gemb Přesně tak. Dva zájemce o radomy již mám, až bude hotovo, klidně mohu vyrábět dál. Kdo bude chtít, ozvěte se mi do PM.

jcltm jo takhle. u nekterych anten takhle jak pises asi jo. to nebude pripad k 3D tisku na tenhle sektor

defender Horn není parabola. Límce se dávají na obyčejné paraboly.

• Upraveno

Mohu vytisknout, není problém 2x bambulab x1, materiál dle potřeby. Kuthá Hora.

• Upraveno

Jak jsem již psal v první reakci, mohu nabídnout tisk na Prusa MK4, vhodný UV odolný materiál mám skladem (kvalitní bílé PETG). Tisknu na hladkém tiskovém plátu (sice se tím plát rychle ničí, ale povrch radomu bude hladký). Doprava Zásilkovnou za 79 Kč. Modely mám přegenerovány ve vyšší kvalitě (nejsou vidět polygony jako v exportu od RFE). Kdo by měl zájem, napište mi PM, pošlu na kolik vychází kus pro každou z velikostí. Příští týden mám tiskárnu zatím volnou.

Zdar, na kolik cca vychází kus?

Trnec Pošli mi PM.

Nevím, proč tajit ceny.
      Mě to vychází takto (doklad samozřejmostí). Materiál PETG, který není 100% UV odolný a tím nemyslím, že můj petg není UV odolný a výše zmíněný petg UV odolný je. PETG prstě není UV odolný viz třeba https://help.prusa3d.com/cs/materials
      Je samozřejmě otázka jak dlouho to vydrží a na to žádné studie nejsou.
      30st 525,-
      40st 510,-
      50st 340,-
      60st 320,-
      70st 240,-
      80st 260,-
      90st 220,-

Nebo materiál ASA, který je vysoce UV odolný
      30st 600,-
      40st 590,-
      50st 340,-
      60st 390,-
      70st 280,-
      80st 300,-
      90st 260,-

• Upraveno

hafieror Kvalitní bílé PETG mám venku přes 5 let a je naprosto v pořádku. Nástřik lakem ve spreji s UV filtrem může životnost dále prodloužit. 100% UV odolný není žádný plast, jde o to jak dlouho to venku vydrží, což závisí na míře UV odolnosti. ASA také není 100% UV odolný materiál, jen má vyšší UV odolnost. PETG má také udávanou vyšší UV odolnost a z mých zkušeností venku v bílém provedení bez problémů vydrží. PETG je o něco levnější a lépe se tiskne. A je jedním z materiálů doporučovaných pro tisk v manuálu od RFE.

Ty ceny jsou pro jakou výplň? Je v tom tisk na hladké podložce která se velkými plochami PETG rychle likviduje? Mně to vychází se 70% výplní co doporučuje RFE trochu dráž, s menší výplní o něco levněji. Tisknu na MK4S.
        Bez těchto informací je cena neporovnatelná.

Z ASA netisknu, při tisku se uvolňují látky které není zrovna zdravé dýchat a pro tiskárnu bohužel nemám oddělené větrané prostory. U těchhle velkých ploch bych se obával u ASA warpingu, který není u PETG takový problém (ani jeden z radomů co jsem zatím vytiskl se na krajích neodlepil).

Kdo psal ten dokument RFE evidentně viděl 3d tisk poprvé v životě, protože jinak by nemohl napsat na venek ABS, výplň 70-100% aniž by uvedl počet vrstev a perimetrů, kdy už jejich hodnota výplně je vyloženě plýtvání filamentem. Počítáno to je pro výplň 50% a 4vrstvy a perimetry a i tak je ta výplň zbytečně moc.

• Upraveno

hafieror V tom okamžiku se na cenách +- shodneme, mně to vyšlo takto jen o trochu levněji. První kusy jsem tiskl i kalkuloval s těmi 70 % výplně co RFE doporučovalo, na závadu to rozhodně není a mechanicky je to pevnější. Ten límec přece jen drží celý kryt pohromadě. IMHO ale stačí opravdu podstatně menší výplň.

ABS je na venek samozřejmě nesmysl, tam je UV odolnost nic moc. Navíc se dost špatně tiskne, zvlášť na takové ploše.

Co se týče dalšího nastavení, předpokládám, že počítali s defaultními hodnotami PrusaSliceru tam kde to neuvedli. Za mě stačí bohatě i ty defaultní dva perimetry, zvlášť pokud se tiskne větší tryskou (tyhle větší díly tisknu 0,6mm highflow tryskou, což samo o sobě velmi znatelně zvyšuje pevnost). Plocha radomu je vždy plná i v defaultním nastavení, tam těch vrstev zas tolik není (celkem 5 při vrstvě 0,2 mm).

📡 Telekomunikace.cz