• Události
  • Vigvam 22. ledna 2025 / Setkání ISPíků u Kolína se CyberTruckem

Super diagnostika i řešení. FreeGPT vypadá dobře 👍

Tak tedy kolega okoun zaválel...takhle jsem ani netušil, že podrobně to vypíše
v konfiguraci je paměti 16GB pro SQL je 8GB paměti...innodb_buffer

ten nárůst zatížení je mi jasný, prostě se to kousne na základě krátkého a dobře vymyšleného útoku...te´d jak mu předejít, naposledy to bylo 8:55 předtím o dva dny dříve 3:40...

že by na MikroTik před tím, max 200 https spojení k webu s shopem ?? aby se to vůbe cnedostalo na ten server a poradil si s tím už MikroTik ?

Kryštofe díky, bylo to fajn, jen by to chtělo nějak naladit pití během dne - stačila by voda/sifon.

Zdravím, taky chci poděkovat za super den!
Ta poslední (Vaše) přednáška neproběhla, bylo by možné zveřejnit alespoň slide? Díky

• Upraveno

Jj, líbilo. Samozřejmě ne od začátku do konce. Ale mělo to velmi světlé okamžiky:

• Štěpán Beneš
    -TP-link
    -Ruijie

Tragické selhání:
-GIA
-VNICTP
-CTU diskuze

K té druhé části se raději rozepíšu, protože přesně tato pasáž patří k těm, kvůli kterým nejezdím na společně akce v CR, ačkoliv tam potkám spousty známých tváří.

Prvně blok GIA - důležité informace, opravdu: DŮLEŽITÉ, ale blok 20 minut je absolutně nevhodný a pokud se do něho přednášející nevejde, nemá ho vůbec smysl ani zahajovat. Na normálních konferencích to funguje tak, že jsou prvně mezi bloky 5 minutové organizační intervaly pro přípravu prezentační techniky a druze, jsou pokutování za každou vteřinu překročení intervalu. Pokud se mohou připravit rychleji, mají čas organizačního intervalu pro sebe. Konference by neměla být místo, kde jsou přednášejí jedinci, kteří se neumí udržet na úzdě. Ať již ze strany přednášejících tak i diskutujících. Lze prominout 10 vteřinové finální slovo, ale aby někdo přepálil o 12 minut! Je to absolutní bezohlednost a především to přináší pochybnosti o samotném přednášejícím a o jeho základních lidských kvalitách.
Samotný blok je minimálně na 2 hodinovou introdukci pro zainteresované a měl být součástí samostatného a odděleného workshopu, protože se jedná o reparát Českým Telekomunikačním Úřadem zkurveného zákona 194/2017 sb. pro usnadnění výstavby vysokorychlostních sítí el. komunikací. Osobně jsem podával první 2 žaloby na rozhodnutí ČTÚ v rámci tohoto zákona a obě skončily u nejvyššího správního soudu, protože se nakonec hádal správní soud a ČTÚ o věcné příslušnosti a my jsme si obě kauzy již vyřešili dávno mimo a sami. Novela bude naštěstí čistou transpozicí, takže se problémy budou moci řešit prostřednictví EK, pokud se náš nemilý NRA bude cukat (vyzkoušeno, zkalibrováno - funguje a velmi dobře)
Jenom pro upřesnění, na jiné akci se tomuto nařízení EP a EC věnoval blok 3 x 2 hodiny a hodina na dotazy a připomínky.

Dále VNICTP..
Další skoro půhodinový blok místo 20 minut, naprosto o ničem. Jako pane Magistře, okomentovat něco slovy mám na to 7,5 minuty a potom tam stravit minut 26.. Navrhvanou novelu ZEK si může každý sám přečíst za 10 minut, jedná se jenom o tzv technickou novelizaci a nepřináší v podstatě žádné změnya bavit se o tom co tam není, no nevím. Další už v roce 2025 jednoduše nedáme. Pan Magistr nás klidně mohl na KoKoDS pozvat v rámci těch 7 minut a materiály nasdílet na webu, pokud se někdo nechce hrabat ve sněmovních tiscích. Opět, takovou neprofesionalitu od člověka, který se pořádáním konferencí v podstatě živí, politováníhodné.

Zde bych ale uvedl ještě jednu věc, která mě nemile překvapila. V rámci přednášky paní ing. Hankiewiczové se pan Magistr naprosto neomaleně zapojil do debaty tím, že si vzal slovo (větší buranství jenom těžko pohledáš) a začal tam svůj výklad na téma omezení dostupnosti obsahu chráněného autorskými právy ačkoliv se na to nikdo nezeptal. Dotaz byl směřovaný na něco úplně jiného a tím bylo zda-li s T-Mobile bylo zahájeno řízení ohledně porušení síťové neutrality, protože obecným soudem bylo sděleno, že omezení provozu v jisté věci bylo zavedeno nezákonně a rozhodnutí bylo potvrzeno i odvolacím soudem a T-Mobile se dopustil naprosto cíleně a vědomě absolutního telekomunikačního hříchu a tím je porušení síťové neutrality. Jestli to byl krycí manevr, nebo jestli to bylo pouze neumětelství autora, nevím. Napadá mě jediná paralela a to z filmu Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách v pasáži, jak Dr. Mráček vylézá z vody mokrý a je okomentován panem Wassermannem: Já jsem byl jaksi upozorněn na to, že nejste jaksi na úrovni..

Díky předešlému se diskuzi po legislativním bloku dostalo cca 5 minut, ve kterém paní inženýrka předvedla monolog a celý jej věnovala tématu, ve kterém přirovnala poskytování internetu k prodeji cukru a z celého pouze vyvstala podstata celého sběru ESD. Je smutné konstatování, že ani úředníci sami nevědí co vlastně chtějí. Po tomto výkonu měla následovat poslední pasáž a to bylo dožadované defilé rajčat a vajec, protože to působilo natolik absurdně, že nebylo co dodat. V diskuzi nebyl zodpovězený jediný dotaz.
Bohužel blok skutečného pořadatele zůstal vyčerpaný předešlým výkonem a to mě dost mrzelo, protože to byl mimo čistě reklamních a legislativních částí jediný praktický, na který nedošlo..

Taky bych chtěl poděkovat za zorganizování akce, akorát by možná příště stálo za informaci do programu, že nějaký blok je čistě komerční - od přednášky "Dvoufaktorová VPN na MikroTiku ?? Pushovat routy směrem ke klientovi ? No problem" jsem čekal nějaké tipy ke konfiguraci MK, které ještě neznám. Ale dozvěděl jsem se, že to s Mikrotikem má společného akorát to, že se k němu ten Wireguard připojuje s pomocí placeného produktu nějaké třetí strany. Jako v korporátu s tím problém nejspíš nemám, ale téma samotné pro mě bylo zklamáním.
A souhlasím s tím, že blok od TP-Linku byl dobrej a paní Hankiewiczová z ČTÚ byla úplně marná. Její interpretace "disponibilní přípojky" byla o vesmíry daleko od skutečného fungování ISP. Ona vůbec nepochopila (nebo spíš nechtěla chápat) jak to vypadá reálně v terénu, neustále se oháněla nařízeními BERECu a tak jediné co jsem si z jejího vyprávění odnesl je, že data pro ESD si máme dál v podstatě random vycucávat z prstu, nebo věštit z křišťálové koule, akorát to příští rok musíme mít cca podobně, bez nějakých velkých odchylek...

Ale ta paní z ČTÚ co mluvila jako první (jméno už jsem zapomněl) byla dobrá - pokud skutečně orgán dodělá rozumné webové rozhraní k vymáhání dlužných pohledávek za služby a zařízení a správní poplatek bude 200 Kč za jedno správní rozhodnutí (při částkách do 5000 Kč), tak to bude skutečná bomba. A budu vážně zvědavý, jestli to vydání správního rozhodnutí stihnou třeba během roku, jak slibovala.
Jinak některý z řečníků od ČTÚ sliboval, že jejich prezentace dají organizátorovi k dispozici pro hromadné rozeslání - měl bych zájem, protože na jednom z těch slidů bylo hezky naformulováno, jak mám vypadat oznámení na www stránkách o zřízení kontaktního místa k nařízení DSA

pelirob Jinak některý z řečníků od ČTÚ sliboval, že jejich prezentace dají organizátorovi k dispozici pro hromadné rozeslání - měl bych zájem, protože na jednom z těch slidů bylo hezky naformulováno, jak mám vypadat oznámení na www stránkách o zřízení kontaktního místa k nařízení DSA

Pokud by to nedopadlo s tou prezentací, tak mám z toho nějaké foto. Sice kvalita nic moc, ale přečíst se to dalo, když jsem to dnes opisoval...

📡 Telekomunikace.cz