• Ostatní
  • Technické řešení elektronicky uzavíraných smluv

Jak technicky řešíte smlouvy, uzavírané na dálku?
Ideálně: klient si stáhne appku do mobilu (případně si otevře webovou aplikaci), od nás dostane odkaz na dokument, ten se mu v appce zobrazí, pročte si ho, dole udělá prstem klikyhák (nebo na monitoru podpis myší) a ťukne na tlačíko "Odeslat podepsanou smlouvu".
Co na tohle použít?
Díky

Cf Control 🙂

Mame vlastny system - vytvori sa elektronicka zmluva - nahlad v pdf. Tento pdf je nasledne zasifrovany a zaslany mailom zakaznikovi. Zakaznikovi pride sifrovaci kluc sms kou, skontroluje si zmluvu a ked suhlasy, opat sifrovacim klucom zmluvu podpise prilozenym linkom, ktory ho navedie na podpis. Po podpise sa nam dana zmluva automaticky nahodi ako status podpisana zakaznikom, sifrovacim klucom dna x.y
Rovnako to riesia aj ine institucie, napr banky, elektrikari, plynari a pod.
Druha moznost je vytvorenu zmluvu podpisovat na tablete, elektronicky a priamo technikovi aj to je cesta.

gemb Mame vlastny system - vytvori sa elektronicka zmluva - nahlad v pdf. Tento pdf je nasledne zasifrovany a zaslany mailom zakaznikovi. Zakaznikovi pride sifrovaci kluc sms kou, skontroluje si zmluvu a ked suhlasy, opat sifrovacim klucom zmluvu podpise prilozenym linkom, ktory ho navedie na podpis. Po podpise sa nam dana zmluva automaticky nahodi ako status podpisana zakaznikom, sifrovacim klucom dna x.y
    Rovnako to riesia aj ine institucie, napr banky, elektrikari, plynari a pod.

zaujimalo by ma preukazovanie overenia identity osoby v pripade pravneho sporu...

• gemb replied to this.
      • Upraveno

pixall a ako to preukazuju elektrikari, plynari a pod ? S tymto systemom sa stretava clovek casto...nikdy som sa nadtym nezamyslal, je mi to jedno, pravnik to riesil, namiestky neboli. V nasom pripade si aj tak tuto identitu overime, pri montazi - ci ti sedi meno, adresa, tel cislo a r.c. Mail sa zasa overi tym, ze tam pride zmluva, podpise ju klient v kombinacii s klucom a nasledne na ten mail idu faktury, ktore plati. V pripade predlzovania zmluvy uz vychadzas z toho existujuceho zakaznika.
      V pripade sudny sporov maju fyzicke osoby vzdy len vyhody, sudit s koncakom, ktory plati 15€ sa neoplati, strata casu a penez a to plati vseobecne.

• Upraveno

máme svůj systém na míru, cf kontrol fajn, ale asi není třeba.
        rád bych něco s tím mobilem, tam jsem to v nějaké instituci právě viděl, člověk dal prstem parafu, ťukl na odeslat a bylo. Dokument se nedal měnit apod., jako uživatel jsem mohl jen podepsat. Ideální stav.

prvním zaplacením paušálu stvrzuje VOP. ČTU s tím souhlasí.

• Upraveno

gemb a ako to preukazuju elektrikari, plynari a pod ? S tymto systemom sa stretava clovek casto...nikdy som sa nadtym nezamyslal, je mi to jedno, pravnik to riesil, namiestky neboli. V nasom pripade si aj tak tuto identitu overime, pri montazi - ci ti sedi meno, adresa, tel cislo a r.c. Mail sa zasa overi tym, ze tam pride zmluva, podpise ju klient v kombinacii s klucom a nasledne na ten mail idu faktury, ktore plati. V pripade predlzovania zmluvy uz vychadzas z toho existujuceho zakaznika.
            V pripade sudny sporov maju fyzicke osoby vzdy len vyhody, sudit s koncakom, ktory plati 15€ sa neoplati, strata casu a penez a to plati vseobecne.

Pozeram sa na to z toho hladiska, ze je povinnostou poskytovatela el.kom.sluzieb overit identitu uzivatela a mat s nim pisomnu zmluvu. (Podotykam, ze hovorime o situacii v SR, pravna uprava v CR moze byt odlisna a podrobne ju nepoznam.)
            To ako to riesia plynari a elektrikari mi je jedno, pretoze oni neuzatvaraju zmluvy podla zakona o el.komunikaciach, a nemozeme porovnavat hrusky s jablkami. Na telco sa viazu osobitne povinnosti, napr sucinnost osobitnym zlozkam statu ohladom oznamenia identity, alebo napr. vykonanie odpocuvania. (Elektrinu ani plyn odpocuvat netreba a ani ich predajcovia nemaju taketo osobitne povinnosti.) Tiez mame v telco dalsie prava a s nimi suvisiace povinnosti, ako napr. prenos cisla ci prenos internetu, kde je tiez velmi dolezite, ci kona skutocne ta osoba, ktora je na papieri, alebo niekto iny, a dokazne bremeno ohladom overenia identity je v pripde problemu na poskytovatelovi. Nechcel by som organu statu vysvetlovat, ze som udaje ucastnika neoveril poriadne, lebo ich neoveruju poriadne ani plynari alebo predajcovia na trznici.

Podla mojho nazoru poslanie zmluvy na email neoveruje identitu osoby, lebo email si v cudzom mene moze vytvorit hocikto a taktiez moze byt schraka hacknuta, zo strany providera sa tymto neda preukazat identita osoby na druhej strane. Podobne aj zaslanie SMS, nepreukazuje identitu osoby, telefon mohol mat v rom case v ruke niekto iny.
            Viem ze na overenie identity urcite vyhovuje kvalifikovany elektronicky podpis. A viem si predstavit ze moze vyhoviet postup, ked clovek pred mobilom ukaze obciansky preukaz a musi spravit nejake fotky a ukony, ktorymi vytvori dokazy, ze skutocne je na druhej strane ten, kto je aj na tom preukaze.

• gemb replied to this.
              • Upraveno

hapi nemohl bys hapi prosim prosim poslat někam nějaký řízení, kde to čtu rozhodli? Mně to uznat nechtějí.

pixall a mobilkari na slovensku to robia ako? Elektronicky podpis niekde na tablete pod dohladom zamestnanca - technik / kancelaria je sice pekny, da sa to aplikovat pri novej montazi ale co predlzenie zmluv? Nikto nebude chodit na elektronicky podpis niekde na sidlo firmy...a co som cital vyssie, ak som spravne pochopil, stahovat nejaku app a do toho sa podpisovat, tam tiez neoveris identitu, ze....

Skylink zmluvu na dialku overuje nejako cez sms (akciovy satelitny set za euro). Nejak som sa o to nezaujimal tak neviem podrobnosti, ale viem ze to tak funguje. Predpokladam ze zaplatenie pausalu (z bankoveho uctu) a overenie cez sms dostatocne preukazuje identitu.

• gemb replied to this.

coitus ked sa nadtym ale hlbkovo zamyslime, tak ako to nasmeroval pixall tak ma to logiku, ze da sa to pri splneni viacerych veci jednoducho oebat...
                Ak by sa stal taky vystrelok, ze niekto zalozi zmluvu, na vymysleny (novy) mail a zaroven nove cislo. Nadiktuje vsetky udaje na suseda - meno, adresu to bude vediet, rodne cislo aj cislo OP si moze vymysliet. Overi sa to telefonom a ak to bude podmienene zaplatenim prvej platby, to mozem spravit a potom prestat platit 😃 zmluva na suseda, ten o tom ani nevie, mail a cislo zrusim a dovi 😃

tak nejak.

co sa tyka skylinku a jeho satelitnej TV, prave na takuto sluzbu sa klucove osobitne povinnosti nevztahuju (netreba odpocuvat klienta ktory pozera satelit, ani nema pravo na prenos identifikatorov alebo sluzby k inemu poskytovatelovi).

ziaden mobily operator mi nikdy nedal sluzbu bez toho, aby ma jeho pracovnik riadne overil.

ked uz je zmluva uzavreta, jej zmena alebo doplnenie dalsich sluzieb je ina vec. ked som overil identitu uzivatela a uzavrel som s nim zmluvu v zmysle, ze niektore jej upravy nevyzaduju pisomny dodatok k zmluve, tak mozem v tom dohodnutom rozsahu menit zmluvu aj bez pisomneho dodatku.

ale ak nemam zmluvu riadne uzavretu (lebo namiesto skutocnej osoby konal niekto, kto sa za osobu vydava), tak cely vztah stoji na vode, aj jeho nasledne zmeny.

svestka Napsali jsme si vlastní webovou aplikaci. Z dat formuláře který vyplníš se pošle zákazníkovi email s navrhem smlouvy v pdf, s kodem a odkazem. Zakaznik zkopiruje kod a otevře odkaz, tam vloží kod a je hotovo. Tím pádem zákazník nemá nijak možnost manipulovat se smlovou a zaroven se tak potvrzuje přes email. Tohle jde tedy celé dělat vzdáleně. Pro případ absence emailu jsme si udělali i možnost podepsat to do našeho mobilu rukou (tahle možnost je tedy pouze na místě).

Kazdy kto mal čo dočinenia s dožiadanim IP a osob ..pre trestne stihanie (zo strany kriminalnej policie) chápe, že podpísaná zmluva s občianskym a pod. je nutnosť. Však to môžu byť extrémne závažné trestné činy, a vy čo poviete? No viete.....ja neviem na koho to je alebo kto to je....Už to že sa neloguje vnutorna prevadzka je troška problem 🙂

Nehnevajte sa ale Telekom tu podpisuje zmluvy zo zakaznikom na ulici a vy tu riesite ci zakaznik bude stvarat zavazne trestne ciny. Ked hladas sposob ako sa to neda, tak ho urcite najdes. Zakladal som zopar uctov v zahranicnych bankach na dialku a dostal som k nim aj platobnu kartu. Tu je riziko podvodu nasobne vacsie ako zakaznik ktory sa pripaja k internetu na stalej adrese.

• rsaf replied to this.

coitus Ale tady jde především o to, aby nás v tom ČTÚ při kontrole "nevymáchalo".

📡 Telekomunikace.cz