• WirelessWIFI
  • O2 Smart box - nastavení pevného kanálu v 5 GHz

Zdravím uživatele místního fóra, 😊
mám k vám netradiční dotaz - nezkoušel někdo prosím korektně nastavit 5 GHz rádio na de*ilním O2 Smart Boxu? Ten předraženej krám od O2 mě od souseda fakt strašně zlobí, neb zasírá šířku pásma na 160 MHz a vždy když v něm 5 GHz rádio korektně nastavím, tak během 1 dne si zas mele svou a přeladí se na úplný nesmysl. 🤦Soused je svolný mě k tomu krámu pustit, ovšem nemůžu si dovolit testovat proč se to děje a potřeboval bych k němu jít už „na jistotu“. Už teď je mi to blbý, protože tam jdu potřetí během 14 dnů. Povypínal jsem na rádiu podle mě cokoliv, co by to mohlo způsobovat - od Wi-Fi Boosteru po všemožný O2 srágory rádoby skenování bytu, různé automatiky volení kanálů apod. a stejně mi to bylo prdlajs platný. Napadá mě snad už jen aktivní DFS, které na tom šmejdu asi nejde vypnout, takže zkusit zvolit channel od 36 do 48?

Neřešil prosím někdo?

Děkuji.

martin63 Myslim si, ze je to naschval, boj O2 s konkurenci ... K cemu tam ma 160MHz (cca 1Gbps) kdyz takovou rychlost stejne nema 😃 Proste jen zasirani pasma, protoze jim to nevadi, oni maji privod jinak ...
    je to videt vsude mozne ...

iTomB Zdravím do PegasNetu. 😁 Jo, to mi taky napadlo. Ovšem šířka kanálu i frekvence jde ručně změnit (třeba na 20 MHz nebo 40 MHz + nějaká rozumná nezarušená frekvence - tedy předpokládám, že nějakou logiku, aby se to udrželo, to mít snad musí). Ovšem během následujícího dne se to zas vrátí do starých kolejí na šířku pásma 160 MHz + náhodná frekvence. V bytovce, když ti něco takového svítí přímo nad hlavou, tak je to skutečně peklo. ☹️ 2.4 GHz nic takového nedělá... tam co nastavím, tak bez změny zůstane. Tedy přikláním se k teorii, že když v O2 Zm_d Boxu nastavím indoor frekvenci bez DFS, tak to tak snad zůstane. Ale chtěl jsem se zde pro sichr přeci jen optat, zda to zde někdo náhodou neřešil... přeci jen tenhle O2 Zm_d Box musí s tímto úžasným chováním otravovat život spoustě lidem a ne jen mně. Zvláště, když to O2 cpe skoro do každé domácnosti. 🤷🏻‍♂️

a v čem to vadí? To že to svítí ve 160MHz neznamená že se skutečně 160MHz používá. Navíc je to 5GHz tak o co jde?

hapi Bohužel to opravdu vadí. Když to takhle „krásně“ svítí, tak se nám odpojují klienti jak z mého AP, tak i ze sousedovo AP (byť jemu teda bohužel mnohem míň než mně). Je to dáno tím, že se ty APčka v 5 GHz naskenují signálem okolo -43 dBm, což je opravdu hodně... ostatně dělí je bohužel jen strop. Pokud O2 Zm_d Boxu uhnu, tak mám chvíli klid. Ovšem jen do doby, než se to zase během dne přeladí.

martin63 Nebyl by svolný k tomu ten krám prodat a vyměnit to za něco normálního? I kdybys mu na to měl přispět, asi to bude nejlepší řešení...

jcltm O tom bohužel nemůže padnout ani slovo... ☹️ a nedivím se mu, když za ten O2 krám zaplatili okolo 4600,- Kč. On tenhle O2 krám moc dobře cílí na BFU, protože je to přece krásnej modem a nic lepšího není. 😁 Design úžasnej - pěkná krabice, která ukazuje počasí, hodiny a datum. To žádnej jinej modem neumí. 🤷🏻‍♂️

martin63 To je zvláštní, opravdu za to může ten Sh1tBox?

Ale když jsem to tehdá konfil u známého, tak při nastavení 2412 MHz / 20MHz a 5180 MHz / 40 MHz si to ty frekvence drželo furt. Jak je to teď, to nevím, on už ho nemá a mohli mezi tím něco rozbít ve FW. Tehdá to takhle ale fungovalo.

martin63 Design úžasnej - pěkná krabice, která ukazuje počasí, hodiny a datum.

A kvalita alá Ali. Kov použitý na šasi má tloušťku spíš jako alobal než jako plech...

m4rk3J Před hodinou jsem tam vpálil indoor frekvenci 5220 MHz/40 MHz (takže pokud to má nějak implementovaný DFS, tak by to nemělo dělat bordel). Zatím to drží a výpadky rádia na obou stranách ustaly... stejně jako převčírem, když to ještě drželo tak jak jsem to původně nakonfil. Uvidíme za pár dnů.

📡 Telekomunikace.cz