• Wireless
  • Pouzitie klasickej anteny na ap pre viacero klientov

Doteraz som pouzival na ap len sektorove anteny popripade smerove ale len na bod-bod spojenie. Rozmyslal som nad pouzitim panelovej anteny ako ap v 5GHz, na pripojenie viacerych klientov. Len neviem ci to je dobry napad? Pricom klienti by boli vo vyzarovacom uhle anteny, napr. tato, ktora by mi uplne stacila:

http://www.alza.sk/panelova-antena-ta-pan-d84204.htm

bolo by to na vzdialenost max. 600m

no pěkně, už to začíná, proč začínáš věšet klienty na 5,8 sektor?.... za chvíli to dopadne tak, že bude ve vzduchu takový bordel jako je dnes na 2,4.

Být tebou tak si klienty pověs na 2,4 a pětkové pásmo si nech na bod-bod.

Je to velice jednoduché, pak už nemáme kam utéct v bez. pásmu, pak už zbývá jen placené. Doteď se každý s nás snaží si udělat bod bod na 5,8 a to většinou na parabolách ve V +H polarizaci.

Ostatně je to jen na tobě jak se zachováš, je to jen můj názor.

Když jsem před 5 lety začínal, tak jsem u nás ve vzduchu na 2,4 byl sám.... a dnes ? Na jenom sektoru lehce naskenuji i 30 sítí, na nějaké čtu lidi serou, pálí o 100šest a hádej s na vesnici se sousedem.... to jen tak na okraj.

Nevim od kud jsi, ale u nás více jak 2 roky máme "dobráky", kteří klienty připojují na 5,7GHz všesměr, samořejmě na max. 200m a to s min. 25dBm sejtem a naplný výkon s 350mW kartou a více. Je to super. Bez optiky a jiných "drátových" technogii si tu neškrtnem a hlavně!!!: všichni v okolí již vědí, že bezdrát je levný (nabízej 5M za pár kaček, to přeci 5G umí :) ) ale značně nespolehlivý a tak tu začíná vyhrávat ADSL a UPC. Upřímně se ani nedivím :(. "A TO SE VYPLATÍ"

Omlouvám se za Off topic ale "značně mě to tíží".

K tvé otázce: "sektor" je správně, ale volil bych jinou anténu. Toto není sektor. Záleží hodně na terénu ale vyplatí se něco s větším poměrem H ku V, něco jako http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=84

Doteraz som pouzival na ap len sektorove anteny popripade smerove ale len na bod-bod spojenie. Rozmyslal som nad pouzitim panelovej anteny ako ap v 5GHz, na pripojenie viacerych klientov. Len neviem ci to je dobry napad? Pricom klienti by boli vo vyzarovacom uhle anteny, napr. tato, ktora by mi uplne stacila:

:)

Je vlastne nejaka moznost ako overit ci urcity bod dodrziava vyziareny vykon, asi jedine zavolat telekomunikacny urad, a ti aj tak navstevu musia dopredu ohlasit, takze neni problem znizit vykon predtym ako pridu, ci sa mylim?

PS: myslim si ze 5GHz sa da zarusit, ale isto nie ako 2.4GHz, uz len mnozstvo cistych kanalov ktore je pri 2 len 3. A tiez si myslim ze je to hlavne o dodrziavani vyziareneho vykonu.

Dik za rady.

A vidíš, to je to co jsem psal... počkej za chvilku co bude v pětce hlavně když lidi kupují všesměry a sektory typu 60x60 stupňů které nejdou nebo neumí je naklopit k zemi a zářit tam kam potřebují.

Asi by jste se meli zamysled nad tim co pisete, vsesmer je pro vas moc sirokej, 60° panelka zase moc uzka. Proc bych mel nekam proboha davat 3 sektory, kdyz mam 3 lidi z ruznejch stran, nez abych dal jeden vsesmer? Podle me je uplne jedno, jestli je to vesnice nebo mesto. Proste kazda antena ma svoje misto a nemuze se jen tak odsuzovat, ze ma malej nebo velkej uhel. A to ze na 5GHz jsou jen linky je uz minulost. Jedina pravda co je, ze jsem snad zatim nevidel poradnou vsesmerovku na 5GHz, ale zase jsem jich nezkosel az tam moc. Jinak ty panelky 60x60° chodi jako sektor naprosto bajecne a cena je zanetbatelna. Kdyz si vezmu 120° sektorku od Dcomu za 4000(par jich mam), tak dnes radeji koupim dve 60x60 panelky + RB433 s 2xCM9 a vyjde mi celej vysilac na vcetne anten na cenu jedne sektorky od Dcomu a pokryji tim mnohem vic prostoru(vlastni zkusenost).

Mira

no víš, tohle je pěkný, že nasadíš raději 2 menší sektory než větší. Jsem pro ale někde to prostě nejde. Porovnával jsi parametry? Mám tu všesměr na 5GHz od D-Comu co má elevaci o 11° dolů a hoši divily by jste se. Je sice drahej ale svojí práci udělá dokonale. Jak má sníženou elevaco dolu, tak nesliší nic co je ve stejný vejšce jako ona. Parádní na vysoký budovy a do zarušenýho prostředí. Je k němu jeden 5GHz link s 24dB offsetkama a ta jedna offsetka vzdálená asi 1km od tý všesměry namířená na ní nechytne vůbec ten všesměr. Navíc ten všesměr chytne jenom pár okolních AP a tim pár myslim třeba jenom 2 APčka z 20 co jich tu je a to ještě hrozně slabě. Klienti maji dobrý signály, naprosto bezproblémovej bod. A když ještě kouknu na parametry tý všesměry... no výsledkem je, že nepotřebuju ani přepěťovku aby se mi nevypalovaly karty protože ta anténa je tak dobře přizpůsobená, že předčí většinu směrovek.

kdybych měl kupovat levnej všesměr + bleskojistku... nevyšlo by to na stejný prachy? Navíc nepotřebuju aby mi polovina paprsku ze všesměry pálil někam do nebe.

ale zas cim mensie horizontalne vyzarovanie tak tym menej rusenia, ale zas v pripade tej anteny 35x35stupnov zas viac bordelu z vertikalneho smeru.

PS: ako to je vlastne s vyzarovanim anteny? Ked ma parametre povedzme h90, verti10 tak tych 90 horizontelne je vo vertikalnej rovine smerom od anteny so vzdialenostou by sa mal uhol zvacsovat, tak napr. po nejakom kilometry uz ma vyzarocvanie 120stupnov, ci je to inac?

Tak vsesmer od Dcomu jsem jeste nemel moznost vyzkouset, ale kdyz rikas jak je dobrej, tak ho asi testnu. To mas ten 10 nebo 12dB? Jinak na linkach mam pouze paraboly od Dcomu.

Mira

Tak vsesmer od Dcomu jsem jeste nemel moznost vyzkouset, ale kdyz rikas jak je dobrej, tak ho asi testnu. To mas ten 10 nebo 12dB? Jinak na linkach mam pouze paraboly od Dcomu.

Mira

Ktery jsou posledni dobou nejake divny a musi se ten sedy bazmek tmelit :/ Kdyz neumi koupit rovny spunt, tak nevim, kde nakupujou. Jinak OK, ale tohle me toci.

Mira

Ktery jsou posledni dobou nejake divny a musi se ten sedy bazmek tmelit :/ Kdyz neumi koupit rovny spunt, tak nevim, kde nakupujou. Jinak OK, ale tohle me toci.

je pravda ze je oproti starejm dcomkam volnejsi, ale jeste se mi nestalo, ze by upadnul. Jinak kopie dcomek co prodavaji na ipmedii jsou na tom jeste hur. Mozna to udelal Dcom schvalne, aby se mohl kazdy podivat pod spunt, ze se jedna skutecne o Dcom a ne napodobeninu(maji tam svoje logo). )

Mira

Pozor ted na vsesmery prave od DCOMU. Jejich vyrobce, od ktereho ty anteny berou ma problemy s kvalitou. (Zisk ok, ale vswr jde v hornim pasmu k 2, v dolnim je pry kolem 1,5) Mam od nich na male vsi 2 vsesmery at uz 12db nebo 10db ty jsou v pohode. Ted jsem chtel poridit treti a uz neni nic moc, proto mi ho jen zapujcili na odzkouseni. Sami potvrdili, ze je to horsi nez je u nich standart... :/a ze se s tim pokusi neco udelat.

Tak uvidime, snad se jim to podari :)

podle mych zkusenosti jsou vsesmery celkove mizerny at uz od kohokoli, neni nad dobrou sektorovku popr. vice sektoru.

Mira

je pravda ze je oproti starejm dcomkam volnejsi, ale jeste se mi nestalo, ze by upadnul. Jinak kopie dcomek co prodavaji na ipmedii jsou na tom jeste hur. Mozna to udelal Dcom schvalne, aby se mohl kazdy podivat pod spunt, ze se jedna skutecne o Dcom a ne napodobeninu(maji tam svoje logo). )

Mira

Podivat se tam da moc hezky, o tom zadna :) A voda se pak ve spuntu drzi a signal jde dolu :) Ale vulkanizacka dokolecka nebo silikon to vyresi. Ta vulkanizacka je skvela v tom, ze se da pripadne sundat :) Silikon se drbe spatne :)

V dnesni dobe konkurovat, popr. drzet krok s konkurenci je slozity a pripojovat pouze v pasmu 2,4 Ghz, jak nekdo pise nahore, nejde. A to z vice duvodu = pozadavek na stabilitu, vetsi datove toky atd. atd. Dulezite je volit takove anteny, aby i v případě neslušného chování jiných ISP, byl chod samotné sítě co nejméně ovlivněný (nerikam, ze je to jednoduche). Ja sám jsem na radu začal používat http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=304 a můžu říct, že tato anténa své kvality dosahuje.

Zkus treba TA14 od elboxu pak tyhle "plechovky" vyhodis.

Ja osobne mam celou sit na mikrotiku, 5Ghz asi 2 zapomenuty AP 2.4 s par lidma a mam klid a klienti jsou spokojeni,nazor ze 5g jen na p2p je dnes uz velmi neaktualni ale pokud ti to na 2.4 vyhovuje hodne stesti :)

V dnesni dobe konkurovat, popr. drzet krok s konkurenci je slozity a pripojovat pouze v pasmu 2,4 Ghz, jak nekdo pise nahore, nejde. A to z vice duvodu = pozadavek na stabilitu, vetsi datove toky atd. atd. Dulezite je volit takove anteny, aby i v případě neslušného chování jiných ISP, byl chod samotné sítě co nejméně ovlivněný (nerikam, ze je to jednoduche). Ja sám jsem na radu začal používat :) Mooooc dobra :) a jako ozarovac na offsetku vynikajici :))

ozarovac na offset je to dobre to souhlasim ale jako sektor to je trochu zvrhlost :) I kdyz nejlepsi ozarovace jsou ty od PW aspon z toho co jsem mohl vyzkouset.

jojo, tyhle máme taky na offsetce, paráda. Měl jsem sice strach že při sněžení nebo dešti se do toho dostane voda nebo se bude na talíři držet sníh ale jsou v pohodě. Na sektor bych to asi nepoužil. Navíc ten konfort když chci změnit polarizaci tak jenom otočim zářič v objímce a je hotovo.

jo to je pravda, ale daleko horší je to u drátěných směrovek, tam se nám to už stalo, musel jsem tam vylíst a koštětem to sundat.

📡 Telekomunikace.cz