gemb a ako to preukazuju elektrikari, plynari a pod ? S tymto systemom sa stretava clovek casto...nikdy som sa nadtym nezamyslal, je mi to jedno, pravnik to riesil, namiestky neboli. V nasom pripade si aj tak tuto identitu overime, pri montazi - ci ti sedi meno, adresa, tel cislo a r.c. Mail sa zasa overi tym, ze tam pride zmluva, podpise ju klient v kombinacii s klucom a nasledne na ten mail idu faktury, ktore plati. V pripade predlzovania zmluvy uz vychadzas z toho existujuceho zakaznika.
V pripade sudny sporov maju fyzicke osoby vzdy len vyhody, sudit s koncakom, ktory plati 15€ sa neoplati, strata casu a penez a to plati vseobecne.
Pozeram sa na to z toho hladiska, ze je povinnostou poskytovatela el.kom.sluzieb overit identitu uzivatela a mat s nim pisomnu zmluvu. (Podotykam, ze hovorime o situacii v SR, pravna uprava v CR moze byt odlisna a podrobne ju nepoznam.)
To ako to riesia plynari a elektrikari mi je jedno, pretoze oni neuzatvaraju zmluvy podla zakona o el.komunikaciach, a nemozeme porovnavat hrusky s jablkami. Na telco sa viazu osobitne povinnosti, napr sucinnost osobitnym zlozkam statu ohladom oznamenia identity, alebo napr. vykonanie odpocuvania. (Elektrinu ani plyn odpocuvat netreba a ani ich predajcovia nemaju taketo osobitne povinnosti.) Tiez mame v telco dalsie prava a s nimi suvisiace povinnosti, ako napr. prenos cisla ci prenos internetu, kde je tiez velmi dolezite, ci kona skutocne ta osoba, ktora je na papieri, alebo niekto iny, a dokazne bremeno ohladom overenia identity je v pripde problemu na poskytovatelovi. Nechcel by som organu statu vysvetlovat, ze som udaje ucastnika neoveril poriadne, lebo ich neoveruju poriadne ani plynari alebo predajcovia na trznici.
Podla mojho nazoru poslanie zmluvy na email neoveruje identitu osoby, lebo email si v cudzom mene moze vytvorit hocikto a taktiez moze byt schraka hacknuta, zo strany providera sa tymto neda preukazat identita osoby na druhej strane. Podobne aj zaslanie SMS, nepreukazuje identitu osoby, telefon mohol mat v rom case v ruke niekto iny.
Viem ze na overenie identity urcite vyhovuje kvalifikovany elektronicky podpis. A viem si predstavit ze moze vyhoviet postup, ked clovek pred mobilom ukaze obciansky preukaz a musi spravit nejake fotky a ukony, ktorymi vytvori dokazy, ze skutocne je na druhej strane ten, kto je aj na tom preukaze.