spiralu a dole byl plamen co ohříval ten vzduch.

basty
            Špatně jsi mě pochopil. Psal jsem, že teď bych se toho nebál. Problém je na jaře.
            Pokud přes zimu promrzne MT tak už 5°C nestačí.

helapc jo tak... Na většině těchto tras máme cca metr hluboko... Tam by to nemělo tak promrznout...

basty a pokud ty trubky jsou jeste v chranicce tak tam uz nepromrznou a funguje tam "jakysi princip komina".

Nejsou resp. Na poli ne a v intra jak kde...

basty aha to je fakt při tom ryhovaní v poli ne,Ja teda neryhuju ale tím pádem dávám chranicky vsude.

o 2 měsíce později

V návaznosti.

"příprava k zafuku den předem"

Má někdo vyzkoušeno, zda když si trasu nachystám den dopředu, tzn. vyfouknu bordel, vycistim trubku houbičkou a následně promažu prelube a znovu houbičkou den dopředu, bude mít nějaký negativní vliv na záfuk den na to?
                  Nebo je to jedno a lze mít takto nachystané trasy na záfuk a už se pak nezdržovat v den záfuku přípravou?

Díky

o 6 dní později

vycistit trubku den predem ano, mazat ? to je podle me nesmysl

jednak tam nekde muze zatejkat a jednak je treba to namazat pred zafukem. nejlip pouzit primazavaci hlavu a neresit mazani molitanem ale rovnou mazani kabelu pri zafuku :-)

o 6 dní později

Dobrý den všem, hledám někoho, kdo by mi mohl zafukovát mikrokabely( 20 km) a svazky trubiček 3/10 +4/7 a 10/7 (2,5 km) vedle Brna.
                  Zavolejte prosím +420 774 149 211

📡 Telekomunikace.cz