Nemáte někdo tip na powerline s poečkem, nejlépe aby byla průchozí, co se 230v týče? 802.3at nebo 48v pasiv. Je potřeba zřetězit alespoň 5 kusů. Z estetických důvodů klient nechce kabeláž a je třeba rozšířit síť o APčka Omady. Zásuvek je žalostně málo, ale jsou v mědi, nechceme zabít dvoujzásuvku kombem powerline + poe zdroj.
Tip na powerline s POE
powerline=shit
zakazník nechce kabely=shit
zakladáte si jen na průsery.
- Upraveno
hmm, a nebude spolehlivější a rychlejší nějaký MESH po wifinách? I kdyby se mělo kupovat nějaké co mají 3 wifiny v sobě tak to vyjde levněji než kvalitní AP + Powerline. Nějaká deca to docela zvládají, U omady nevím jestli mesh mají když není přívod kabelem.
Akorát vím že toto řešení je mnohdy dražší, pomalejší, méně spolehlivé a víc to žere.
Když jdu po někom vytahovat nefunkční powerline, je pak radši za spolehlive řešení a prekousne i lištu v ložnici.
Hold asi potřebujete i peníze ze servisu...jinak by jste zákazníkovi řekli že takto prostě ne a nejedete hledat bastl na forum
- Upraveno
tom_sek
Kdy jste naposledy použil powerline a sledoval jejich spolehlivost?
My od toho potřebuje odhadem max 10-20 Mbps, protože se jedná o prostory bez signálu (sklep), takže pro ty lidové instagramy a fejsbůčky a poslání nějaké zprávy přes messenger. Stahovat internety tam nikdo nebude a servery tam také nebudou.
Jediný problém s powerline, který jsem kdy musel řešit, byl ten, že jsme nevěděli, že klient má powerline a po dlouhé dovolené, kdy vypnul elektřinu, se mu odpárovaly.
Powerline je fajn, když to funguje. Bohužel často to funguje bídně, hlavně na nekvalitní elektroinstalaci.
Když se zadaří, tak to jede krásně, u známého to mám jako propoj mezi barákem a zahradou a vytíží to 250 Mbps VDSL, což stačí. Jinde mi to zas jelo pár Mbps a nebo vůbec. Je to duchařina. Když už si to někdo nutil, tak jsem to předával pod podmínkou, že negarantuji nic
Devolo třeba fungovalo tragicky, vyměnilo se to za čínský TP-Link a od té doby s tím nebyl problém.
Dají se pořídit adaptéry s průchozí zásuvkou, do toho se pak dá něco zapojit.
Nemám osobní zkušenost, ale dalo by se využít asi toto:
https://www.tp-link.com/cz/home-networking/deco/deco-p9/
https://www.tp-link.com/cz/home-networking/deco/deco-px50/
Sice to není OMADA, ale mělo by to splnit účel.
- Upraveno
to px50 vypadá nadějně, to asi pán chtěl. Ale ty kecy ostatních okolo ... asi máte všichni spoustu volného času.
martas Díky, to vypadá zajímavě, stojí za zvážení, protože by to asi i cenově vycházelo o trochu lépe než powerline + APcko.
K Deco mám lehkou nedůvěru, protože jsem s ním strávil x hodin, kdy se rozhodly jednotky, že se spojí jak po ethernetu tak po bezdrátu a vytvořily si asi nějakou smyčku. Na podpoře mi řekli, že to rozhodně není možné, byť jsem to dokázal několikrát replikovat. Jejich appka si občas taky reportuje zrovna co si vymyslí a neodpovídá realitě, ale poslední rok dva už o nich nevím, takže asi updaty pomohly.
Deco nasazeno, klasické problémy, kdy nastavování probíhá přes cloud někde v číně, ale po pár rebootech se všechno chytlo a nastavilo jak mělo. (např. nešlo změnit ssid a heslo, až po rebootu a podobné drobnosti)
Rychlost na 5Ghz na jednotce, která byla dva skoky přes 230v dosahovala okolo 500 Mbps, což byl limit přívodní linky.
Pro lowcost řešení můžu asi doporučit, ale rozhodně je potřeba přednastavit někdo v klidu v kanclu a ne on-site, protože občas je potřeba pro přidání nové jednotky 2x-3x ji restartovat, než se rozhodne, že se doopravdy vidí.